Aleksandra Lukašenko, Jevgēņija Prigožina un Vladimira Putina sejas maskas (Foto: EPA/Scanpix)

Vācu izlūkdienests noklausījies Lukašenko un Prigožina sarunas

Pasaulē
2023. gada 7. jūlijā 23:53 2023. gada 7. jūlijā 23:53
  Jauns.lv
Vācijas Federālais izlūkošanas dienests BND noklausījies Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko sarunas ar Krievijas algotņu grupējuma “Vagner” īpašnieku Jevgēņiju Prigožinu nesenā “vāgneriešu” dumpja laikā, vēsta vācu raidsabiedrības WDR un NDR, atsaucoties uz žurnālistu pētījumu.

Žurnālisti uzskata, ka vācu izlūkdienests bija daudz labāk informēts par dumpi, nekā tika sākotnēji uzskatīts, vēsta izdevums "Politico".

Vācijas kanclers Olafs Šolcs televīzijas intervijā pagājušajā nedēļā paziņoja, ka BND nebija iepriekšējas informācijas par gaidāmo dumpi, taču pētījums liek to apšaubīt. Tiek ziņots, ka BND saņēma informāciju par gaidāmo dumpi nedēļu pirms tā notikšanas, taču neinformēja kancleru, jo nevarēja pārbaudīt šo informāciju.

Saistītās ziņas

“Lukašenko teiks – neko nezinu!” Kremļa propagandisti sapņo par “Vagner” slepkavniekiem Viļņas ielās
Putins atzīst, ka "Vagner" finansēja valsts
Lukašenko par Prigožina likteni: "Nogalināt netaisās, bet dzīvē visādi gadās"

Jau vēstīts, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins 23. jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca dumpiniekus par nodevējiem, taču zīmīgi, ka pat nepieminēja Prigožinu. "Tas, ar ko mēs tagad saskaramies, ir nodevība. Personiskās intereses ir novedušas pie mūsu valsts un tā mērķa, par kuru cīnās mūsu bruņotie spēki, nodevības," sacīja Putins. "Visi tie, kas nostājās uz nodevības ceļa, tiks sodīti un atbildēs par to. Bruņotie spēki ir saņēmuši nepieciešamos rīkojumus".

Taču 24. jūnija vakarā pēc sarunām ar Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ, bet viņam pašam Kremlis atļāvis pārcelties uz Baltkrieviju, savukārt "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi.

Vēlāk Krievijas Federālais drošības dienests paziņoja, ka krimināllieta pret "Vagner" ir izbeigta — par spīti vairākiem nogalinātajiem Krievijas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
Pievienot komentāru