Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere. (Foto: EPA/Scanpix)

Vācijas aizsardzības ministre brīdina par "eksplozīvas situācijas" veidošanos ASV

Pasaulē
2020. gada 4. novembrī 14:05 2020. gada 4. novembrī 14:05
  Jauns.lv / LETA
Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere trešdien brīdināja, ka Savienotajās Valstis veidojas "ļoti eksplozīva situācija" un iespējama sistēmiska krīze pēc prezidenta Donalda Trampa priekšlaicīgā paziņojuma par uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Tramps trešdien paziņoja, ka esot uzvarējis otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, lai gan to iznākums nav zināms, kā arī solīja apstrīdēt balsu skaitīšanu Augstākajā tiesā.

Pēc šiem Trampa izteikumiem Krampa-Karenbauere, kas ir kancleres Angeles Merkeles pārstāvētas Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) priekšsēdētāja, intervijā raidorganizācijai ZDF norādīja, ka ASV prezidenta vēlēšanu iznākums vēl nav zināms un balsu skaitīšana turpinās.

Viņa sacīja, ka Tramps var radīt konstitucionālu krīzi ASV, un uzsvēra, ka šāds scenārijs rada nopietnas bažas.

Ministre piebilda, ka ASV acīmredzot jau ir sākusies cīņa par vēlēšanu rezultātu leģitimitāti.

Krampa-Karenbauere atzina, ka Vācijas un ASV attiecības pēdējos četros gados ir piedzīvojušas smagus pārbaudījumus, tomēr viņa uzsvēra, ka "šī draudzība ir vairāk nekā jautājums, kāda administrācija pašlaik ir Baltajā namā", un noraidīja Vācijā izskanējušos aicinājumus attālināties no ASV.

Taču Krampa-Karenbauere teica, ka neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma Eiropai būs jākļūst daudz pašpietiekamākai.

"Mums būs jādara daudz vairāk savu interešu labā - gan Vācijai, gan kopā ar citiem eiropiešiem," sacīja ministre.

Savukārt Vācijas vicekanclers un finanšu ministrs Olafs Šolcs no Sociāldemokrātiskās partijas norādīja, ka, ņemot vērā notikumu attīstību ASV, Eiropai ir jāstiprina sava suverenitāte, lai var "pastāvēt tiesībās balstīta globālā kārtība".

"Tādēļ mums jāizmanto šī iespēja padarīt Eiropu stipru," sacīja ministrs žurnālistiem Berlīnē.

Tramps paziņo, ka ir uzvarējis 

Tramps trešdien paziņoja, ka esot uzvarējis otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, lai gan to iznākums nav zināms, kā arī solīja apstrīdēt balsu skaitīšanu Augstākajā tiesā.

Foto: scanpix

"Mēs gatavojāmies uzvarēt šajās vēlēšanās. Godīgi, mēs uzvarējām šajās vēlēšanās," sacīja Tramps žurnālistiem Baltajā namā.

"Tā ir amerikāņu sabiedrības krāpšana. (..) Mēs gribam, lai balsošana beidzas," teica ASV prezidents.

Domājams, ka ar teikto par "balsošanu" Tramps gribējis sacīt, ka vēlas, lai netiktu skaitīti tie pa pastu nosūtītie biļeteni, kas saņemti pēc balsošanas laika beigām. Tomēr vēlēšanu komisijām šie biļeteni ir jāņem vērā, ja tie nosūtīti paredzētajā laikā.

Jau ziņots, ka balsu skaitīšana turpinās, un pašlaik demokrātu kandidāts Džo Baidens apsteidz republikāni Trampu iegūto elektoru balsu skaita ziņā, lai gan Trampam vēl ir iespējas uzvarēt Baidenu.

Savukārt Baidena kampaņa paudusi sašutumu par Trampa centieniem ietekmēt balsu skaitīšanu.

"Prezidenta paziņojums par mēģinājumu pārtraukt atbilstoši noteikumiem nodoto balsu skaitīšanu bija sašutumu izraisošs, bezprecedenta un nepareizs," uzsvēra Baidena kampaņas menedžere Džena O'Meilija-Dilona.

"Vēl nekad mūsu vēsturē Savienoto Valstu prezidents nav mēģinājis atņemt amerikāņiem balsi nacionālajās vēlēšanās," viņa norādīja.

Baidena kampaņas menedžere piebilda, ka Trampam nav juridisku pilnvaru izlemt pasludināt sevi par uzvarētāju vai ietekmēt balsu skaitīšanu.

"Mūsu juristu komandas ir gatavībā," uzsvērts O'Meilijas-Dilonas izplatītajā paziņojumā.

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru