Zemestrīces postījumi Turcijā (Foto: EPA/Scanpix)

Turcijā izdoti vairāk nekā 130 aizturēšanas orderi saistībā ar zemestrīcē sagruvušo ēku būvstandartu neievērošanu

Pasaulē
2023. gada 12. februārī 21:19 2023. gada 12. februārī 21:19
  Jauns.lv/LETA
Turcijā izdoti vairāk nekā 130 aizturēšanas orderi saistībā ar zemestrīcē sagruvušo ēku būvstandartu neievērošanu, paziņojušas varasiestādes.

Lai gan Turcijā ir spēkā būvniecības standarti, kas paredz, ka ēkas jāceļ tā, lai tām būtu paaugstināta izturība pret zemestrīcēm, tie bieži netiek ievēroti.  Daudzas no vairāk nekā 6000 ēkām, kas sabruka pirmdien notikušajā vairāk septiņu magnitūdu zemestrīcē valsts dienvidaustrumos, nebija būvētas atbilstoši noteikumiem.

Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdags ir solījis, ka tiks sodīti visi, kas ir atbildīgi par to, ka ēkas būvētas neatbilstoši standartiem.

Stambulas lidostā kopš piektdienas aizturēti vairāki būvuzņēmēji, kas gatavojušies doties uz ārzemēm.

Tomēr kritiķi norāda, ka prezidents Redžeps Tajips Erdogans un valdība šādi cenšas pavērst tautas neapmierinātību pret būvniekiem, cerot mazināt sašutumu par valsts un vietējo amatpersonu lēno rīcību zemestrīces seku likvidēšanā, kas Erdoganam ir īpaši nevēlams pirms maijā gaidāmajām prezidenta un parlamenta vēlēšanām.

Saistītās ziņas

Zemestrīces upuru skaits Turcijā un Sīrijā pārsniedzis 33 000
Turcijā pat sabrukušas ēkas, kurām vajadzēja izturēt zemestrīci
Bērns, kurš piedzima zem drupām, un pēdējie apskāvieni – dramatiskas ainas no zemestrīces skartās Turcijas

Gadiem ilgi eksperti brīdināja, ka daudzas jaunuzbūvētās ēkas Turcijā nav drošas pret zemestrīcēm, jo vai nu apmaiņā pret kukuļiem amatpersonas pievērušas acis uz būvniecības noteikumu pārkāpumiem, vai pat tikušas izsludinātas tā dēvētās amnestijas būvuzņēmējiem, lai veicinātu valsts ekonomikai nepieciešamo celtniecības bumu.

Jau ziņots, ka pirmdien notikušajā spēcīgajā zemestrīcē Turcijas dienvidaustrumos un Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 33 000 cilvēku, no tiem vairāk nekā 29 600 - Turcijā. 

Citi šobrīd lasa

Tas ir skandāls un graujoši: Andis Kudors par krievu valodu un latviešu ārstiem
Dzimis Spānijā, audzēts Latvijā - kāds ir "Latvijas sirdsdziesmas" uzvarētājs Havjers Fernandezs 2
Anglijā un Velsā ik mēnesi slēdz 80 krogus
Pievienot komentāru