Pie Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas(PSKUS) notiek nepabeigtā jaunā A2 korpusa pārņemšanas darbi, sakarā ar to, ka starp būvkompāniju "Velve" un PSKUS tika lauzts būvniecības līgums. (Foto: Paula Čurkste/LETA)

Stradiņa slimnīca no "Velve" gaida būvniecības dokumentāciju un skaidrojumu par parādiem apakšuzņēmējiem

Bizness un ekonomika
25. aprīlī 15:43 2024. gada 25. aprīlī 15:43
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca sagaida, ka SIA "Velve" atdos slimnīcai būvniecības dokumentāciju, lai slimnīcu varētu risināt ar A2 būvobjekta pārņemšanu saistītos jautājumus, tostarp par norēķiniem.

Slimnīcā skaidro, ka būvniecības dokumentācijas iztrūkums un prettiesiska izvešana fiksēta gan tiesu izpildītāja sastādītajā aktā, gan klātesot Valsts policijai. Būvniecības dokumentāciju "Velve" līdz pat šim brīdim nav atdevusi pasūtītājam.

Būtisks aspekts tehnisko jautājumu risināšanai, tiekoties klātienē, ir arī SIA "Velve" ilgstoši nenokārtotas attiecības ar apakšuzņēmējiem, par kurām jau divdesmit komersantu informējuši Stradiņa slimnīcu.

Stradiņa slimnīca uzskata - vienīgais iespējamo pārrunu temats ar SIA "Velve" ir būvobjekta projekta dokumentācijas atgūšana - pārņemot Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvobjektu, 2024.gada 21.februārī fiksēts projekta dokumentācijas iztrūkums, savukārt 22. februārī atklāts klajš atkārtotas dokumentu zādzības mēģinājums, attiecīgo faktu fiksējot zvērinātiem tiesu izpildītājiem un klātesot Valsts policijai. Bez minētajiem dokumentiem prettiesiski tiek kavēta pašas SIA “Velve” līdz līguma izbeigšanai paveikto darbu nodošana un attiecīgo darbu apjoma novērtēšana.

Būtisks aspekts, uz kuru Stradiņa slimnīcai būtu jāsaņem konkrētas atbildes no SIA “Velve”, ir tās nesakārtotās attiecības ar apakšuzņēmējiem, ko pati būvkompānija piesaistīja būvobjektam. Lai gan tieši SIA “Velve” ir atbildīga par saistību izpildi pret apakšuzņēmējiem, tomēr līdz 2024. gada 24. aprīlim jau divdesmit būvobjektam piesaistītie apakšuzņēmēji vērsušies Stradiņa slimnīcā, informējot, ka par to veiktajiem būvdarbiem vai piegādātajiem materiāliem SIA “Velve” kopš 2023.gada maija nav veikusi norēķinu vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā. 

Stradiņa slimnīca ir konstatējusi, ka ievērojama ir tādu darbu un materiālu daļa, par ko slimnīca ar SIA “Velve” ir pilnībā norēķinājusies, bet tālāka samaksa apakšuzņēmējiem nav veikta. Precīzu apmēru slimnīca nevar noteikt, jo tai nav zināmi līgumi starp SIA “Velve” un apakšuzņēmējiem. 

Būvniekam atzīstot nespēju pildīt savas līgumsaistības, līgums ar SIA “Velve” tika lauzts 2024.gada 13.februārī. 

Kopš A2 korpusa pārņemšanas Stradiņa slimnīca nodrošina skaidru ēkas būvniecības un attīstības tālāko plānu, kas ir īstenojams trīs posmos: 1. ārkārtas darbi pašu spēkiem, 2. neatliekamie darbi, piesaistot būvdarbu veicēju, 3. ēkas izbūve un pabeigšana ar jauna ģenerāluzņēmēja palīdzību. Patlaban risinās ārkārtas sarunu procedūra par neatliekamo būvdarbu veikšanu steidzamības kārtā, līdz iepirkuma procedūrā tiks izvēlēts jauns A2 korpusa būvnieks. Plānots, ka ēkas ārējās kontūras tiks noslēgtas 2024. gada septembrī,. Kopumā neatliekamos būvdarbus plānots pabeigt 2024. gada decembrī. 

Darbu trešajā posmā paredzēts nodrošināt atlikušā būvdarbu apjoma izbūvi līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā, un tiks piesaistīts jauns ģenerālbūvuzņēmējs. Prognozējamais iepirkuma procedūras ilgums, ieskaitot līguma noslēgšanu, ir līdz 2024. gada nogalei, būvdarbus plānots sākt 2025. gada sākumā, bet tos pabeigt plānots līdz 2026. gada beigām.

Kā vēstīts, būvniekam atzīstot nespēju pildīt savas līgumsaistības, līgums ar SIA "Velve" tika lauzts 13.februārī.

Novembrī "Velve" pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, līdz ar to jaunbūvei ir aizvērta fasāde, lai pasargātu to no laika apstākļu nelabvēlīgas ietekmes. Tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, PSKUS piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), gan "Bior" laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

"Velve" vēlāk paziņoja, ka pelējuma skartās daļas ir demontētas, bet termiņu kavējumus esot ietekmējušas nepilnības un kļūdas slimnīcas būvprojektā. Tā apliecināja gatavību un spēju pabeigt būvniecību, taču tas aizņemtu 15 līdz 17 mēnešus. Tomēr slimnīca paziņoja, ka lauzīs līgumu ar būvnieku, bet "Velve" sola lēmumu apstrīdēt. 21.februārī pēc trīs stundu garām sarunām slimnīca pārņēmusi no "Velves" nepabeigto korpusu.

Saistītās ziņas

Valsts policijā sākts kriminālprocess - “Velve”, iespējams, no Stradiņiem izved būvobjekta dokumentāciju 1
VIDEO & FOTO: Stradiņa slimnīca, klātesot policijai, no SIA "Velve" pārņēmusi nepabeigto jauno korpusu 1
"Stradiņi" negrasās piekāpties un pārņems būvprojektu - "Velve" piedāvājums esot prettiesisks 2

Līgums starp PSKUS un "Velvi" tika noslēgts 2020. gada 27. augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Citi šobrīd lasa

Miljonāra Oļega Fiļa draudzene Kristīne Jelinska ierauta pikantā attiecību drāmā
Ivars Kalniņš par filmēšanos un ģimeni: "Kopš satiku Lauru, manā dzīvē vērojama augšupeja"
Nosaukts šogad Latvijā pieprasītākais amats
Pievienot komentāru