Ar ko slavena ir teroristu iznīcinātā Krievijas lielākā koncertzāle “Crocus City Hall”, kurā uzstājās arī Latvijas estrādes zvaigznes 6

Pasaulē
24. martā 06:16 2024. gada 24. martā 06:16
 
Elmārs
Barkāns
| Jauns.lv
Teroristu uzbrukumā sagrautā un nodegusī Maskavas koncertzāle “Crocus City Hall” tika uzskatīta par lielāko un vienu no modernākajām koncertzālēm Krievijā, kurā uzstājušās pasaules līmeņa zvaigznes, arī Latvijas estrādes slavenības, piemēram, Raimonds Pauls un “Prāta vētra”. Koncertzāle ietilpa Krievijas azerbaidžāņu izcelsmes miljardiera Аrаza Iskandera ogli Agalarova izklaides un tirdzniecības kompleksā “Crocus City”, kas uzcelts kādreizējās sādžas Mjakiņino vietā.

Uz “Crocus City” ved pirmā Krievijā izbūvētā privātā metro līnija, kuru ierīkoja pēc Аrаza Agalarova pasūtījuma un atklāja 2009. gada nogalē, tad pat, kad grandiozo koncertzāli “Crocus City Hall”, kuru biznesmenis veltīja pirms gada mūžībā aizsauktajam tautietim – padomju estrādes zvaigznei Muslimam Magomajevam (1942-2008). Koncertzālē notika prestiži, pat globāla mēroga pasākumi. Visievērojamākais bija pirms 11 gadiem notikušais skaistumkonkurss “Miss Universe 2013”, kuru televīzijas ekrānos vēroja apmēram viens miljards cilvēku un kuru ar savu klātbūtni pagodināja arī nākamais ASV prezidents un Araza Agalarova biznesa partneris Donalds Tramps.

Latviešu un pasaules estrādes zvaigznes “Crocus City Hall”

Uz “Crocus City Hall” skatuves kāpušas arī latviešu estrādes zvaigznes. 2016. gadā savu 80 gadu jubilejas koncertu “Svēta mīlestība pret mūziku” tur sarīkoja maestro Raimonds Pauls, kad līdz ar maestro uz skatuves kopā ar Krievijas popzvaigznēm kāpa arī Intars Busulis un Laima Vaikule. Koncerts beidzās ar slaveno “Dāvāja Māriņa meitenei mūžiņu” krievisko versiju - “Milijon alih roz” (“Miljons sārtu rožu”), skatītāji un koncerta dalībnieki sarīkoja grandiozas stāvovācijas, un skatuve tika pienesta pilna ar rožu groziem.

Raimonda Paula 80 gadu jubilejas koncerts Maskavas “Crocus City Hall”:

2019. gada decembrī tur uzstājās mūsu “Prāta vētra”. Grupas mājaslapā par koncertu publicētas cildinošas atmiņas: “Šis koncerts bija kā silta un sirsnīga ģimenes kopā sanākšana, kur visi klātesošie ir savējie. Vakara kulminācijā “Prāta vētra” kāpa stāvu augstāk – koncerts turpinājās piecu metru augstumā, atceroties laiku, kad grupa muzicēja uz jumtiem, metro stacijās un pagrabos.”

“Prāta vētras” koncerts 2019. gada  decembrī Maskavas “Crocus City Hall”:

“Crocus City Hall” koncertvēsture var lepoties arī ar daudzām pasaules līmeņa zvaigžņu vizītēm – “Scorpions”, “Roxette”, Al Bano un Romanu Paueri, Vīnes Štrausa filharmonisko orķestri un daudziem citiem.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā gan koncertzāles slavenību galerija pabalējusi, un daudzas jo daudzas ārzemju estrādes slavenības uz Krieviju vairs nedodas, un Maskavā par koncertzāles kādreizējo repertuāru neviens arī īpaši nevēlas atminēties. To sevišķi varēja apjaust, kad naktī no piektdienas uz sestdienu, no 22. uz 23. martu, Maskavas kontrolētā televīzija, stāstot par koncertzāli, par tās zvaigžņu stundām minēja, ka tur uzstājušies tādi rašisma ideoloģijas apdziedātāji kā Grigorijs Lepss, Oļegs Gazmanovs un Larisa Doļina, ne ar pušplēstu vārdu nepieminot pasaules mēroga zvaigznes, kas uz tās kāpušas. Piemēram, divas nedēļas pirms traģiskajiem notikumiem “Crocus City Hall” uzstājās Kremļa “galma dziedātājs” Šamans, un tas tika īpaši izcelts.

