Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā. (Foto: LETA)

Cilvēkiem palicis mazāk naudas: "Februārī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 0,4%"

Bizness un ekonomika
28. martā 16:08 2024. gada 28. martā 16:08
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Februārī, salīdzinot ar pagājušo gadu šajā pašā laika periodā, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība palika nemainīga, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,5%, autodegvielas - palielinājās par 1,7%.

Salīdzinot ar 2023. gada februāri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 9,4%), mājsaimniecības elektroierīču (par 9,1%) un kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 7,3%).

Apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 24,3%), un to ietekmēja atsevišķu uzņēmumu saimnieciskās pamatdarbības veida maiņa, metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 10,3%) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 5,3%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 2,2%.

2024. gada februārī, salīdzinot ar janvāri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,6%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 1,6%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 4,7%), mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 4,6%) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 4,1%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 2,8%).

2024.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 1,7%.

Citi šobrīd lasa

Aizvien šarmanta! 90 gadu vecā Džoana Kolinsa izgājusi sabiedrībā ar savu 59 gadus veco vīru
FOTO: tas noteikti jāredz! Talkotāji atrod zilus brīnumus, pikantākā izstāde, Merzļikins negrib runāt, bet ziema aiziet
Vai spējat noticēt? Leverkūzenes "Bayer" otrreiz pēc kārtas izglābjas pēdējās sekundēs, turpinot ceļu uz Vācijas bundeslīgas rekordu
Pievienot komentāru