Vai Avdijivka kļūs par otro Bahmutu? Eksperti nosauc Krievijas ofensīvas iemeslus

Pasaulē
2023. gada 26. oktobrī 13:38 2023. gada 26. oktobrī 13:38
  Jauns.lv
Ir trīs iemesli, kāpēc Krievijas karaspēks ir pastiprinājis ofensīvu Doneckas apgabala Avdijivkas rajonā. Tajā pašā laikā pilsētas zaudēšana nenovedīs pie stratēģiskas sakāves.

Militāri juridisko pētījumu centra vadītājs Aleksandrs Musijenko cer, ka Bahmutas scenārijs Avdijivkā neatkārtosies. Pirmkārt, tad savu lomu spēlēja 50 tūkstoši vāgneriešu, un vēl nav skaidrs, vai "Štorm-Z" vienības ir uz to spējīgas.

"Otrkārt, es domāju, ka mēs neļausim situācijai pārvērsties par otro Bahmutu. Man šķiet, ka ir noteikti plāni, kā to atrisināt, piemēram, atvelkot ienaidnieka karaspēku uz mūsu noteiktiem virzieniem. Varbūt tas  būs Hersonas apgabala kreisais krasts. Proti, mēs mēģināsim flanga uzbrukumu Hersonas apgabalā, lai atvairītu krievu okupantu uzbrukumus Avdijivkas rajonā. Iespējams, ir arī citi plāni," piebilda Musijenko.

Kāpēc krievi tieši šobrīd "uzklupuši" Avdijivkai?

Militārais eksperts un bijušais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba spīkers Vladislavs Seļezņevs nosauc trīs iemeslus, kāpēc krievi tieši tagad iekārojuši šo nocietināto teritoriju.

  • Pirmais - pirms aptuveni mēneša Ukrainas spēki pārņēma savā kontrolē daļu no Opitnes ciema, aiz kura atrodas Spartaka mikrorajons un Doneckas lidosta. Spēcīga artilērijas uguns piespieda viņus atkāpties, taču ienaidnieks saprata reālos draudus un tagad mēģina atgrūst Ukrainas spēkus tālāk.
  • Otrs ir politisks uzdevums no Vladimira Putina, kurš runāja par Doneckas un Luhanskas apgabalu pilnīgu okupāciju kā vienu no kara pret Ukrainu mērķiem. Attiecīgi bez Avdijivkas sagrābšanas nav iespējams virzīties tālāk uz administratīvo robežu un pārņemt savā kontrolē Kramatorsku un Slovjansku. Termiņš varētu būt 2024. gada marts, kad Krievijā paredzētas prezidenta vēlēšanas. Taču pilna mēroga kara laikā tika sistemātiski pārcelti dažādi "termiņi" atsevišķu Ukrainas teritoriju sagrābšanai.
  • Trešais iemesls ir pragmatisks. Okupanti izdarīja spiedienu Krasnohorivkas, Vodjanes un Opitnes apgabalā, guva dažus panākumus un turpina tos attīstīt, lai ielenktu Ukrainas karaspēku Avdijivkā.

"Acīmredzot viņiem izdevās kaut kā izspiesties cauri mūsu frontei. Turklāt viņi rīkojas pēc tādiem pašiem modeļiem kā situācijā ar Bahmutu, kad ilgstošā "gaļas uzbrukumu" laikā viņiem izdevās pārņemt kontroli pār nocietināto pilsētu. "Tagad spēku un līdzekļu izvietojums ir nedaudz līdzīgs Bahmutas scenārijam," sacīja eksperts.

Ukraiņu karavīrs ar pārnēsājamo granātmetēju šauj uz okupantiem. Avdijivkas fronte. (Foto: AP/Scanpix)

Kas notiks, ja Ukrainas bruņotie spēki zaudēs Avdijivku

Viņaprāt, Avdijivkas zaudēšana nenovedīs pie stratēģiskas sakāves, jo tālāk uz rietumiem atrodas nocietinātā Kurahoves pilsēta, ezeru tīkls, citas robežas un pozīcijas, kurās Ukrainas bruņotie spēki var efektīvi cīnīties. Par frontes sabrukumu un iebrucēju virzību nosacīti uz Dņepru vispār nav runas.

"Var teikt, ka situācija ir draudīga ar tendenci uz kritisku. Galvenais loģistikas maršruts ir ienaidnieka uguns kontrolē. Uz terikona pie Avdijivkas koksa un ķīmiskā rūpnīcas, protams, vēl nevar izvietot artilērijas sistēmas, lai apšaudītu pilsētas centru, bet ienaidnieks mums rada daudz problēmu. Kas notiks tālāk, ir atkarīgs no mūsu resursiem. Ja ar tiem nepietiks, tad varbūt armija atkāpsies uz rietumiem. Atbildi uz šo jautājumu varēsim uzzināt tikai pēc fakta," sacīja eksperts.

Citi šobrīd lasa

Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām 5
Atklāts iemesls, kāpēc Keita Midltone vēlas izlīgt ar Meganu Mārklu
Amerikānis, kas pievienojās rašistu bandai Doneckā, ņēmis nelabu galu
Pievienot komentāru