Pasaules slavu arī nav ieguvusi rokgrupa “Piknik”, kurai bija jāuzstājas kopā ar Ļeņingradas (Sanktpēterburgas) simfonisko orķestri. Dzimtenē gan tā zināmu popularitāti ieguvusi, jo uz koncertu bija izpirktas teju visas vairāk nekā 6000 biļešu (zālē ietilpst no 6200 līdz 9500 apmeklētāju, atkarībā no tā, vai tur ir vai nav ierīkota deju grīda). “Piknik” vēsture ir visai sena, jo tās pirmsākumi meklējami 1978. gadā, kad to dibināja Ļeņingradas Politehnikuma studenti.

No matrjoškām līdz biznesa impērijai

Divas nedēļas pirms asiņainajiem notikumiem “Crocus City Hall” uzstājās rašisma estrādes zvaigzne Šamans, īstajā vārdā - Jaroslavs Dronovs. (Foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press)

“Crocus City Hall” atrodas Maskavas priekšpilsētā – Krasnogorskā, apmēram 20 kilometrus no Krievijas galvaspilsētas centra, vietā, kur senajos laikos bija vienkārša krievu sādža – Mjakiņino. Lai uz “Crocus City” kompleksu varētu ātri nokļūt no pilsētas centra, 2009. gadā uz turieni tika izbūvēta Krievijā pirmā privātā metrolīnija, pāri Maskavas upei no metro uz “Crocus City” uzbūvēts tilts. 

“Crocus City Hall” infrastruktūra:

Lielāko uzmanību pasaules mērogā koncertzāle iemantoja 2013. gadā, kad tur notika globāla mēroga skaistumkonkurss “Miss Universs” (Latvijas pārstāve gan tajā nepiedalījās). Konkursu pārraidīja 80 pasaules valstīs, un to noskatījās vairāk nekā miljards televīzijas skatītāju. Uzvarēja 25 gadus vecā venecuēliete Gabriela Islera, kuru sumināt bija ieradies arī nākamais ASV prezidents Donalds Tramps -  Araza Agalarova biznesa kompanjons.

“Crocus City” impērijas dibinātājs ir 68 gadus vecais azerbaidžāņu izcelsmes uzņēmējs Arazs Agalarovs, kurš 2020. gadā biznesa žurnāla “Forbes” vērtējumā bija 55. bagātākais cilvēks Krievijā ar 1,7 miljardu ASV dolāru (1,65 miljardi eiro) lielu kapitālu. Viņš beidzis Baku politehnisko institūtu, iegūstot sakaru inženiera specialitāti.

Jau 1977. gadā sāka puslegāli (pēc padomju likumiem) piepelnīties, ierakstot audiokasetes. Tad arī viņam izveidojās draudzība ar Muslimu Magomajevu, kuram  Arazs Agalarovs, pēc studijām strādājot Baku telefoncentrālē, ārpus kārtas palīdzēja ar tālsarunu nodrošināšanu (padomju laikos nemaz tik vienkārši nebija piezvanīt no vienas pilsētas uz otru).

