FOTO: pasaulē sāk svinēt Ķīniešu jauno gadu – ballīte ilgs 15 dienas!           

Pasaulē
11. februārī 11:16 2024. gada 11. februārī 11:16
  Jauns.lv
Vairāk nekā miljards Ķīnā un simtiem miljonu cilvēku citviet pasaulē vakar, 10. februārī, sāka 15 dienu ilgās Mēness Jaunā gada svinības, ko iezīmē karnevāli, salūti, lūgšanas un Ķīniešu jaunajam gadam raksturīgi rotājumi – sarkanas laternas, pūķi un jautrība.

Mēness Jaunais gads ir vieni no populārākajām svētkiem Ķīnā, lai gan tie tiek svinēts visā Āzijas kontinentā un etniskajās kopienās visā pasaulē. Svētki iezīmē pavasara atnākšanu un jauna gada sākumu saskaņā ar Mēness kalendāru svinībām.

Katru gadu svētki, kas pazīstami arī kā Pavasara svētki, sākas otrajā jaunajā mēnesī pēc ziemas saulgriežiem. 2024. gadā svinības iekrīt sestdienā, 10. februārī, kad tiek atzīmēta Pūķa gada sākšanās (Ķīnas zodiakā ir 12 dažādi dzīvnieki — žurka, vērsis, tīģeris, trusis, čūska, zirgs, aita, mērkaķis, gailis, suns, pūķis un cūka — katrs no tiem iezīmēs šajā laikā dzimušo personību un bagātību – red.).

Pūķiem Ķīnā ir īpaša nozīme. Tas ir vienīgais zodiaka dzīvnieks, kas ir mītisks, kas simbolizē veiksmi, spēku, ambīcijas un šarmu.

Vakar simtiem miljonu cilvēku pulcējās, lai svinētu, spridzinot petardes, atzīmētu senās tradīcijas.  Senās leģendas vēsta par kādu Nianu briesmoni, kurš it kā mita jūras dzelmē un katra jaunā gada sākumā iznira no jūras, lai mielotos ar cilvēkiem un mājlopiem ciematos. Līdz kāds vecāka gadagājuma vīrietis saprata, ka var atbaidīt Nianu, dedzinot bambusu (kas līdzinās petardei), aizdedzot sveces vai iededzot kādu spožu gaismu un uzlīmējot uz durvīm sarkanus rotājumus. 

Tāpēc šajos svētkos tradicionāli tempļos tiek dedzinātas sarkanas sveces un rīkoti krāsaini uguņošanas šovi. Svētki tiek atzīmēti ar festivāliem ar lauvu dejām un ziedu mākslas izstādēm.

Ķīniešu jaunais gads pamatojas uz ķīniešu kalendāra ciklu, kurš ir saistīts ar mēness fāzēm un saulē griežanās punktiem. Svētki iezīmē jauno pavasara sākumu un ir saistīti ar auglību, laimes un labklājības piesaistīšanu. Tradīcijas un rituāli ir veidoti, lai aizsargātu no ļaunuma un piesaistītu pozitīvas enerģijas nākamajam gadam. Svētki ir arī laiks, kad ģimenes un draugi pulcējas kopā, lai dalītos priekos un atzīmētu kopīgi pavadītu laiku.

Citi šobrīd lasa

Kāds būs laiks maijā? Prognozē dabas vērotājs Vilis Bukšs
"Paši deportēja sevi," atsevišķi deputāti izpelnās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar izsūtīšanām 2
Tirdzniecības centrā "Domina" aizdedzies telefons - evakuēti 500 cilvēki
Tēmas: Ķīna, Āzija, Mēness
Pievienot komentāru