Prognoze: Latvijai IKP kritums ir lielākais pasaulē

Bizness un ekonomika
2009. gada 24. aprīlī 11:52 2009. gada 24. aprīlī 11:52
 
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savā jaunākajā pusgada ziņojumā par pasaules ekonomikas attīstību Latvijai šim gadam prognozē iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 12%, kas ir lielākais starp visām fonda apskatītajām valstīm

Nākamo straujāko IKP sarukumu SVF prognozē Īslandei - par 10,6%, Botsvānai - par 10,4% un Igaunijai, Lietuvai un Singapūrai - par 10%, bet Zimbabves IKP rādītājus fonds nav prognozējis. Ekonomikas sarukums šogad tiek prognozēts visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, izņemot vienīgi Kipru, kur IKP varētu palielināties par 0,3%. No ES valstīm mazākais IKP samazinājums tiek prognozēts Grieķijai un Polijai - attiecīgi par 0,2% un 0,7%. Pasaulē straujāko ekonomikas attīstību SVF šim gadam prognozē tādām valstīm kā Katara un Kongo Republika - attiecīgi par 18% un 9,5%.

Nākamgad, pēc SVF prognozēm, Latvijas ekonomika saruks par 2%, Lietuvas - par 3%, bet Igaunijas ekonomika - par 1%. Attiecībā uz inflāciju SVF paredz, ka Latvijā gada beigās patēriņa cenas būs par 1% zemākas nekā 2008.gada decembrī, bet 2010.gada laikā deflācija palielināsies līdz 2,6%. Lietuvā šā gada beigās būs 1,5% inflācija, bet 2010.gada laikā cenas pazemināsies par 0,3%. Igaunijā attiecīgi tiek prognozēta 0,5% un 1% deflācija. Gada vidējā inflācija Latvijai šogad tiek prognozēta 3,3% apmērā, bet nākamgad tā būs mīnus 3,5%.

Maksājumu bilances tekošā konta deficīts, pēc SVF prognozēm, Latvijā šogad varētu samazināties līdz 6,7% no IKP un nākamgad - līdz 5,5% no IKP.

Pasaules ekonomikai kopā SVF šim gadam prognozē 1,3% kritumu. Vēl šā gada janvārī SVF prognozēja, ka pasaules ekonomika šogad palielināsies par 0,5%. ASV ekonomika, pēc SVF prognozēm, šogad saruks par 2,8%, Japānas - par 6,2%, bet eirozonas - par 4,2%.

LETA


­

Citi šobrīd lasa

Ebreju universitātes profesors izsaka prognozi, kāda nākotne gaidāma Izraēlai un Krievijai 2
"Parādījām puišiem, kas iztrūka iepriekšējās spēlēs!" Vītoliņš atstāsta treniņā paveikto; sastāvā gaidāmas būtiskas izmaiņas
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Pievienot komentāru