Ilustratīvs attēls (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Austrijas ārlietu ministrs ir pret aizliegumu piešķirt Šengenas vīzas Krievijas pilsoņiem

Pasaulē
2023. gada 17. janvārī 07:38 2023. gada 17. janvārī 07:38
  Jauns.lv/LETA
Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs iebilst pret iespējamu aizliegumu piešķirt Šengenas vīzas Krievijas pilsoņiem un aicina "saglabāt mēra sajūtu" attiecībā uz Krieviju, ziņoja Austrijas laikraksts "Kronen Zeitung". 

Ministrs nāca klajā ar šādu paziņojumu Parīzes Politikas zinātnes institūta konferencē. Viņš sacīja, ka nedrīkst "pārkāpt robežu", ieviešot aizliegumu piešķirt vīzas 144 miljoniem Krievijas pilsoņu, jo Krievija vēl arvien ir daļa no Eiropas vēstures un kultūras.

Šallenbergs atzīmēja, ka viņam nav nekādu šaubu par pilnīgu atbalstu Ukrainai tās cīņā par suverenitāti un teritoriālo integritāti. 

"Nežēlīgs agresīvs karš, kuru izprovocējusi Krievija, ir neprāts. Tajā pašā laikā mums arī jādomā par to, kas būs rīt, pēc nedēļas un pēc mēnešiem," sacīja ministrs.

Saistītās ziņas

Čehija liegs ieceļot krieviem ar Šengenas vīzām
Krievijas pilsoņiem iekļūšana Šengenas zonā varētu kļūt sarežģītāka un dārgāka
Baltijas valstis vienojas būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām

Viņš kritizēja arī to, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs netika uzaicināts uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmi Polijā.

"Jo Eiropas drošības arhitektūrai tā vai citādi nākotnē vajadzēs ietvert Krieviju kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli un kā kodolvalsti. EDSO vajag saglabāt, tā ir viena no nedaudzajām palikušajām vietām, kurās sēž Krievijas diplomāti. Un viņiem vajag uzklausīt mūsu argumentus un mūsu aso kritiku par Krievijas agresīvo karu," piebilda Šallenbergs.

Austrijas kanclers Karls Nehammers pavasarī ieradās Maskavā un personīgi tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Nehammers pēc tam paziņoja, ka gribējis ieskatīties Putinam acīs un pastāstīt par Bučā redzēto.

Kanclers vēlāk pastāstīja, ka neesot guvis pozitīvus iespaidus no šīs sarunas un ir noskaņots pesimistiski, jo Putins "pārgājis uz militāro loģiku".

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba augustā pavēstīja, ka Ungārija un Austrija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas atteikušās nodot ieročus Ukrainai.

Austrijas laikraksts "Der Standard" nesen ziņoja, ka Tiroles federālās zemes ierēdņi bez Ukrainas iestāžu atļaujas nosūtījuši uz Krieviju divus ukraiņu pusaudžus ar ieganstu nodot viņus vecākiem.

Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka pirmdien vadīja sanāksmi, kurā tika apspriesta šī Austrijas rīcība.

"Ukraina vēršas pie Austrijas Republikas attiecīgajām institūcijām ar prasību pienācīgi izmeklēt, kāpēc ukraiņu bērni tika nodoti Krievijas pusei. Ja būs nozieguma pazīmes, tad visus iesaistītos vajadzēs saukt pie atbildības," uzsvēra Vereščuka.  

Citi šobrīd lasa

Aizvien šarmanta! 90 gadu vecā Džoana Kolinsa izgājusi sabiedrībā ar savu 59 gadus veco vīru
FOTO: tas noteikti jāredz! Talkotāji atrod zilus brīnumus, pikantākā izstāde, Merzļikins negrib runāt, bet ziema aiziet
Pirmo reizi skaistumkonkursā uzvar 60 gadus veca sieviete: viņa izskatās jaunāka par saviem gadiem 1
Pievienot komentāru