“Miss Universe 2013” Maskavas “Crocus City Hall”:

Gorbačova “perestroikas” laikā azerbaidžāņu uzņēmējam parādījās izmanīgas biznesmeņa spējas. Vispirms viņš vairumā iepirka lakatus, “matrjoškas” un citus suvenīrniekus, ko par daudz dārgāku cenu pārdeva Maskavas lidostās. Nopelnot lielāku kapitālu, viņš jau no ASV padomju Krievijā ieveda PSRS neredzētu brīnumu – datortehniku. 1994. gadā viņš jau varēja nodibināt savu banku – “Crocus Bank”, trīs gadus vēlāk atvērt Krievijā pirmo mājsaimniecības preču veikalu. Bizness pamazām auga.

Pēc Putina nākšanas pie varas tas ievērojami plauka, un viņš sāka būvēt savu tirdzniecības un izklaides impēriju “Crocus City” Piemaskavas pilsētā Krasnogorskā, kas pēc būtības ir Maskavas “turpinājums”. Tā tapa valstī lielākais izstāžu komplekss, liels tirdzniecības centrs ar milzīgu koncertzāli un citām izklaides un atpūtas būvēm. Lai maskavieši uz turieni varētu ērti nokļūt, pēc Araza Agalarova pasūtījuma uz turieni tika izbūvēta pirmā privātā metrolīnija Krievijas vēsturē.

Skats uz “Crocus City Hall”. (Foto: Konstantin Gushcha / Alamy/ Vida Press)

Kopš 2009. gada “Crocus City” panākumus palīdz kaldināt arī Krievijas valsts pasūtījumi. Tā Araza Agalarova uzņēmumi iekārtojuši Tālo Austrumu Federālo universitātes apkārtni, Maskavas apvedceļu, divus stadionus Krievijā notikušajam pasaules futbola čempionātam, kosmodromu, Krievijas paviljonu Pasaules izstādē, lidostu Petropavlovskā-Kamčatkā, Krievijas muitas punktus uz robežas ar Āzijas valstīm un citus objektus.

Attiecības ar Kremli Arazam Agalarovam varētu būt savā ziņā visai duālas. 2020. gadā viņš kritizēja Krievijas ekonomikas politiku, sakot, ka iekšzemes kopprodukts Krievijā nepieaugs, ja būs tik zemas pensijas un algas un tik lieli nodokļi. Savukārt 2012. gadā viņš kādā intervijā pauda, ka būtu apmierināts ar to, ja Vladimirs Putins uz mūžu būtu Krievijas prezidents, jo, ja pie varas nāks viņa oponents Aleksejs Navaļnijs, valsts sabrukšot.

Saistītās ziņas

Koncertzālē Krievijā nogalināti vairāk nekā 115 cilvēki; atbildību par teroraktu uzņēmies ISIS 1
"Islāma valsts" uzņemas atbildību par apšaudi Krievijas koncertzālē 2
VIDEO: apšaudē koncertzālē Krievijā nogalināti 40 cilvēki [Brīdinām, nepatīkami skati!] 6

Jauns.lv jau rakstīja, ka 22. martā “Crocus City Hall” pirms “Piknik” koncerta nogalināti vairāk nekā 133 cilvēki un atbildību par teroraktu uzņēmusies “Islāma valsts” (ISIS) kaujinieki.

Uzbrucēji maskēšanās tērpos iekļuva ēkā, atklāja uguni ar automātiskajiem ieročiem un meta granātu vai degbumbu, izraisot ugunsgrēku, kas strauji izplatījās. Ēku piepildīja dūmi, un apmeklētāji kliedzot metās uz avārijas izejām.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja, ka ir noticis “asiņains terorakts” un “visai starptautiskajai sabiedrībai ir jānosoda šis riebīgais noziegums”. ASV prezidenta administrācija nosauca šo uzbrukumu par “briesmīgu” un paziņoja, ka nav nekādu pazīmju par tā saistību ar karu Ukrainā. Ukrainas militārais izlūkdienests nosauca notikušo par Krievijas “provokāciju” un apgalvoja, ka to organizējuši Maskavas specdienesti.

Citi šobrīd lasa

Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī 1
Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku 3
Apcietināts jaunietis, kurš, iespējams, piekāva mūziķi Horenu Stalbi 2
Skatīt visus komentārus