Zinātnieki pagaidām nespēj izskaidrot, kāpēc radušies zemestrīcei līdzīgi "viļņi". (Foto: Pixabay.com)

Zinātnieki neizpratnē rausta plecus - Bornholmas salā Baltijas jūrā novēroti mistiski “pazemes viļņi”

Pasaulē
2023. gada 15. maijā 23:12 2023. gada 15. maijā 23:12
  Jauns.lv
Nelielu zemestrīču sērija, kas reģistrēta Dānijai piederošajā Bornholmas salā, ir radījusi neizpratni zinātniekos. Mēģinot rast skaidrojumu, viņi tagad norāda, ka tos izraisījuši "akustiskā spiediena viļņi no nezināma avota", vēsta “The Guardian”

Sākumā tika uzskatīts, ka pazemes grūdienus sestdien izraisījušas zemestrīces. Pēc tam seismologi izvirzīja teoriju, ka tie radušies kontrolētu sprādzienu rezultātā Polijā, vairāk nekā 140 km uz dienvidiem.

Pirmdien Dānijas un Grenlandes ģeoloģiskais dienests (Geus) paziņoja, ka pazemes grūdienus "nav izraisījušas zemestrīces, bet gan spiediena viļņi, kas radušies atmosfērā". Tomēr tie nākuši no “nezināma avota”. Geuss izplatītājā paziņojumā teikts, ka seismiskās aktivitātes bijušas 2,3 magnitūdas spēcīgas.

"Seismologi ziņo, ka ir maz ticams, ka zemestrīces izraisīja kontrolēts sprādziens Polijā, kas tika veikts īsi pirms pirmajiem ziņojumiem par zemestrīci Bornholmā," pavēstīja Geus pārstāvji.

Saistītās ziņas

"Vissarežģītākā situācija ir Baltijas jūrā" - ģeologs par karu sekām
Dānija ziņo par bīstamu gāzes noplūdi Baltijas jūrā netālu no "Nord Stream 2" 1
Krievijas kuģi gatavoti sabotāžām Ziemeļjūrā kara gadījumā ar rietumiem 1

Sestdien Geus paziņoja, ka ir saņēmis vairāk nekā 60 ziņu no vietējiem iedzīvotājiem par "zemestrīcei līdzīgiem trīcēm", kas aprakstītas kā dziļa dārdoņa, kratīšana un grabēšana, mainot spiedienu ausī.

Vietējā Policija paziņoja, ka neviens neizskaidroto “viļņu”  rezultātā nav cietis. Dānijas mediji ziņoja, ka “viļņu”  izraisījušas plaisu kādas mājas sienā.

Polijas varasiestādes paziņoja, ka mācībās “Anakonda 23” Ustkā, Polijas ziemeļos, norisinājā aktivitātes, kurās iesaistīti reaktīvie iznīcinātāji un artilērija.

Bornholma, kurā dzīvo gandrīz 40 000 cilvēku, ir akmeņaina sala Baltijas jūrā, uz dienvidiem no Zviedrijas, uz ziemeļaustrumiem no Vācijas un uz ziemeļiem no Polijas.

Citi šobrīd lasa

"Vēzis ir atnācis, lai uzlabotu manu dzīvi..." - Inese Supe par cīņu ar ļauno slimību
Rinkēvičs: "Priekšvēlēšanu debatēm jānotiek latviešu valodā"
Kašers pastāsta, kā radies slavenais Dona "Eirovīzijas" tērps un ko tas simbolizē
Pievienot komentāru