Ilustratīvs attēls (Foto: unsplash.com)

Kokaīna ražošana pasaulē sasniedz rekordaugstu līmeni, kontrabandas tīklā arī Baltijas valstis

Pasaulē
2023. gada 16. martā 16:48 2023. gada 16. martā 16:48
  Jauns.lv
Kokaīna ražošanas apjomi pasaulē ir sasnieguši jaunu rekordu, pēc “Covid-19” lokdauniem atjaunojoties pieprasījumam, liecina jaunais ANO ziņojums, kurā norādīta arī Baltijas valstu reģiona loma kokaīna kontrabandā.

Covid-19 pandēmija deva smagu triecienu narkobiznesam, jo starptautiskās ceļošanas iespējas bija būtiski samazinātas, turklāt samazinājās kokaīna pieprasījums, jo lokdaunu laikā naktsklubi un bāri bija slēgti. “Tomēr nesenākie dati liecina, ka kritumam bija niecīga ietekme uz ilgtermiņa tendencēm,” teikts ziņojumā. “Globālā kokaīna piegāde ir sasniegusi rekordlīmeni.”

Kolumbija joprojām ir galvenais maršruts kokaīna ceļā uz Eiropu, savukārt dienvidaustrumu Eiropas valstis nostiprinājušas savas tranzīta reģiona pozīcijas un pieaugusi arī Baltijas reģiona loma.

Saistītās ziņas

VIDEO: Spānijā uz kravas kuģa atrod grandiozu kokaīna kravu, kas bijusi ceļā uz Latviju 4
Latvijas vēsturē lielākajā "kokaīna lietā", iespējams, iesaistītas VID amatpersonas
Igaunijā atklāta pēdējo gadu lielākā kokaīna krava - 3,5 tonnas

Ziņojumā norādīts, ka, piemēram, serbu kriminālie grupējumi ir aktīvi ne tikai kokaīna kontrabandā no Ekvadoras uz Balkāniem, bet arī uz Baltijas valstīm un Krieviju. Salīdzinājumā ar serbiem, kas cenšas nodrošināt klātbūtni avota valstīs, lietuviešu grupējumi darbojas vairāk lokāli, kalpojot par galvenajiem kontrabandistiem Eiropas ziemeļaustrumos un Baltijas valstīs, kur viņi izmanto transporta uzņēmumus, lai pārvadātu nelielus kokaīna un citu narkotiku daudzumus pa sauszemes ceļiem. Tomēr tiek ziņots par lietuviešu līdzdalību kokaīna transatlantiskajos pārvadājumos, piemēram, 2021. gada septembrī tika ziņots, ka kāda lietuvieša vadītais lietuviešu un krievu grupējums no Ekvadoras sešos reisos importējis apmēram 500 kg kokaīna, kas tika noslēpts uz Sanktpēterburgu vestajos augļu konteineros. Ziņojumā minētas arī 3,5 tonnas konfiscētā kokaīna Mūgas ostā Igaunijā 2022. gada martā, kad narkotikas bija paslēptas banānu kravā no Ekvadoras — tas bija viens no lielākajiem konfiscētajiem narkotiku apjomiem Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2019. gada janvārī Koknesē tika atklāta līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā — 2 tonnas.

Kokas audzēšanas apmērs pērn pieaudzis par 35% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un sasniedzis rekordlīmeni, teikts ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja ziņojumā. Narkotiku kontrabandisti plašāk izmanto starptautiskā pasta pakalpojumus, lai klientiem nogādātu narkotikas. Piemēram, Lielbritānijā ir būtiski palielinājies konfiscēto kokaīna pasta sūtījumu daudzums.

Eiropa un Ziemeļamerika joprojām ir lielākais kokaīna realizācijas tirgus, tam seko Dienvidamerika, Centrālamerika un Karību jūras reģions. Kaut gan Āfrikas un Āzijas tirgus joprojām ir ierobežots, tā uzplaukums ir bīstama realitāte, kamēr Centrālajā un rietumu Āfrikā ir parādījušies jauni kokaīna kontrabandas maršruti. Kopš 2019. gada šie Āfrikas reģioni būtiski palielinājuši savu lomu kokaīna nogādāšanā Eiropā, bet 2021. gadā konfiscētais kokaīna daudzums Āfrikā ir sasniedzis rekordlielu rādītāju.

Citi šobrīd lasa

"Publiskajā telpā izskanējusi maldinoša informācija," Rīgas dome kliedē mītus par 72 stundu somas sagatavošanu 1
FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru
Pievienot komentāru