Ašanti karalis Otumfuo Osei Tutu II (pa kreisi) (Foto: AFP/Scanpix)

Afrikāņu karalis atguvis britu nolaupītos dārgumus

Pasaulē
15. aprīlī 21:19 2024. gada 15. aprīlī 21:19
 
Māris
Puķītis
| Jauns.lv
Āfrikā joko – vienīgais iemesls, kāpēc Ēģiptes piramīdas nav apskatāmas Britu muzejā, ir tāpēc, ka tās ir pārāk lielas un smagas, lai pārvestu uz Londonu. Sava daļa patiesības šajā ironijā ir, bet tagad Āfrikas valstis sāk atgūt savus nacionālos dārgumus.

Nesen Lielbritānija atdevusi Ganai 32 zelta un sudraba artefaktus, kas bija nolaupīti pirms vairāk nekā 150 gadu un glabājās Britu muzejā un Viktorijas un Alberta muzejā. Dārgumi bija nozagti no Ašanti karaļa galma 19. gadsimtā, kad briti karoja ar spēcīgo ašanti tautu. Kaut arī Gana ir konstitucionāli demokrātiska valsts ar parlamentāru daudzpartiju sistēmu, ašanti joprojām ir karalis.

Ašanti karaliskais zobens atgriezies pie īstajiem īpašniekiem. (Foto: EPA/Scanpix)

Maijā atgūtās relikvijas tiks izstādītas pils muzejā Kumasi, Ašanti reģiona galvaspilsētā, svinot pašreizējā valdnieka Otumfuo Osei Tutu II sudraba jubileju. Artefaktu vidū ir zelta miera pipe un karaliskais zobens – karaliskās valdības simboli, kam saskaņā ar leģendu ir saikne ar valdnieku dvēselēm. Ganas kultūras ministra īpašā padomniece, rakstniece un režisore Nana Oforiatta Ajima iepriekš BBC sacīja, ka objekti ir "daļa no nācijas dvēseles" un ka tie ir "gabali no mūsu atgriešanās". Ganas kultūras ministra padomniece Nana Oforiata Ajima BBC norāda, ka šīs relikvijas ir “daļa no nācijas dvēseles”.

Saistītās ziņas

Vācija un Francija sola atdot Āfrikai nolaupīto 2
Džonsons noraida iespēju atdot Grieķijai 2500 gadu senās skulptūras 1
Zimbabve jauno naudu "zeltu" garantēs ar zeltu

Formāli gan dārgumi nav atdoti, bet aizdoti, saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar karali, uz trim gadiem ar iespēju termiņu pagarināt. Likums aizliedz britu nacionālajiem muzejiem atdot priekšmetus no to kolekcijām, bet aizdošana tomēr ļauj tiem atgriezties savās valstīs. Asantes karaliste kādreiz bija viena no spēcīgākajām un arī briesmīgākajām valstīm Rietumāfrikā, kas guva bagātību, tirgojoties ar zeltu, tekstilizstrādājumiem un arī vergiem. Pat tagad, kad karalis oficiālos pasākumos sarokojas, dažkārt nepieciešams palīgs, kura uzdevums ir atbalstīt valdnieka roku ar smagajām zelta aprocēm.

Ganas gredzens. (Foto: EPA/Scanpix)

Eiropiešus šo rajonu nosauca par Zelta krastu un devās koloniālos iekarojumos. 1874. gadā pēc Asantes uzbrukuma britu karaspēks atbildēja ar “soda ekspedīciju”, ieņēma Kumasi un nolaupīja daudzus pils dārgumus.Lielākā daļa priekšmetu, ko atdevis Viktorijas un Alberta muzejs, bija nopirkti izsolē 1874. gada aprīlī no “Garrard”, Londonas juvelieru firmas, kuri uztur Apvienotās Karalistes kroņa dārgakmeņus. Daži no tiem Britu muzeja artefaktiem, nolaupīti vēlāka konflikta laikā 1895.–1896. gadā.

Citi šobrīd lasa

Dažiem zvaigznes būs ļoti labvēlīgas - horoskops visām zodiaka zīmēm no 29.04. līdz 5.05.
FOTO, VIDEO: reibumā drāzās pa Rīgu, uzbrauca policistam Ogrē, uz viņu nācās šaut: Holivudas stila pakaļdzīšanās vaininiekam būs jāsēž cietumā 1
Mūžībā devies bijušais diplomāts Bonifācijs Daukšts
Pievienot komentāru