Somijas robežsardzes kuģis "Turva" patrulē pie "Balticconnector" gāzesvada bojājuma vietasleading to the shutdown of a natural gas pipeline this weekend was probably caused by "external" activity, sparking suspicions Russia could have been involved. (Photo by STRINGER / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Finnish Border Guard" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Foto: AFP/Scanpix)

Iespējams, diversantu sabojātais "Balticconnector" varētu nedarboties pat pusgadu

Pasaulē
2023. gada 11. oktobrī 21:29 2023. gada 11. oktobrī 21:29
  Jauns.lv/LETA
Lai salabotu Somiju un Igauniju savienojošā zemūdens gāzesvada "Balticconnector" bojāto posmu, būs nepieciešami vismaz pieci mēneši, līdz ar to gāzesvads varētu atsākt darboties ne agrāk kā nākamā gada aprīlī, trešdien paziņoja Somijas gāzes pārvades tīklu operatorkompānija "Gasgrid Finland".

Pamatojoties uz provizoriskiem ekspertu novērtējumiem, var pieņemt, ka remonta darbu plānošana, nepieciešamā zemūdens aprīkojuma sagādāšana, remonts, kā arī saremontētā cauruļvada posma pārbaude un nodošana ekspluatācijā ilgs vismaz piecus mēnešus, teikts "Gasgrid Finland" paziņojumā.

Tajā norādīts, ka tādējādi agrākais iespējamais cauruļvada "Balticconnector" nodošanas ekspluatācijā termiņš būtu 2024.gada aprīļa sākums,.

Jau vēstīts, ka Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Tāpat konstatēti bojājumi abas valstis savienojošajā komunikāciju kabelī.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Saistītās ziņas

Pirms noplūdes "Balticconnector" tuvumā atradies Krievijas kravas kuģis
Norvēģijas seismoloģijas institūts fiksējis "iespējamu sprādzienu" pirms noplūdes no "Balticconnector"
Igaunijas ministri: Gāzesvada "Balticconnector" bojājums ir cilvēka izraisīts

Somijas prezidents Sauli Nīniste sacīja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements.

Arī Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Tsahkna un aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs otrdien paziņoja, ka bojājums ir mehānisks un cilvēka izraisīts.

Noplūdes izmeklēšanu vada Somijas Centrālā kriminālpolicija, kas ir paziņojusi, ka cauruļvads ir bojāts tīši.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja Somijas robežsardze.

"Balticconnector" slēgšana neietekmē gāzes piegādes patērētājiem Igaunijā, jo gāzi Igaunija joprojām var saņemt no Latvijas. Pirms slēgšanas gāze pa "Balticconnector" plūda no Somijas uz Igauniju. Lielākā daļa no Somijas saņemtās gāzes tika nogādāta Latvijā, kur Inčukalnā ir gāzes krātuve.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā gāzesvadu, kura būvniecība izmaksāja vairāk nekā 300 miljonus eiro, nodeva 2020.gada sākumā.

Citi šobrīd lasa

"Vēzis ir atnācis, lai uzlabotu manu dzīvi..." - Inese Supe par cīņu ar ļauno slimību
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
Pievienot komentāru