Skandālu izraisījušais paziņojums veikalā (ekrānuzņēmums no "X")

Šveici šokē kūrortpilsētas veikala aizliegums nomāt sporta preces ebrejiem

Pasaulē
14. februārī 04:41 2024. gada 14. februārī 04:41
  Jauns.lv
Šveices sabiedrību šokējusi kāda kūrortpilsētas Davosas sporta piederumu veikala paziņojums, ka turpmāk sporta aprīkojums, tostarp slēpes un kamanas, netiks iznomāts ebrejiem. Īpašnieks gan taisnojas, ka šo klientu uzvedība ir tālu no vēlamās.

“Sakarā ar vairākiem nožēlas vērtiem incidentiem, ieskaitot kamanu zādzību, mēs vairs neiznomājam savu sporta aprīkojumu mūsu ebreju brāļiem”, šādu ivritā rakstītu paziņojumu apmeklētāji pamanīja “Bergrestaurant Pischa” logos. Šveices izdevums “20minuten” vēstīja, ka uzņēmums viņiem rakstveidā atbildējis, ka “vairs nevēlas ikdienas klapatas”, kad ebreju viesi atstāj kamanas kalnā vai arī neatdod vai “atdod bojātu” aprīkojumu.

Pēc policija uzsāktās izmeklēšanas nomas punkta zīmes, kas uzrakstītas ivritā, ir pazudušas. Uzņēmuma īpašnieks Rūdijs Pfifners atvainošanās paziņojumā Šveices tabloīdā “Blick” apgalvoja, ka paziņojums “bija acīmredzami slikti formulēts”, taču tas bija aizvien pieaugošas spriedzes rezultāts, līdz pacietības mērs bijis pilns. “Mums nācās pieķēdēt kamanas, jo ebreju kopienas pārstāvji vienkārši tās ņēma, kad mūsu nebija klāt,” viņš paziņoja, taču uzsvēra, ka tam nav nekāda sakara ar antisemītismu — ebreju viesi “joprojām ir laipni lūgti”.

Daudzi uzskata, ka šāds paziņojums ir acīmredzams Šveices likumu pārkāpums, kas aizliedz cilvēkus diskriminēt, kā arī kūdīt uz rasu vai reliģisku naidu. Citi ar ironiju vaicā, kas gan notiktu, ja līdzīgs aizliegums būtu vērsts pret kristiešiem vai musulmaņiem. Pēdējā gadījumā, domājams, būtu garantēti grautiņi un veikala īpašniekiem ar darbiniekiem nāktos līdz mūža beigām noalgot miesassargus.

Kopš Izraēlas militārās operācijas Gazā, atbildot uz palestīniešu “Hamas” teroristu iebrukumu Izraēlā, antisemītisms Eiropā ar būtiski palielinājies. Tiesa, tajā pašā Davosā, kas mēdz uzņemt ikgadējo Pasaules Ekonomikas forumu, ne pirmo gadu ir bijuši konflikti ar ebreju viesiem sakarā ar viņu uzvedību. Vietējais “Davoser Zeitung” pērn augustā ziņoja, ka vasarā kūrortā atpūtās apmēram 3000 līdz 4000 ortodoksālo ebreju un “aizvien pieauga kritika par šo tūristu uzvedību”. 2017. gadā kaimiņu Arosas ciema viesnīca, kuru ļoti iecienīja ortodoksālie ebreji, pat uzstādīja zīmes, aicinot savus ebreju viesus pirms iekāpšanas baseinā nomazgāties dušā. Šāds higiēnas ievērošanas aicinājums izraisīja sašutumu un pat Izraēlas oficiālas sūdzības.

Citi šobrīd lasa

"Puisīt, tu tik daudz esi pārcietis" - Lietuvas zvaigzne Silvestrs Belts Eirovīzijā runā atklāti un saņem jautājumu no latviešiem
Ugunsgrēks jaunuzceltajā "Elemental" biroju ēkā Skanstē: uzņēmumā informē par radītajiem bojājumiem
"Kas ar vīru? Man galvenais bija izglābt suni," zināms vairāk par postošo ugunsgrēku Tukumā
Pievienot komentāru