Eirozonas ekonomikas atveseļošanās būs pakāpeniska

Pasaulē
2009. gada 19. novembrī 16:27 2009. gada 19. novembrī 16:27
 
Eirozonas ekonomika izkļuvusi no recesijas ātrāk, nekā prognozēts, taču tās ekonomikas atveseļošanās būs lēna, ceturtdien paziņoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Eirozonas ekonomika šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, pieauga par 0,4%, taču salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu bloka iekšzemes kopprodukts (IKP) saruka par 4,1%.

"Eirozonas ekonomiskās aktivitātes straujais kritums, šķiet, ir beidzies ātrāk, nekā prognozēts. Taču šķēršļi, ko rada finanšu sektora lejupslīde un bezdarba līmeņa kāpums, liecina, ka atlabšana būs pakāpeniska," norāda OECD.

OECD arī aicināja eirozonas valdības sākt samazināt to budžeta deficītu un īstenot politiku, kas veicinātu Eiropas vienotās valūtas tirgus efektivitāti, tādējādi nodrošinot ekonomisko izaugsmi.

Organizācija prognozē, ka eirozonas ekonomika šogad kopumā saruks par 4%, bet 2010.gadā pieaugs par 0,9% un 1,7% 2011.gadā.

Taču OECD uzskata, ka eirozonas valdībām pēc 2010.gada beigām vajadzētu sākt samazināt ekonomikas stimulēšanai paredzēto pasākumu apjomu un centrālajām bankām pakāpeniski paaugstināt procentu likmes.

Tāpat organizācija norāda uz bažām bankas sektorā.

"Vēl joprojām saglabājas bažas par Eiropas banku sektora veselību, proti, vai bankas ir pietiekami kapitalizētas, lai spētu cīnīties ar tā dēvēto slikto kredītu ievērojamu kāpumu," vēsta OECD.

Tajā pašā laikā bezdarba līmenis eirozonā turpinās pieaugt līdz 2011.gadam, vājinot ekonomikas atlabšanas tempu.

Bezdarbs eirozonā šogad veidos 9,4%, 2010.gadā - 10,6% un 10,8% 2011.gadā.

OECD ceturtdien publiskotajā paziņojumā arī norādīja, ka Ķīna, Āzija un ASV veicina pasaules izkļūšanu no ekonomiskā krituma.

Taču pasaules vadošajām ekonomikām ievērojamas problēmas sagādā apjomīgās parādsaistības un ekonomikas stimulēšanai atvēlētie izdevumi.

Globālās ekonomikas atlabšana ir nevienmērīga, nepastāvīga un neparedzama, vēsta OECD.

Organizācijas aplēses liecina, ka pie pašreizējā atlabšanas tempa pasaules ekonomiskā aktivitāte pie normāla līmeņa atgriezīsies 25 mēnešu laikā.

OECD prognozē, ka ASV ekonomika šogad saruks par 2,5%, taču pieaugs par 2,5% nākamgad un 2,8% 2011.gadā.

Savukārt Japānas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 5,3%, bet 2010.gadā un 2011.gadā pieaugs par attiecīgi 1,8% un 2%.

Taču ekonomikas pieaugums OECD valstīs un Ķīnā, Indijā, Krievijā un Brazīlijā 2011.gadā veidos 3,7%, kas ir aptuveni tādā pašā līmenī, kāds tika reģistrēts desmit gados līdz 2006.gadam.

LETA


Citi šobrīd lasa

Rīdzinieks Māris neizpratnē - derīguma termiņš beidzies pirms pusotra mēneša, bet biezpiens izrādās ēdams
"Publiskajā telpā izskanējusi maldinoša informācija," Rīgas dome kliedē mītus par 72 stundu somas sagatavošanu 1
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Tēmas: ASV, Ķīna, OECD, IKP, Āzija
Pievienot komentāru