No septiņiem pārbaudītajiem bērnu autosēdeklīšiem trīs nenodrošinātu atbilstošu aizsardzību. No tirdzniecības gan izņemts tikai viens. (Foto: Shutterstock)

Tikai trešdaļa nepārtikas preču Eiropas Savienībā atbilst visām prasībām

Bizness un ekonomika
2021. gada 23. augustā 06:35 2021. gada 23. augustā 06:35
  Kas Jauns Avīze
No 507 dažādām nepārtikas precēm, kas tirgotas Eiropas Savienībā, 70% gadījumu tās neatbilst vismaz vienai no noteiktajām drošības prasībām.

Tas atklājies pērn Eiropas Komisijas pētījumā “Saskaņota rīcība produktu drošuma jomā” (CASP). 2020. gadā CASP pievērsa uzmanību bērnu autosēdeklīšiem, rotaļlietām, elektroprecēm, internetā tirgotiem juvelierizstrādājumiem, kopumā septiņām nepārtikas ražojumu kategorijām.

Aizliedz tirgot 11 ražojumus

Pārbaudīto preču izcelsmes valstis bija gan Eiropas Savienības dalībvalstis, gan arī citas valstis. No tām 70% jeb 355 ražojumi neatbilda vismaz vienai prasībai, 42% drošības prasībām neatbilstošo preču bija ar zemu risku.

Tirgot aizliegts vienpadsmit nepārtikas produktus, no kuriem deviņi ir virtuvē izmantojamā tehnika. Trīsdesmit no visiem pārbaudītajiem paraugiem piešķirta augsta riska pakāpe. Par 26 produktiem iesniegts brīdinājums “Safety Gate” portālā – Eiropas Savienības ātrās brīdināšanas sistēma par bīstamām precēm visām dalībvalstīm.

Pārbaudes veiktas apstiprinātās laboratorijās, ko katru gadu izvēlas 27 dalībvalstu, Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas tirgus uzraudzības iestādes. No Latvijas lēmuma pieņemšanā piedalījās Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Problēmas ar bērnu precēm

Vislielāko neatbilstošo izstrādājumu īpatsvaru atklāja kategorijā “Bērnu pakaviņi, bērnu grozveida gultiņas un guļammaisi” – tikai divi no 60 ražojumiem pilnībā atbilda visām noteiktajām prasībām. Procentuāli vismazākais neatbilstošo izstrādājumu skaits bija kabeļu spolēm. Pagarinātāju kategorijā lielākā daļa defektu saistīti ar izolācijas materiālu noturību pret karstumu, uguni un īssavienojumiem.

“CASP 2020” projektā 220 rotaļlietām pārbaudīja kaitīgo vielu nitrozamīnu daudzumu, 37% no pārbaudītajām rotaļlietām bija baloni, 30% izspiežamās rotaļlietas, 33% pirkstiņkrāsas. Lielākā daļa – 175 preces – neatbilda prasībām, būtisku risku atklāja 17 rotaļlietām. Vienlaikus pārskatā norādīts, ka ne vienmēr problēmas, kuru dēļ izstrādājumi neatbilst prasībām, ietver nopietnu risku.

Pārbaudīti septiņi dažādi autosēdeklīši bērniem vecumā no dzimšanas līdz četriem gadiem. Kaut arī 57% bija prasībām atbilstoši, trīs neatbilda dinamikas testiem – tie nenodrošinātu atbilstošu aizsardzību trieciena gadījumā. Trīs sēdeklīšiem trūka marķējuma, kas patērētāju var maldināt un apgrūtināt pareizu sēdeklīša uzstādīšanu. Vienu sēdeklīti izņēma no tirdzniecības.

Trešdaļā rotaslietu kaitīgi metāli

“CASP 2020” testēja arī 89 ierīces, kuras ikdienā plaši izmanto Eiropas patērētāji – mini krāsniņas (34%), friterus (23%), kontaktgrilus un vafeļu pannas (22%) un tosterus (21%). No šā klāsta 63% neatbilda prasībām attiecībā uz norādījumiem un marķējumu. Paaugstinātu risku identificēja 11% ierīču, vēl 18 gadījumus pašlaik izvērtē.

Apakšprojektā “CASP Online 2020” pārbaudīja metālu sastāvu auskaros, gredzenos, kaklarotās un juvelierizstrādājumu komplektos. Kopumā bija 179 produkti – 71% rotas pieaugušajiem, 29% bērniem. Prasībām atbilda 63%, bet katrs trešais izstrādājums saturēja vai izdalīja paaugstinātu bīstamu metālu daudzumu, kas var kaitēt veselībai.

Kaut arī atbildīgās iestādes regulāri seko līdzi nepārtikas preču drošībai, Eiropas Komisija mudina pircējus izlasīt marķējumu, izvēlēties drošas preces, pārbaudīt “Safety Gate” pieejamo informāciju.

Citi šobrīd lasa

Dzintaru koncertzāles direktors: "Daudzi tūristi baidās braukt uz Latviju" 3
Sirskis: "Krievi Lipcu rajonā cietuši smagus zaudējumus"
Kauņas meitenītes Agotas nolaupītājam veikts psiholoģiskais novērtējums
Pievienot komentāru