Pētījumā atklāts, ka par infarkta draudiem brīdinās mati

Pasaulē
2010. gada 24. janvārī 17:02 2010. gada 24. janvārī 17:02
 
Balstoties uz Izraēlas zinātnieku veiktu pētījumu, tuvākajā laikā tiks izstrādāta jauna metodika agrīnai infarkta diagnosticēšanai, kuras pamatā būs cilvēka mati.

Diagnozes noteikšanai ģimenes ārstam turpmāk vajadzēs tikai vienu pacienta galvas matu. Šī pētījuma rezultātus drīzumā plānots prezentēt kardiologu kongresā Izraēlā.

Ārstiem zināms, ka sirds slimības un infarktu izraisa uzkrātais stress. Tomēr katrs cilvēks uz problēmām ģimenē un darbā reaģē dažādi, tāpēc ārstiem līdz šim nav izdevies atrast precīzu metodi, kā noteikt stresa līmeni, lai zinātu, kad tas sasniedz galējo robežu.

Izraēlas Meiras slimnīcas ārsti, izmantojot Kanādas kolēģu izstrādāto programmu, nolēma pārbaudīt tā saucamā „stresa hormona” kortizona līmeni 150 slimnīcas kardioloģiskās nodaļas pacientu matos. Ārsti pētīja, kā organismā triju mēnešu laikā mainās kortizona līmenis.

Par cik, mati uz galvas aug ar ātrumu 1 centimetrs mēnesī, no divām pacientu grupām tika ņemti 3 centimetrus garu matu paraugi. Pirmajā grupā tika iedalīti pacienti, kuri slimnīcā nonāca ar sirds veselības problēmām, bet otrā grupā atradās pacienti no terapijas nodaļas. Pētnieki atklāja, ka pirmās grupas pacientiem kortizona līmenis vairākas reizes pārsniedz normu.

Kardiologi uzsver, ka iegūtie rezultāti vēl pienācīgi jāpārbauda, tāpēc eksperimenta otrajā kārtā piedalīsies vairāki simti pacientu. Tomēr pētījuma autori jau tagad ir pārliecināti, ka tuvā nākotnē stresa līmeni varēs noteikt ģimenes ārsts, veicot vienkāršu pārbaudi. Tas ļaus pacientiem jau laicīgi sākt profilakses pasākumus infarkta riska mazināšanai.

Kasjauns.lv

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru