akg / Bildarchiv Steffens

Putins liek muzejam atdot baznīcai unikālu ikonu

Pasaulē
2023. gada 16. maijā 12:30 2023. gada 16. maijā 12:30
  Jauns.lv
Krievijas diktators Vladimirs Putins licis izņemt Andreja Rubļova ikonu “Trīsvienība” no Tretjakova galerijas kolekcijas un atdot Pareizticīgo baznīcai. Šis ir slavenākais darbs no Rubļova radītajiem.

Baznīcas mājaslapā norādīts, ka Putins atsaucies “uz daudzajiem pareizticīgo lūgumiem”. Vienu gadu ikona būs izstādīta Kristus Pestītāja baznīcā, pēc tam to pārvedīs uz Svētās Trīsvienības katedrāli Sergija klosterī Maskavas apgabalā.

Pērn jūlijā svētbildi jau nosūtīja uz šejieni pēc baznīcas patriarha Kirila prasības. Galerijas restauratori iestājās pret, brīdinot, ka “Trīsvienības” saglabāšanai nepieciešami noteikti temperatūras un gaisa mitruma apstākļi. Pēc ikonas atgriešanās muzejā mākslas eksperti paziņoja, ka tās stāvoklis pasliktinājies un izņēma to no ekspozīcijas.

Saistītās ziņas

Slavenās Tretjakova galerijas direktori padzen no darba, jo grāvusi ideoloģiju
Konstantinopoles patriarhs: Krievijas baznīca un vara ir līdzatbildīgas par kara noziegumiem Ukrainā 1
Krievijas armija pēc Dieva brīnuma slēdz sava galvenā tempļa durvis. Ko tas nozīmē? 2

Pareizticīgo baznīca savākusi arī Aleksandra Ņevska sudraba sarkofāgu no Ermitāžas, formāli saņemot to nomā uz 49 gadiem. Ermitāžas direktors Mihails Piotrovskis, kurš paudis atbalstu karam pret Ukrainu, atzinīgi vērtējis šo “darījumu”. Viņš gan atzīst, ka baznīcai jārada unikāli gaisa vides apstākļi relikvijas saglabāšanai, kas Ermitāžai izdevies ar grūtībām, citādi “trauslas sarkofāgs aizies postā”.

Februārī pēc kāda apmeklētāja sūdzības par “nepareizu” mākslu Tretjakova galerijas direktori, pieredzējušu mākslas eksperti Zelfiru Tregulovu Kultūras ministrija atlaida no darba un vietā iecēla Jeļenu Proņičevu, Federālā drošības dienesta ģenerāļa Vladimira Proņičeva meitu. Krievijā nomainīti vēl dažu muzeju direktori. Ir versija, ka vietā liek tādus, kas neiebildīs eksponātu atdošanai baznīcai un Ukrainā nolaupīto vērtību pieņemšanai.

Citi šobrīd lasa

"Tas ir vājprāts!" Sievietei pārmet cietsirdību apģērbu izvēlē 6 mēnešus vecai meitai 2
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru