Abortu aizstāvju demonstrācija Polijā (Foto: AFP/Scanpix)

Jānodrošina tiesības uz drošu un likumīgu abortu, uzskata Eiropas Parlaments

Pasaulē
14. aprīlī 19:05 2024. gada 14. aprīlī 19:05
 
Ārzemju
nodaļa
| Jauns.lv/LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti mudina Eiropas Savienības (ES) Padomi iekļaut ES Pamattiesību hartā seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpi un tiesības uz drošu un likumīgu abortu, paziņoja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP pieņemtajā rezolūcijā, par kuru balsoja 336 deputāti, 163 balsoja "pret" un 39 atturējās, pausts aicinājums ES Pamattiesību hartā nostiprināt tiesības uz abortiem. Rezolūcija nosoda sieviešu tiesību ierobežošanu un jebkādus mēģinājumus ierobežot vai atcelt pastāvošo seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību un dzimumu līdztiesības aizsardzību, kas notiek visā pasaulē, tostarp ES dalībvalstīs.

Rezolūcijas atbalstītāji vēlas, lai pamattiesību hartas 3.pants tiktu grozīts, nosakot, ka "ikvienai personai ir tiesības uz ķermeņa autonomiju, brīvu, informētu, pilnīgu un universālu piekļuvi seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpei un tiesībām, kā arī visiem saistītajiem veselības aprūpes pakalpojumiem bez diskriminācijas, ieskaitot piekļuvi drošam un likumīgam abortam".

Tekstā dalībvalstis tiek mudinātas pilnībā dekriminalizēt abortus saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas 2022.gada pamatnostādnēm, kā arī novērst un apkarot šķēršļus abortiem. Viņi aicina Poliju un Maltu atcelt likumus un citus pasākumus, kas aizliedz un ierobežo grūtniecības pārtraukšanu.

EP deputāti, kuri atbalstīja rezolūciju, nosoda faktu, ka dažās dalībvalstīs mediķi un dažos gadījumos pat veselas medicīnas iestādes, pamatojoties uz "sirdsapziņas" atrunu, liedz veikt abortus, un bieži tas notiek arī situācijās, kad jebkāda kavēšanās apdraud pacienta dzīvību vai veselību.

Saistītās ziņas

Eiropas Parlaments: jāpārtrauc ES finansējums organizācijām, kas iestājas pret aborta izvēli 1
Donalds Tramps: štati var sievietēm pieļaut tiesības uz abortu
Francija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kur sieviešu tiesības uz abortu ir iekļautas konstitūcijā

Abortu metodēm un procedūrām jābūt obligātai ārstu un medicīnas studentu mācību programmas sastāvdaļai, uzskata daļa EP deputātu. Dalībvalstīm būtu ikvienam jānodrošina piekļuve seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp visaptverošai un vecumam atbilstošai izglītībai par seksualitāti un attiecībām.

Tāpat jānodrošina pieejamas, drošas un bezmaksas kontracepcijas metodes un līdzekļi, kā arī konsultācijas ģimenes plānošanas jautājumos, īpašu uzmanību pievēršot neaizsargātām grupām. Deputāti norāda, ka nabadzībā nonākušās sievietes nesamērīgi skar juridiskie, finansiālie, sociālie un praktiskie šķēršļi un ierobežojumi grūtniecības pārtraukšanai, un aicina dalībvalstis šos šķēršļus novērst.

Rezolūcijas atbalstītāji ir nobažījušies, ka visā pasaulē, tostarp ES, ievērojami pieaug finansējums organizācijām, kas iestājas pret dzimumu līdztiesību un pret izvēles brīvību. Viņi aicina Eiropas Komisiju nodrošināt, lai organizācijas, kas darbojas pret dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām, tostarp reproduktīvajām tiesībām, nesaņemtu ES finansējumu. Dalībvalstīm un vietējām pašvaldībām ir jāpalielina izdevumi veselības aprūpes un ģimenes plānošanas pakalpojumu programmām un subsīdijām.

Francija 4.martā kļuva par pirmo valsti, kas savā konstitūcijā nostiprināja tiesības uz abortiem. Veselības aprūpe, tostarp seksuālā un reproduktīvā veselība, ir valstu kompetencē. Lai grozītu ES Pamattiesību hartu, iekļaujot tajā abortu tiesības, būtu nepieciešama vienprātīga visu dalībvalstu piekrišana.

Citi šobrīd lasa

Megana Mārkla izsaka stingru brīdinājumu princim Harijam par Ārčiju
Ko darīt, ja sākas karš? Tā saucamajā 72 stundu rokasgrāmatā ieviestas būtiskas izmaiņas 4
Mūžībā devies bijušais diplomāts Bonifācijs Daukšts
Pievienot komentāru