Hanukas sveces Ebreju kopienas dienā Berlīnē 2023. gada 14. decembrī. (Foto: dpa/picture-alliance)

Ebreji baidās runāt ivritā un nēsāt kipas; Vācijā reģistrēti 4300 noziegumu saistībā ar karu Gazas joslā 1

Pasaulē
2023. gada 17. decembrī 15:41 2023. gada 17. decembrī 15:41
  Jauns.lv / LETA
Vācijas varasiestādes ir reģistrējušas aptuveni 4300 ar Tuvo Austrumu konfliktu saistītu noziedzīgu nodarījumu, tostarp gandrīz 500 vardarbības gadījumu, svētdien paziņoja Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans.

Ebreju kopienas dienā Berlīnē, kur vairāku dienu laikā piedalījās dažādi Vācijas līderi, arī kanclers Olafs Šolcs, tieslietu ministrs uzsvēra, ka šādos gadījumos ir stingri jāpiemēro likums.

Viņš mudināja federālo zemju iekšlietu ministrus mainīt policijas taktiku demonstrāciju laikā un par prioritāti noteikt pierādījumu nodrošināšanai nevis deeskalācijai.

Bušmans sacīja, ka uz mājām tiek uzzīmētas Dāvida zvaigznes, Izraēlas karogi tiek aizdedzināti un ka demonstrācijās izskan simtiem draudu iznīcināt Izraēlu un nogalināt ebrejus.

Vācijas tieslietu ministrs arī teica, ka "tam visam ir ietekme". Ebreji baidās runāt ivritā vai nēsāt kipas, viņš atzina. Organizatori atceļ pasākumus drošības apsvērumu dēļ, un līdzdalība kopienas dzīvē ir samazinās.

"Tā diemžēl ir naida sēkla, kas dīgst," viņš paziņoja.

Bušmans uzsvēra, kas jau daudz ir darīts, lai apkarotu antisemītisma un antisemītisku darbību apkarošanai: palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" ir aizliegts, palestīniešu grupa "Samidoun" tika izformēta; Vācijā tika aizliegts arī izmantot frāzi "no upes līdz jūrai Palestīna būs brīva" visās valodās, jo tā noliedz Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu, uzskaitīja ministrs.

Bušmans ir arī lūdzis Eiropas Komisiju aizliegt tiešsaistes tirdzniecību krekliem ar šo saukli.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru