Zinātnieki: Nauda padara cilvēkus laimīgākus; nosaukta precīza summa

Pasaulē
2010. gada 8. septembrī 09:07 2010. gada 8. septembrī 09:07
 
Par spīti populārajam uzskatam, ka "ne jau naudā ir laime", Prinstonas Universitātes zinātnieki nonākuši pie pretēja secinājuma - jo vairāk cilvēkiem ir naudas, jo laimīgāki viņi jūtas, tiesa, tikai līdz zināmai robežai.

Kā vēsta žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences" publicētie pētījuma rezultāti, laime pieaug līdz 75 000 ASV dolāru (aptuveni 40 000 latu) lieliem gada ieņēmumiem. Pēc Prinstonas Universitātes Veselības un labklājības centra ekonomista Angusa Dītona domām, cilvēki, kas gadā nopelna mazāk, nevar tik pilnvērtīgi baudīt dzīvi, tāpēc jūtas mazāk laimīgi.

"Jautājums par to, vai nauda var nest laimi, regulāri parādās diskusijās par labklājību gan akadēmiskās diskusijās, gan ikdienas sarunās," norādīja Dītons. "Vairāk naudas ne vienmēr nozīmē lielāku laimi, taču mazāk naudas nozīmē emocionālas sāpes. Iespējams, 75 000 ASV dolāru ir slieksnis, pēc kura tālāks ieņēmumu pieaugums nepalielina indivīda iespējas darīt lietas, kas visvairāk nodrošina emocionālo labklājību, piemēram, pavadīt laiku ar patīkamiem cilvēkiem, izvairīties no sāpēm un slimībām, kā arī baudīt brīvo laiku."

Dītons uzsvēra, ka lielāki ieņēmumi var radīt cilvēkiem apziņu, ka viņi dzīvo labāku dzīvi, taču tas nevairo viņu ikdienas laimi.

Kopā ar savu kolēģi, Nobela prēmijas laureātu Danielu Kanemanu Dītons laikā no 2008. līdz 2009.gadam aptaujāja 450 000 amerikāņu, uzdodot arī jautājumus par ikdienas laimi un vispārējo apmierinātību ar dzīvi. Kā norādīja ekonomists, pētījuma rezultāti ir ļoti līdzīgi iepriekšējiem, piemēram, cilvēki jūtas laimīgāki nedēļas nogalēs, taču dziļākā apmierinātības sajūta nemainās.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:Bulls Press

Citi šobrīd lasa

VIDEO: cilvēkus pārsteidz spožs un kustīgs objekts debesīs - "Kas tikko pārlidoja pāri Mārupei?"
VIDEO: brauciens ar "Audi" Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu 1
Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku
Tēmas: ASV
Pievienot komentāru