UNRWA palīdzības sadales punkts Gazas joslas Rafahā (Foto: ddp/abaca press/ Vida Press)

"Hamas" atbalstīšana dārgi maksā ANO aģentūrai — saņemtās naudas straume izsīkst

Pasaulē
31. janvārī 19:43 2024. gada 31. janvārī 19:43
  Jauns.lv
ANO palestīniešu bēgļu aģentūra UNRWA ir zaudējusi pusi sava finansējuma un spēs darboties tikai līdz februāra beigām, vēsta laikraksts “El Pais”. Pēkšņais finansējuma zudums ir saistīts ar izmeklēšanu par šīs aģentūras darbinieku līdzdalību palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” darbībā.

Aģentūras direktore sabiedrisko attiecību jautājumos Džuljeta Tuma paziņoja, ka pašlaik 16 donorvalstis atteikušās finansiāli palīdzēt organizācijai, tostarp ASV, Lielbritānija, Vācija, Šveice, Itālija, Austrālija un Japāna. Savukārt Eiropas Komisija gaidīs ANO iekšējās izmeklēšanas rezultātus, kā arī veiks savu aģentūras auditu, lai izlemtu, vai saglabāt ES sniegto finansiālo palīdzību. Eiropas Savienība ir trešais lielākais UNRWA donors pēc ASV un Vācijas.

Izraēla otrdien apsūdzēja UNRWA, ka tā ļāvusi "Hamas" izmantot savu infrastruktūru Gazas joslā militārai darbībai. “UNRWA ir “Hamas” aizsegs. Tā ir fundamentāli sakompromitēta trijos galvenajos veidos: masveidā pieņemot darbā teroristus, ļaujot izmantot savu infrastruktūru "Hamas" militārai darbībai, un paļaujoties uz "Hamas", lai Gazas joslā izdalītu palīdzību," paziņoja Izraēlas valdības preses sekretārs Eilons Levi. 

Izraēla ir solījusi pēc kara apturēt UNRWA darbību Gazas joslā.

Savukārt ANO koordinatore Gazas joslai Zigrida Kāga paziņojusi, ka UNRWA nevar tikt aizstāta ar citu institūciju. "Neviena organizācija nevar nomainīt vai aizstāt UNRWA milzu spējas, struktūru - tās prasmi un zināšanas par iedzīvotājiem Gazas joslā," sacīja Kāga.

Jau rakstīts, ka Izraēlas amatpersonas publiskojušas pierādījumus, kas liecina par UNRWA darbinieku līdzdalību palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī. Viens no UNRWA darbiniekiem apsūdzēts sievietes nolaupīšanā. Cits darbinieks apsūdzēts par munīcijas izdalīšanu kaujiniekiem, bet vēl viens apsūdzēts par dalību slaktiņā kibucā, kur tika nogalināti 97 cilvēki.

UNRWA 26.janvārī paziņoja, ka vairāki tās darbinieki ir atlaisti un tiek veikta izmeklēšana saistībā ar Izraēlas apgalvojumiem, ka viņi bijuši iesaistīti zvērīgajā uzbrukumā. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs 28.janvārī atklāja, ka atlaisti deviņi no 12 apsūdzētajiem darbiniekiem. Vienlaikus Gutērrešs aicināja pārdomāt tās valstis, kas pēc šīm apsūdzībām pārtraukušas finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem.

UNRWA ir viens no lielākajiem darba devējiem Gazas joslā. Aģentūra nodarbina aptuveni 13 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir palestīnieši.

Jautāta par Izraēlas apsūdzībām, UNRWA svētdien atbildēja, ka divi no 12 darbiniekiem ir miruši, bet paziņoja, ka nevar sniegt plašāku informāciju, kamēr ANO Iekšējās uzraudzības dienests veic izmeklēšanu.

Citi šobrīd lasa

Šī ierīce tērē elektrību nepārtraukti! Kas obligāti jāizslēdz, ja ilgāku laiku neesi mājās
"Kas ar vīru? Man galvenais bija izglābt suni," zināms vairāk par postošo ugunsgrēku Tukumā
FOTO: ar medaļas nastu, bet lielām ambīcijām. Latvijas hokeja izlase dodas uz pasaules čempionātu
Pievienot komentāru