Pexels.com/Artem Podrez

Daudz nāvējošāka par Covid-19: Pasaules ekonomikas forumā diskutēs par "X slimību" 3

Pasaulē
14. janvārī 14:56 2024. gada 14. janvārī 14:56
  Jauns.lv
Viena no galvenajām tēmām gaidāmajā Pasaules ekonomikas forumā Šveices pilsētā Davosā būs "X slimība", kas vērtējama kā potenciāli nāvējošāka par Covid-19. Tā teikts pasākuma oficiālajā mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Īpaša tikšanās, kas ieguvusi nosaukumu "sagatavošanās X slimībai", paredzēta 17. janvārī. Tikšanās laikā piedalīsies Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss, Brazīlijas veselības ministre Nizija Trindade un citi veselības aprūpes speciālisti.

"Ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas jaunos brīdinājumus, ka nezināma "X slimība" var izraisīt nāves gadījumus, kas ir 20 reižu lielāki par koronavīrusa pandēmiju, kādi jauni centieni nepieciešami, lai sagatavotu veselības aprūpes sistēmas daudzajiem gaidāmajiem izaicinājumiem?" teikts tikšanās paziņojumā.

Pasaules ekonomikas forums notiks Davosā no 15. līdz 19. janvārim.

"X slimība" ir teorētiski nezināma slimība, kas var potenciāli izraisīt pasaules mēroga epidēmiju. Šis termins tika iekļauts PVO prioritāro slimību sarakstā 2018. gadā ar mērķi paātrināt patogēna izmeklējumus, kas varētu izraisīt jaunu pandēmiju.

Saskaņā ar ASV Nacionālā alerģijas un infekcijas slimību institūta vadītāja Entonija Fauči apgalvojumiem, burts "X" nosaukumā nozīmē "pārsteigums".

2020. gadā PVO paziņoja, ka par pirmo "X patogēnu" ar pilnu pamatu jāatzīst Koronavīruss SARS-cov-2, kas izraisīja koronaviusa pandēmiju, vēsta "The Moscow Times".

Citi šobrīd lasa

"Puisīt, tu tik daudz esi pārcietis" - Lietuvas zvaigzne Silvestrs Belts Eirovīzijā runā atklāti un saņem jautājumu no latviešiem
Mirusi Maskavas deputāta nežēlīgi sistā sieva. Deputāts bija atgriezies no "specoperācijas" Ukrainā un mēdza izgāzt dusmas
Krievija brīdina par "milzīgām briesmām", ja NATO nosūtīs karaspēku uz Ukrainu
Skatīt visus komentārus