Alpaka otrdien iemidzināta (Foto: Tom Wren / SWNS)

Ar sērām beigusies britu cīņa par nāvei nolemto alpaku

Pasaulē
2021. gada 31. augustā 23:19 2021. gada 31. augustā 23:19
  Jauns.lv
Beigusies četrus gadus ieilgusī cīņa par alpakas Džeronimo dzīvību - pēc Londonas Augstākās tiesas lēmuma dzīvnieks 31. augustā eitanazēts, raksta BBC.

Jauns.lv jau ziņoja par Lielbritānijas medijos cirkulējošo stāstu par alpaku Džeronimo, kura saimniece neatlaidīgi vairāku gadu garumā iesaistījusies cīņā pret Lielbritānijas Pārtikas, vides un lauku departamenta rīkojumu dzīvnieku nonāvēt.

Džeronimo divas reizes uzrādījies pozitīvs liellopu tuberkulozes tests, bet saimniece Helēna Makdonalda testa rezultātus apstrīdējusi.

18. augustā Makdonalda zaudējusi pēdējo iespēju astoņus gadus veco dzīvnieku glābt - Londonas Augstākā tiesa noraidīja viņas lūgumu Pārtikas, vides un lauku departamenta rīkojumu atcelt.

Nu tapis zināms, ka Džeronimo otrdien iemidzināts.

Pārtikas, vides un lauku departamenta darbinieki policijas pavadībā ieradušies saimniecībā ap pulksten 11, tērpušies aizsargekipējumā. Dzīvnieks aizvests no aploka un iekrauts piekabē.

Alpaka otrdien iemidzināta (Foto: Tom Wren / SWNS)

Automašīna pametusi saimniecību, uz to bezspēcībā noskatoties vairākiem protestētājiem.

Alpakas saimniece Makdonalda sacīja, ka valdība ir atteikusies rīkoties godprātīgi un ignorējusi viņas lūgumus uz konstruktīvu dialogu.

Džeronimo sargāt bija ieradušies vairāki aktīvisti. Daži redzēti, sarunājamies ar policiju, bet kāda sieviete pat aizturēta pēc tam, kad apšaudījusi policistus ar ūdens pistoli. BBC norāda, ka viņa ātri vien atbrīvota.

Makdonalda, kurai pieder saimniecība Vikvārā, Dienvidglosteršīrā, bija lūgusi dot iespēju dzīvniekam veikt trešo testu, pamatojoties uz to, ka ir fiksēti gadījumi, kad pēc dzīvnieka nāves tuberkuloze tomēr neapstiprinās.

Uz dzīvnieku aktīvistu protestiem reaģējis arī britu premjerministrs Boriss Džonsons, kura pārstāvis norādījis, ka ir apbēdinoši zaudēt dzīvniekus tuberkulozes dēļ, tomēr tā esot realitāte, ar ko jāsaskaras lauksaimniekiem.

Alpaka otrdien iemidzināta (Foto: Tom Wren / SWNS)

Savukārt Makdonalda, norādot, ka Džeronimo ir "pilnīgi vesels dzīvnieks", uz to atbildēja, sakot: "Boriss, acīmredzot, ir līdzjūtīgs, bet man viņa līdzjūtība nav vajadzīga. Man vajadzēja, lai viņš iejaucas tad, kad vēl bija iespēja."

Veterinārārste Kristīna Midlmisa sacīja, ka situācija ir izvērsusies bēdīgi, tomēr Pārtikas, vides un lauku departamentam jāievēro zinātniskie ieteikumi un jāizkauj dzīvnieki, kuru tests ir pozitīvs, lai samazinātu slimības izplatību.

Dzīvnieka pēcnāves pārbaudi un audu paraugu izpēti veiks Dzīvnieku un augu veselības aģentūras veterinārpatologi, un šis process var ilgt pat līdz trim mēnešiem. Makdonalda pieprasījusi, lai pārbaudes laikā klāt būtu arī neatkarīgs liecinieks.

Saistītās ziņas

Londonas tiesa izlemj alpakas likteni - dzīvnieku liek nogalināt 3
Šamaņu rituālā nokauj 5 kamieļus: Irkutskā burvji savdabīgā veidā "stiprina Krieviju" 1
Divi briti lauku sētā Ērgļos izdzīvo sapni, audzējot alpakas un šķūrējot sniegu 33

Anglijā 12 mēnešu laikā līdz 2021. gada martam pozitīva liellopu tuberkulozes testa dēļ nokauti 28 356 dzīvnieki. 2020. gadā iznīcināti 205 kamieļveidīgie dzīvnieki - kamieļi, lamas un alpakas.

Lielbritānijas Pārtikas, vides un lauku departamenta mērķis ir līdz 2038. gadam pilnībā izskaust šo slimību, kas Apvienotajā Karalistē ir viens no lielākajiem dzīvnieku veselības apdraudējumiem.

Citi šobrīd lasa

Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Helikopters, kurā atradies Irānas prezidents Raisī, veicis piespiedu nosēšanos 1
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru