Strauji krīt arī citu valstu ekonomika

Bizness un ekonomika
2009. gada 15. maijā 13:24 2009. gada 15. maijā 13:24
 
Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājies par 18,6%, kas ir lielākais kritums starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina piektdien publiskotās ES statistikas biroja „Eurostat” provizoriskās aplēses.

Nākamais straujākais IKP kritums pirmajā ceturksnī bijis Igaunijā - par 15,6%, Lietuvā - par 10,9%, Vācijā - par 6,9%, Rumānijā - par 6,4%, Itālijā - par 5,9% un Slovākijā - par 5,4%, bet visās ES valstīs kopā IKP samazinājies par 4,4%. Eirozonas ekonomika pirmajā ceturksnī samazinājusies par 4,6%.

IKP kritums pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, bijis pavisam 17 ES valstīs, par kurām „Eurostat” bija pieejama informācija, bet vienā valstī - Kiprā - IKP ir palielinājies par 1,6%. Vismazākais IKP samazinājums bijis Austrijā un Spānijā - par 2,9%.

„Eurostat” aprēķinos par IKP izmaiņām pirmajā ceturksnī izmantoti sezonāli izlīdzināti dati. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde iepriekš ziņoja, ka Latvijas IKP pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, samazinājies par 18%.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, Latvijas IKP pirmajā ceturksnī ir samazinājies par 11,2%, kas tāpat ir lielākais kritums starp visām ES valstīm. Tikpat strauji ekonomika sarukusi arī Slovākijā, bet nākamais lielākais samazinājums bijis Lietuvā - par 9,5% un Igaunijā - par 6,5%.

Attiecībā pret iepriekšējo ceturksni IKP ir samazinājies visās ES valstīs, par kurām „Eurostat” bija pieejama informācija, izņemot vienīgi Kipru, kur IKP apjoms nav mainījies.

Visās 27 ES valstīs kopā IKP, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir samazinājies par 2,5%, un tieši tikpat liels kritums bijis 16 eirozonas valstīs.

IKP kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni eirozonas valstīs ir bijis lielākais kopš 1995.gada, kopš šādi dati tiek apkopoti, un pārsniedz analītiķu prognozes, kas paredzēja 2% kritumu, norāda „Bloomberg”. Arī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni eirozonas ekonomikas samazinājums ir bijis rekordstraujš.

LETA

Citi šobrīd lasa

Ebreju universitātes profesors izsaka prognozi, kāda nākotne gaidāma Izraēlai un Krievijai 2
"Skola ir cietums. Visu tagad var "iegūglēt" vai izrēķināt ar kalkulatoru!" Mamma grib izņemt bērnus no skolas
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Pievienot komentāru