2010.gada dzīves kvalitātes tops

Pasaulē
2010. gada 8. janvārī 10:33 2010. gada 8. janvārī 10:33
 
Portāls „International Living” veicis apjomīgu aptauju lai noskaidrotu, kura no 194 pētītajām valstīm ir vispiemērotākā labai dzīvošanai. Lai veiktu šo aptauju, vērā tika ņemta dzīves dārdzība, kultūra un atpūta, ekonomija, apkārtējā vide, brīvība, veselība, infrastruktūra, drošība un risks, kā arī klimats.

Kā labāko vietu dzīvošanai, portāls jau piekto gadu atzinis Franciju. Neskatoties uz birokrātiju un augstajiem nodokļiem, francijā ir vislabākā veselības aprūpe. Šī valsts pētījumā ieguvusi augstus rezultātus arī visās pārējās kategorijās.

Otrajā vietā ir Austrālija. Ne velti viņi sevi dēvē par laimīgo zemi. Austrālija ir slavena ar savām plašajām pludmalēm un silto klimatu. Tur valda veselīgs dzīvesveids un ir iespēja baudīt augstu kultūras līmeni, kā arī dzīvošanas izmaksas ir zemākas, nekā citās pasaules labākajās valstīs.

Šveice ir atzīta par trešo labai dzīvošanai piemērotāko. Šī valsts visus savus trūkumus spējusi pārvērst par ieguvumiem, kļūstot par super efektīvu, tehnoloģiski augsti attīstītu sabiedrību, kura saglabājusi arī savu dabisko pievilcību. Šveices priekšrocība ir arī tās multikulturālisms, jo tajā runā piecās valodās.

Ceturtajā vietā ierindota Vācija. Gētes un Bēthovena dzimtenē klasiskā mūzika un koncerti netiek uzskatīti par elitāru izklaidi. Un vai ir kāda cita valsts pasaulē, kuras veselības apdrošināšanā iekļauts SPA apmeklējums? Pēc aptaujas veicēju domām Vācijā viss darbojas, turklāt darbojas labi.

Par piekto dzīvošanai piemērotāko valsti atzīta Jaunzēlande. Gredzenu pavēlnieka filmēšana lielākoties notikusi tieši šīs valsts fantastiskajās ainavās. Šī ir vieta uz kuru viegli pārcelties un iedzīvoties. Uzsvars Jaunzēlandē tiek likts uz sportu, pludmalēm un veselīgu dzīvesveidu.

Sestajā vietā Luksemburga. Ja valstis tiktu vērtētas pēc Michelin piešķirto zvaigžņu skaita restorāniem uz vienu kvadrātjūdzi, Luksemburga būtu pirmajā vietā. Valsts moto skan šādi: „Mēs vēlamies palikt tādi, kādi esam”. Tikai 51 jūdzi gara un 35 jūdzes plata, Luksemburga ir viena no dārgākajām pasaules valstīm. Kosmopolītiskā Luksemburga ir starptautisks finanšu centrs un nodokļu paradīze.

Amerikas Savienotās Valstis ierindojušās septītajā vietā. ASV ir iespēju zeme, kura spēj apmierināt visdažādākās gaumes, sākot ar klimatu, beidzot ar ēdienu. ASV ir droša un komfortabla zeme, kas vairumam būs pa kabatai.

Astotajā vietā Beļģija. Sadalīta franču un flāmu valodā runājošajos, Beļģija ir Eiropas zaļākā galvaspilsēta. Šeit ir daudz starptautisku mācību iestāžu, teātri, kino, sporta centri un lielisks sabiedriskais transports.  Brīnišķīga ir arī arhitektūra, alus un ēdieni.

Kanāda ar nepārspējamajiem dabas resursiem un skaistumu ieņem devīto vietu. Kanādā ir vieni no augstākajiem veselības aprūpes un dzīvošanas standartiem. Tās ekonomija balstās uz dabīgajiem resursiem, robustu finanšu industriju un inovatīvu ražošanu. Kanāda ir izvairījusies no globālās ekonomiskās krīzes un viņu bankas vairāk līdzinās Šveices bankām, nekā pašu šveiciešu. Lielākās pilsētas – Vankūvera un Toronto par pieņemamām cenām piedāvā galvu reibinošas izklaides, kā arī teātrus, kino, koncertus un festivālus.

Un visbeidzot, par desmito dzīvošanai piemērotāko atzīta Itālija. Roma, Venēcija un Florence, kalnu atspulgi safīrzilajos ezeros, kā arī zelta pludmales un kalnu pilsētiņas Itāliju raksturo vislabāk. Šeit ir labākā pica, espresso un otra labākā veselības aprūpe pasaulē.

Jāpiebilst, ka arī Latvija atrodama šajā topā, bet diemžēl ieņem zemāko vietu starp Baltijas valstīm. Visaugstāk pakāpusies Lietuva, kas ieņem 22.vietu, 32.vietā ir Igaunija, bet Latvija atzīta par 40. dzīvošanai piemērotāko valsti pasaulē.

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press


Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru