Latvija ar Tadžikistānu parakstīs līgumu cīņu pret terorismu un narkotiku apriti

Pasaulē
2014. gada 9. jūnijā 10:00 2014. gada 9. jūnijā 10:00
 
Otrdien, 10.jūnijā, Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes Tadžikistānā laikā plānots parakstīt līgumu starp Latviju un Tadžikistānu par sadarbību cīņā pret terorismu, organizēto noziedzību un nelegālu narkotisko un psihotropo vielu apriti, kā arī citiem noziegumiem, liecina valdības darba kārtība.

Līgumu plānots parakstīt Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V).

Ar sadarbības līgumu tiks radīts juridisks pamats Latvijas sadarbībai ar Tadžikistānu un savstarpējai palīdzībai noziedzības apkarošanā. Līgums paredzēs konkrētus nodarījumus, ar kuriem jācīnās, kā arī darbības, kas veicamas, lai novērstu organizēto noziedzību.

Divpusējs līgums nodrošinās iespēju tieši sadarboties vairākām iestādēm transnacionālas noziedzības novēršanas un apkarošanas jomā, kā arī apmainīties ar normatīvo aktu tekstiem. Tāpat līgums paredzēs sadarbību personāla sagatavošanā un kvalifikācijas celšanā, kā arī abām valstīm sniegt konsultācijas ekspertīžu veikšanā. Ar līguma palīdzību informācijas apmaiņa starp kompetentajām iestādēm kļūtu operatīvāka, paredz līguma likumprojekts.

Līguma īstenošanas gadījumā paredzēta kārtība, kādā puses apmainās ar informāciju par plānotajiem vai izdarītajiem terorisma aktiem, par personām, kuras piedalās šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, izdarīšanas metodēm un izmantotajām ierīcēm. Puses var apmainīties arī ar informāciju par narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru nelegālā apritē iesaistītajām personām, kā arī par slēpšanas vietām, transporta līdzekļiem un izdarīšanas metodēm.

Līdzīgi līgumi Latvijai ir noslēgti ar 25 valstīm, tostarp Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Lietuvu, Igauniju, Maltu, Kipru, Krieviju Ungāriju. Savukārt vēl 12 līguma projekti ir izstrādāti ar tādām valstīm kā Grieķija, Kolumbija, Ekvadora, Polija, Portugāle, Rumānija, kā arī citām.

Patlaban Latvijai nav līgumtiesisku attiecību ar Tadžikistānu sadarbībā cīņā pret noziedzību. Likumprojekts par Latvijas valdības un Tadžikistānas valdības līgumu par sadarbību cīņā ar noziedzību izstrādāts 2011.gadā un saskaņots ar citām ministrijām un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Tā paša gada maijā Tadžikistānas pusei Latvija iesniedza līguma projektu izvērtēšanai.

LETA

Citi šobrīd lasa

Andželina Džolija sasniegusi bīstamu tievumu. Viņas svars samazinājies līdz 44 kilogramiem
Lego Ukrainā palīdz atjaunot skolas, slimnīcas un tiltus
Visā Latvijā izsludina dzelteno brīdinājumu par karstumu
Pievienot komentāru