Vladimirs Putins Sevastopolē 18. martā. (Foto: EyePress News/Shutterstock/ Vida Press)

Putina vizīte Mariupolē: kas patiesībā slēpjas aiz "izrādes" Krievijas sagrautajā pilsētā?

Pasaulē
2023. gada 20. martā 10:36 2023. gada 20. martā 10:36
  Jauns.lv
Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklēja uz laiku okupēto Mariupoli, lai radītu neievainojamā tēlu un turpinātu tēlot kara laikā iesaistīto līderi. Tieši tāpēc viņa ierašanās ieņemtajā pilsētā bija rūpīgi nofilmēta, ziņo Amerikas Kara izpētes institūts (ISW).

Kremļa propaganda prezentēja Putina pirmo vizīti kopš pilna mēroga kara sākuma okupētajās teritorijās kā spontānu pastaigu, lai attēlotu viņu kā "neuzvaramu kara laika līderi", kurš var bez bažām apmeklēt kaujas zonu. Analītiķi norādījuši, ka Putins apmeklējis Mariupoli, jo šī pilsēta, kas ieņemta kopš 2022. gada maija, atrodas tālu no frontes līnijas, kur Krievijas karaspēks un okupācijas varas iestādes jau ieviesušas stingrus drošības pasākumus.

Tāpat ASV Kara izpētes institūts norādīja, ka Putina vizīte bija atbilde Starptautiskās Krimināltiesas ordera izdošanai viņa arestam par iesaistīšanos kara noziegumos, kas saistīti ar Ukrainas bērnu deportāciju, no kuriem ne mazāk kā 1000 Krievijas varas iestādes deportēja tikai no Mariupoles.

Šajā Krievijas prezidenta Preses biroja 2023. gada 19. martā publiskotajā izdales video uzņēmumā redzams Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš Krievijas kontrolētajā Doneckas reģionā vizītes laikā Mariupolē noklausījās Krievijas premjerministra vietnieku Maratu Kusnulīnu jaunuzceltā apkaimē. (Foto: AFP/Scanpix)

Putins centies attēlot savu lomu bērnu deportācijās un Mariupoles sagraušanā kā ārpus starptautiskās sabiedrības jurisdikcijas esošu, bet sevi kā drošībā esošu no Ukrainas militārpersonām 80 kilometrus no frontes līnijas, vēsta "Obozrevatel".

Pēc analītiķu domām, Putina vizīte Mariupolē droši vien arī bijusi vērsta uz to, lai nomierinātu senās viscaur caururbjošās bailes Krievijas nacionālistiskajā telpā par iespējamo Ukrainas pretuzbrukumu.

Pēc Krievijas prezidenta braucienā pa okupēto teritoriju kāds propagandists norādījis, ka Putins "nav gļēvs līderis, kurš baidās pamest Maskavas apgabalu bailēs no Ukrainas izlūkdienesta". Vienlaikus propagandists atzina, ka kārtējā Krievijas sakāve Ukrainas dienvidos būs Putina personiska sakāve.

Saistītās ziņas

Putins atbild, kāpēc nav uzsācis pilna mēroga karu jau 2014. gadā
Putins apmeklējis okupēto Mariupoli un Krimu 1
"Noziedznieku vienmēr velk uz nozieguma vietu" - Ukrainas prezidenta birojs komentējis Putina braucienu uz Mariupoli 2

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 19. martā apmeklējis okupēto Mariupoli, kuru Krievijas karaspēks aplenca kara sākumā un nobombardēja.

Sākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā pagājušā gada 24.februārī, Krievijas karaspēks uz trim mēnešiem aplenca Mariupoli un nobombardēja to. Tai skaitā tika sabombardēts Mariupoles dzemdību nams un Dramatiskais teātris, nogalinot vairākus simtus mierīgo iedzīvotāju, kas teātrī vairāk nekā nedēļu centās patverties no Krievijas uzbrukuma. Masīvi uzbrukumi tika vērsti pret rūpnīcu "Azovstaļ", kur bija paslēpušies Mariupoles aizstāvji.

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 3
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 2
Pievienot komentāru