"Atdeva savu dzīvību, lai izglābtu savu meitiņu!": Austrālijā piemin tirdzniecības centra slaktiņa upurus

Pasaulē
14. aprīlī 20:32 2024. gada 14. aprīlī 20:32
 
Ārzemju
nodaļa
| Jauns.lv
Austrāliete Ešlija Guda, kura gāja bojā Sidnejas tirdzniecības centrā, neļaujot psihiski neveselam uzbrucējam nogalināt savu meitiņu, bija brīnišķīgs cilvēks, paziņojusi viņas ģimene, paužot pateicību Sidnejas bērnu slimnīcas darbiniekiem, policistiem un diviem vīriešiem, kuri “rūpējās par mūsu bērniņu, kad Ešlija vairs nespēja”.

“Mamma tika sadurta un … viņa nokļuva līdz mums ar zīdaini un iedeva man viņu, un es turēja bērnu,” izteicās viens no šiem vīriešiem, kurš kopā ar savu brāli palīdzēja izglābt ievainoto zīdainīti no slepkavas naža. Abi vīrieši pastāstīja, ka abus ievainotos nogādāja drošībā kāda veikala telpās un izsauca palīdzību. Līdz mediķu atbraukšanai viņi centās apturēt asiņošanu gan no bērna, gan viņa mammas brūcēm, un abu ievainojumi bija smagi. “Uz grīdas bija daudz asiņu,” atzina viens no glābējiem. “Mēs kliedzām, lai dabūtu kaut kādas drēbes, kreklus, un lai mums palīdzētu uzlikt žņaugus un apturētu zīdaiņa asiņošanu.” 

Diemžēl 38 gadus vecās sievietes dzīvību slimnīcā neizdevās glābt, taču meitenītei veikta operācija. Bērniņa stāvoklis ir smags, taču stabils.

Ešlija Gūda bija bijušā Austrāliešu futbola līgas “North Melbourne” kluba spēlētāja Kerija Guda meita. Viņa klubs svētdien aizvadīja spēli, spēlētājiem ar melnu aproci godinot Ešlijas piemiņu.

Kopumā slaktiņā Sidnejas tirdzniecības centrā tika nogalināti seši cilvēki. Slepkava ir 40 gadus vecais Kvīnslendas štata iedzīvotājs Džoels Kauči.

Slepkavu ar vairākiem šāvieniem apturēja Sidnejas policijas darbiniece Eimija Skota, kura raidīja varmākas virzienā vairākus nāvējošus šāvienus. Austrālijas premjerministrs Entonijs Olbanēze uzslavējis policisti par "varonīgo rīcību norādot, ka viņas zibenīgā reakcija paglāba daudzus veikala apmeklētājus no briesmām".

Slaktiņā bojā gāja 25 gadus vecā Austrālijas uzņēmēja Džona Singltona meita Dona Singltone. Meitene nesen bija ieguvusi maģistra grādu komunikācijā Sidnejas Tehnoloģiju universitātē un drīzumā grasījās precēties un pagājušajā nedēļā bija nopirkusi kāzu kleitu.

No slepkavas rokas gāja bojā arī 30 gadus vecais tirdzniecības centra apsargs Farazs Tahirs, kurš tikai pirms gada meklēja patvērumu Austrālijā no Pakistānas, būdams tur vajātās ahmadiešu kopienas loceklis. Viņš centās paglābt apkārtējos no slepkavas uzbrukuma, taču nomira no nāvējošajiem ievainojumiem.

Kauči nogalināto skaitā ir arī 47 gadus vecā arhitekte Džeida Janga, kā arī 55 gadus vecā tūriste no Gruzijas Piktija Darčija.

Sidnejas policijas departaments norāda, ka 40 gadus vecais Džoels Kauči iepriekš nav ticis sodīts, kaut gan aizvadītā gada decembrī nonācis policijas redzeslokā saistībā ar "aizdomīgām darbībām sabiedriskā vietā".

"Viņš bija dīvains. Viņš manā priekšā asināja 20 centimetru garus nažus un vēstīja, ka tas ir viņa ikdienas rituāls," pēc uzbrukuma medijiem vēstīja kāds bijušais Kauči kaimiņš, kurš vēlējās palikt anonīms.

2020. gadā Kauči sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja paziņojumu, ka "meklē domubiedrus, kuriem patīk šaut ar ieročiem". Tāpat vīrietis bija reģistrējies mājaslapā, kurā vīrieši piedāvā sievietēm eskorta pakalpojumus.

Sidnejas amatpersonas sazinājušās ar Kauči ģimenes locekļiem, kas amatpersonām norādījušas, ka vīrietim jau 17 gadu vecumā tika diagnosticēta garīgā saslimšana. Policijai medijiem norādījusi ka Kauči diagnosticēta šizofrēnija, kā arī vīrietis lietojis narkotiskās vielas, tai skaitā metamfetamīnu un psihedēliskus līdzekļus. 

Pēdējais ieraksts vīrieša sociālajos tīklos ir no 8. aprīļa, kurā viņš aicina atsaukties cilvēkus, kas vēlētos ar viņu kopā doties sērfot.

Citi šobrīd lasa

Dažiem zvaigznes būs ļoti labvēlīgas - horoskops visām zodiaka zīmēm no 29.04. līdz 5.05.
Ko darīt, ja sākas karš? Tā saucamajā 72 stundu rokasgrāmatā ieviestas būtiskas izmaiņas 4
Mūžībā devies bijušais diplomāts Bonifācijs Daukšts
Pievienot komentāru