FOTO: "Tā bija mūsu Dievmātes katedrāle!" Liesmas nopostījušas vēsturisko Kopenhāgenas biržu 2

Pasaulē
16. aprīlī 13:16 2024. gada 16. aprīlī 13:16
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Otrdienas rītā melni dūmu mutuļi pārņēma vienu no Dānijas galvaspilsētas nozīmīgākajiem vēsturiskajiem mantojumiem - Kopenhāgenas veco biržu, kas celta tālajā 1640. gadā.

"Dānijas 400 gadu vecais kultūras mantojums deg liesmās! Sirds sažņaudzās, redzot, kā biržas darbinieki, neatliekamās palīdzības dienesti un garāmbraucošie Kopenhāgenas iedzīvotāji sadarbojās, lai glābtu mūsu mākslas dārgumus," par notikušo nelaimi vēsta Dānijas kultūras ministrs Jakobs Engels-Šmits.

Dānijas premjerministra vietnieks Troels Lunds Poulsens ugunsgrēku salīdzināja ar “Parīzes Dievmātes katedrāles traģēdiju”, atsaucoties uz postošo ugunsgrēku, kas 2019. gada aprīlī nodarīja pamatīgus postījumus viduslaikos celtā Parīzes dievnama jumtam.

Saistītās ziņas

Piecus gadus ilgā restaurācija tuvojas beigām: kā tagad izskatās Parīzes Dievmātes katedrāle?
Parīzes Dievmātes katedrāle pēc postošā ugunsgrēka durvis apmeklētājiem vērs nākamgad
VIDEO: satriecoši ar dronu filmēti skati, kur iemūžināta Parīzes Dievmātes katedrāles jumta atjaunošana

Ugunsgrēks izcēlās otrdienas, 16. aprīļa, pusdienlaikā. Patlaban no ēkas un blakus esošā Dānijas parlamenta evakuēti visi to iemītnieki, bet Dānijas varasiestādes aicina iedzīvotājus ugunsgrēka vietai netuvoties. Ugunsgrēka cēlonis vēl nav zināms, tomēr amatpersonas izteikušas minējumus, ka pie vainas varētu būt bez uzraudzības atstāta cigarete vai elektrisko iekārtu īssavienojums. Glābēji medijiem vēsta, ka ugunsgrēkā smagi cietusi visa biržas ēka, tomēr vislielākā postaža nodarīta ēkas jumtam, kas ugunsnelaimes rezultātā iebrucis.

Kopenhāgenas birža celta no 1619. līdz 1640. gadam, pēc Dānijas karaļa Kristiana IV pavēles. Ēkas smaile sniedzas 56 metru augstumā, un to izgreznoja četru savijušos pūķu silueti. Tie simbolizē Dānijas ciešāss saites ar kaimiņvalstīm Norvēģiju un Zviedriju. Līdz pat 1970. gadam vēsturiskajā celtnē atradās Dānijas birža, bet vēlāk muzejs, kurā glabājās ievērojamu Dānijas gleznotāju darbi.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sākas karš? Tā saucamajā 72 stundu rokasgrāmatā ieviestas būtiskas izmaiņas 4
Mūžībā devies bijušais diplomāts Bonifācijs Daukšts
GPS signāla traucējumu dēļ Somija atceļ lidojumus uz Tartu - aizdomas par Krievijas hibrīduzbrukumu
Skatīt visus komentārus