VIDEO: pirmie kadri ar Ukrainas frontē zaudēto "Leopard" tanku

Pasaulē
2023. gada 29. novembrī 10:02 2023. gada 29. novembrī 10:02
  Jauns.lv
Ukrainas armija pirmo reizi zaudējusi tanku "Leopard 1A5". Vismaz uz laiku. Pirmie kadri ar Ukrainas "Leopard 1A5" tanku, kas darbojas frontē, netālu no Kupjanskas.

Otrdien soctīklos izplatījās video, kurā redzams, ka viens no Vācijā ražotajiem tankiem, kas, iespējams, pieder Ukrainas armijas 44. mehanizētajai brigādei, "uzņem" Krievijas munīciju kaut kur sniegotajos Ukrainas austrumos, vēsta žurnāls "Forbes".

Kamēr Krievijas drons to vēroja, 40 tonnas smagais četru cilvēku tanks brauca gar koku līniju un pēc tam pagriezās plašā laukā. Nepiesegts un novērots, tanks bija viegls mērķis, iespējams, virknei artilērijas šāviņu, kas virzījās uz to arvien precīzākos sprādzienos. Iespējams, ka pirmo triecienu tanks saņēma no apraktas mīnas.

Jebkurā gadījumā šāviņš vai mīna šķietami sabojāja tanka kreiso kāpurķēdi un paralizēja transportlīdzekli, kamēr uz to tika raidīti arvien vairāk šāviņu. Drona videoklipā nav attēlota apkalpe, kas izglābjas, taču tajā ir attēlota nekustīga smagā bruņutehnika ar plaši atvērtām divām torņa lūkām. Tas ir pierādījums, ka apkalpe aizbēgusi.

Iespējams, ka tanks ir atgūstams un salabojams, pieņemot, ka Ukrainas inženieri var nokļūt līdz tam, pirms to paspēj Krievijas munīcija vai bezpilota lidaparāti. (Foto: Ekrānuzņēmums)

Iespējams, ka tanks ir atgūstams un salabojams, pieņemot, ka Ukrainas inženieri var nokļūt līdz tam, pirms to paspēj Krievijas munīcija vai bezpilota lidaparāti.

44. brigāde līdz šim ir saņēmusi, iespējams, bataljonu "Leopard 1A5s". Divi vai trīs desmiti 1980. gados ražoto tanku no aptuveni 200, ko Vācija, Nīderlande un Dānija līdz šim ir apņēmušās iesaistīt Ukrainas karadarbībā.

Bija neizbēgami, ka brigāde galu galā zaudēs tankus. Taču pirmais "Leopard 1A5" zaudējums notika ātri — iespējams, tikai dažas nedēļas pēc tam, kad tanki pirmo reizi iesaistījās karā.

Leopard 1A5, iespējams, ir vismazāk aizsargātais tanks Krievijas 22 mēnešus ilgajā plašākajā karā pret Ukrainu, taču tā plānās bruņas, kas nav biezākas par 70 milimetriem, iespējams, nav pilnībā vainojamas nesenajā zaudējumā.

Katrs tanks ir neaizsargāts pret mīnām vai artilērijas triecieniem zem tā kāpurķēdēm vai to tuvumā. Pat vislabāk aizsargātais tanks, ASV ražotais "M1 Abrams" vai Vācijā ražotais Leopard 2A6, var zaudēt kāpurķēdi un apstāties, ja mīna vai artilērija eksplodēs tieši blakus.

Tomēr neatbildēts paliek jautājums, kāpēc "Leopard 1A5" gaišā dienas laikā pārvietojās pa tik atklātu lauku. Lai izdzīvotu augsto tehnoloģiju kaujas laukā, "Leopard" 1A5 apkalpei jāpaliek aizsegā, jāizšauj ar savu 105 milimetru galveno lielgabalu lielos attālumos — 3,2 kilometri vai vairāk — un, mainot pozīciju, tas jādara uzmanīgi un vēlams naktī.

Brazīlijas armija, nozīmīga "Leopard 1A5" tanku izmantotāja, apmāca savas apkalpes paslēpt savus plāni bruņotos tankus koku līnijās un aiz kalniem. "Izmantojiet maskēšanos," Brazīlijas kapteinis Adriano Santjago Garsija rakstīja 2020. gada numurā "Armor", ASV armijas oficiālajā tanku žurnālā. "Pareiza reljefa izmantošana," viņš uzsvēra.

44. brigādes tankisti novērtē, ka to bruņutehnika nav paredzēta, lai izturētu lielus bojājumus. Pats labākais "Leopard 1A5" ir tas, ka tā optika spēj noteikt mērķus līdz 4,9 kilometru attālumam, sacīja apkalpes loceklis Vitālijs.

"Leopard 1A5" galvenais lielgabals var šaut līdz 3,54 kilometriem. Krievu tanku tehnoloģija "neļauj tiem iesaistīties liela attāluma konfrontācijā ar mums", sacīja Vitālijs.

Protams, jebkura haubice šauj tālāk par 3.54 kilometriem, tāpēc "Leopard 1A5" spēja redzēt un šaut lielā attālumā to neglābs no artilērijas aizsprosta. Vienīgais drošais veids, kā "Leopard 1A5" izdzīvot artilērijā, ir  no tās izvairīties, slēpjoties no droniem, kas pamana mērķus.

Saistītās ziņas

Iespaidīgi kadri: tā pie Avdijivkas tiek iznīcināti Krievijas tanki un bruņutransportieri
VIDEO: noskaties, kā ukraiņi netālu no Bahmutas vienas dienas laikā iznīcina 6 okupantu tankus
Ukraina zaudējusi piecus tankus "Leopard 2"

Protams, no apraktajām mīnām ir grūtāk izvairīties.

Lai pārāk ātri nezaudētu pārāk daudz tanku, 44. brigādei un citiem Ukrainas "Leopard 1A5" tankistiem būtu jāiesaistās cīņā no slēpņiem un jāpārvietojas, atrodoties aiz reljefa vai, vēl labāk, tumsas aizsegā.

Citi šobrīd lasa

Astronomi pirmo reizi ārpus Saules sistēmas novēro neparastu parādību 1
Princis Viljams atklāj Džordža, Šarlotes un Luisa lielo noslēpumu
Arī šogad viss beidzies skumji. Durbes jūras ērgļu ligzdā nav palikusi neviena Mildas ola 5
Pievienot komentāru