“Abrams” tankos noplicinātā urāna šāviņi ir standarta munīcija, un tāda, visticamāk, tiks izmatota arī Ukrainā. (Foto: ZUMAPRESS.com)

Ukrainai solītā noplicinātā urāna munīcija – efektīvākais līdzeklis krievu tanku iznīcināšanai?

Pasaulē
2023. gada 8. septembrī 14:46 2023. gada 8. septembrī 14:46
  Jauns.lv
Kamēr ar pretrunīgi vērtētās, taču ārkārtīgi nepieciešamās kasešu munīcijas piegādēm Ukrainai pasaule jau apradusi, nākamo sašutuma vilni uzjundījis ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena paziņojums, ka kopā ar tankiem “Abrams” tiks piegādāta arī noplicinātā urāna munīcija. Precīzāk sakot, sašutumu paudusi agresorvalsts Krievija, kas, cenšoties apelēt pie pašai svešā humānisma jēdziena, norādījusi, ka šādas munīcijas izmantošana var izraisīt onkoloģiskas saslimšanas, vēsta Sargs.lv.

Taču ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC), ne Pasaules Veselības organizācija, ne Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) nav atzinušas šādu bažu pamatotību.

Jau šī gada martā Lielbritānija bija pirmā valsts, kas izziņoja noplicinātā urāna munīcijas piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Tagad tai pievienojušās arī ASV, solot Ukrainas aizstāvjiem 120 mm noplicinātā urāna lādiņus izmantošanai kopā ar drīzumā gaidāmo 31 M1A1 “Abrams” tanka partiju, kas varētu sniegt būtisku ieguldījumu Ukrainas pretuzbrukuma virzībā cauri Krievijas aizsardzības līnijām.

Šo bruņas caursitošo munīcijas veidu izstrādāja ASV Aukstā kara laikā primāri padomju tanku iznīcināšanai, tostarp arī pašreiz Ukrainā plaši sastopamo T-72 apturēšanai, ko Krievija izmanto ukraiņu pretuzbrukuma apturēšanai.

Uz Blinkena paziņojumu jau paspējusi noreaģēt Krievijas vēstniecība Vašingtonā, kas šādu lēmumu nodēvējusi par “necilvēcības pazīmi”, piebilstot, ka ASV maldina pašas sevi, atsakoties pieņemt Ukrainas pretuzbrukuma neveiksmi. Krievijas Ārlietu ministrijas amatpersona Marija Zaharova bez jebkāda pamatojuma pauda, ka noplicinātā urāna munīcijas izmantošana esot saistīta ar vēža gadījumu pieaugumu.

Patiesībā noplicinātā urāna munīciju ASV savos tankos izmantojusi gan 1991. gadā Persijas līča karā, gan 2003. gadā Irākā, kā arī Serbijā un Kosovā. Noplicinātais urāns ir blakusprodukts, kas tiek iegūts bagātinātā urāna iegūšanas laikā. Noplicinātais urāns nav spējīgs izraisīt kodolreakciju, taču tas ir ārkārtīgi blīvs, un tieši šī īpašība padara to lieliski piemērotu lādiņu izgatavošanai.

"Abrams" tanks šaušanas mācībās. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

“Tas ir tik blīvs un tam ir tik liels enerģijas impulss, ka lādiņš vienkārši turpina virzīties cauri bruņām, turklāt uzkarst tik lielā mērā, ka izraisa uzliesmojumu,” noplicinātā urāna efektivitāti raksturo ASV bāzētā pētniecības institūta RAND kodoleksperts un pētnieks Edvards Geists.

RAND pētnieks salīdzina noplicinātā urāna munīciju ar eksotiska metāla šautriņu, kas izšauta ārkārtīgi lielā ātrumā un pēc sadursmes ar tanka bruņām eksplodē degošā putekļu un metāla mākonī, tikmēr trieciena radītā augstā temperatūra iznīcina tanka degvielas un munīcijas krājumus.

Pentagona preses dienesta pārstāve Sabrina Singha preses brīfinga laikā ceturtdien, 7. septembrī, cita starpā vērsās arī pret Krievijas pārmetumiem par noplicinātā urāna munīcijas nodošanu Ukrainas aizstāvjiem.

“Attiecībā uz noplicinātā urāna munīcijas ietekmi uz cilvēku veselību es vēlos noraidīt Krievijas amatpersonu paziņojumus. Slimību profilakses un veselības centrs paziņojis, ka nav pierādījumu, kas apstiprinātu noplicinātās munīcijas saistību ar vēža izraisīšanu. Pasaules veselības organizācija nav novērojusi leikēmijas vai citu vēža paveidu gadījumu skaita pieaugumu pēc urāna vai noplicinātā urāna izmantošanas. Arī Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) viennozīmīgi paudusi, ka nav nekādu pierādījumu noplicinātā urāna radītā starojuma būtiskai ietekmei uz veselību vai apkārtējo vidi.”

Viņa uzsvēra, ka šie prettanku lādiņi ir paredzēti tieši bruņu caursišanai, un izteica pārliecību, ka tie tiks ļoti efektīvi izmantoti kaujas laukā.

“Tā ir standarta munīcija. Tā tiks izmantota “Abrams” tankos, un daudzu valstu bruņotie spēki šos lādiņus izmanto savos tankos. Tāpēc mēs uzskatām šos par pašiem efektīvākajiem lādiņiem cīņai pret krievu tankiem. Tie palīdzēs ukraiņiem aizsargāt savu teritoriju,” piebilda Pentagona pārstāve.

Citi šobrīd lasa

Astronomi pirmo reizi ārpus Saules sistēmas novēro neparastu parādību 1
Princis Viljams atklāj Džordža, Šarlotes un Luisa lielo noslēpumu
Plaši apmeklētā Lielajā talkā sakopj 1149 vietas visā Latvijā; daži atradumi pārsteidz daudzus
Pievienot komentāru