Politologs uzskata, ka nākamie trīs mēneši Ukrainai būs ārkārtīgi sarežģīti, jo cilvēki ies bojā kā vienā, tā otrā pusē.

Prognozē, ka Donbasā bruņoti pretošanās anklāvi pastāvēs vēl trīs mēnešus

Ārzemēs
2014. gada 12. maijā 23:34 2014. gada 12. maijā 23:34
 
Anklāvi, kuros saglabāsies sīva bruņota pretošanās pret Ukrainas centrālo valdību, dažādās Donbasa pilsētās pastāvēs vēl vismaz trīs mēnešus, bet tad visas konflikta puses atskārtīs reālo lietu stāvokli un sāks meklēt noregulējuma ceļus, uzskata Ukrainas politologs, socioloģiskā dienesta "Ukrainskij Barometr" direktors Viktors Naboženko.

"Diemžēl, man ir bēdīga prognoze - mums priekšā ir trīs nežēlības mēneši, bet tad Ukraina sapratīs, ka tā nevar iegūt pilnīgu kontroli pār Doņecku un Luhansku, Putins sapratīs, ka nevar Ukrainas austrumos realizēt savus plānus un kā praktisks cilvēks uzreiz dos komandu par separātistu atbalstīšanas izbeigšanu, bet Doņecka un Luhanska sapratīs, ka Krievija viņus ir nodevusi, pretošanās izbeigsies, kā jebkura afrikāņu pretošanās," sacīja politologs.

Jau tagad daudzi diplomāti vairs nerunā par visu Donbasu, bet gan par atsevišķām Doņeckas un Luhanskas apgabalu pilsētām kā par Gazas joslu, norādīja Naboženko.

"Tur [Donbasā] uzradīsies "Krasnijlučas josla", "Doņeckas josla", turklāt nevis visa pilsēta, bet ceturtā daļa, un tā tālāk. Šādi bruņotas pretošanās anklāvi - tā ir mūsu nākotne," sarunā ar ziņu aģentūru "Ukraininform" prognozēja politologs.

Nākamie trīs mēneši Ukrainai būs ārkārtīgi sarežģīti, jo cilvēki ies bojā kā vienā, tā otrā pusē, norādīja Naboženko.

Tomēr šobrīd Donbasā nav ar ko sēsties pie sarunu galda, viņš uzskata, bet pēc trim mēnešiem iestāsies zināms spēku līdzsvars un separātistu vidū parādīsies cilvēki, kas teiks - mūsu ģimeņu un miera saglabāšanas labad sāksim sarunu procesu.

"Tie ir starptautiskās konfliktoloģijas likumi," norādīja Naboženko.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Svētdien Doņeckas un Luhanskas apgabalos promaskaviskie separātisti rīkoja "referendumus" par atdalīšanos no Ukrainas. Saskaņā ar organizatoru sniegto informāciju absolūtais vairums balsotāju nobalsojuši par reģionu atdalīšanos.

"Referendumus" neapmeklēja neviens neatkarīgs novērotājs. Kijeva un starptautiskā sabiedrība tos uzskata par neleģitīmiem.


LETA/Foto: EPA/LETA

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
Pievienot komentāru