ASV atzīst Irānas elites militāro vienību par teroristisku organizāciju 18

Pasaulē
2019. gada 8. aprīlī 19:06 2019. gada 8. aprīlī 19:06
  Jauns.lv / LETA
ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka Vašingtona Irānas elites militāro vienību Islāma Revolucionāro gvardi (IRGC) atzīst par teroristisku organizāciju.

Kā savā paziņojumā norādījis Tramps, ASV atzinusi realitāti, ka "Irāna ir ne tikai terorisma atbalstītājvalsts, bet ka IRGC aktīvi piedalās, finansē un veicina terorismu kā valsts varas instrumentu".

Islāma Revolucionārās gvardes korpuss tika izveidots pēc 1979.gada Islāma revolūcijas, un tā uzdevums ir aizsargāt teokrātisko režīmu, atšķirībā no konvencionālās armijas, kuras uzdevums ir aizsargāt valsts teritoriju.

Islāma Revolucionārās gvardes korpuss tika izveidots pēc 1979.gada Islāma revolūcijas. (Foto: AFP/Scanpix)

Šobrīd Revolucionārā gvarde savās rokās ir koncentrējusi ievērojamu varu, tostarp arī Irānas ekonomikā.

Gvardes izlases vienība ir "Quds" (Jeruzalemes) spēki, kas sniedz militāru atbalstu Teherānas sabiedrotajiem visā reģionā, tostarp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam un Libānas šiītu bruņotajam grupējumam " Hezbollah".

Pēc Trampa paziņojuma uzrunājot žurnālistus, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo brīdināja, ka visām bankām un uzņēmumiem, kas veic darījumus ar IRGC, jārēķinās ar sekām.

"Irānas līderi ir reketieri, nevis revolucionāri," norādīja Pompeo. "Uzņēmumiem un bankām visā pasaulē tagad ir nepārprotams uzdevums gādāt, lai kompānijas, ar kurām tās veic finansiālas transakcijas, nekādā materiālā veidā nesadarbotos ar IRGC."

Saistītās ziņas

Irānas prezidents paziņo, ka sarunas vai kompromiss ar ASV nav iespējams 7
ASV viceprezidents aicina ES valstis izstāties no Irānas kodolvienošanās 11
Irāna izmēģinājusi jaunu spārnoto raķeti 39

Kāda augsta ranga Trampa administrācijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, paskaidrojusi, ka sakari ar Irānas Revolucionāro gvardi tiks kriminalizēti, lai dotu prokuroriem iespējas izvirzīt apsūdzības tām personām, kas sniedz materiālu atbalstu IRGC.

Citi šobrīd lasa

"Paradīze veciem cilvēkiem," blogeris ar gandrīz 4 miljoniem sekotāju apmeklē Rīgu un ir sajūsmā 3
Sliktas ziņas tiem, kas grasās ceļot uz vienu no populārākajām pilsētām Eiropā - šeit visiem spēkiem cenšas atbaidīt "budžeta" tūristus 4
Hosams Abu Meri iemācījis meitām libāņu virtuves gudrības
Skatīt visus komentārus