Jurists Aleksejs Jeļisejevs (Foto: Publicitātes foto)

Ar savu auto ārzemju ceļojumā

Tūrisms
6. maijā 15:18 2024. gada 6. maijā 15:18
 
Biznesa
nodaļa
| Jauns.lv
Ārlietu ministrija strikti iesaka Latvijas iedzīvotājiem atturēties no ceļojumiem uz Krieviju un Baltkrieviju. Ir saprātīgi ievērot šo ieteikumu, jo no drošības viedokļa riski patiešām ir augsti.

Tāpēc, runājot par ceļošanu ar automašīnu, mēs drīzāk domājam ceļošanu pa Eiropu, kur lielākā daļa valstu ir daļa no Šengenas zonas. Šķērsojot to robežas, robežkontrole parasti netiek veikta (ārkārtas situācijās tā var būt īslaicīgi ieviesta). Lai brauktu pa Šengenas valstu zonu, pietiek ar personas apliecību.

Netaupiet apdrošināšanai

Bet, ja plānojat braukt, piemēram, uz Lielbritāniju, tad būs nepieciešama pase un nepilsoņiem arī vīza. Tāpēc pirms ceļojuma uzziniet aktuālo informāciju par valstīm, uz kurām plānojat ceļot, arī par tām, kuras tiks šķērsotas tranzītā. Tagad to ir viegli izdarīt tiešsaistē.

Papildus personu apliecinošiem dokumentiem ceļojumā līdzi jāņem autovadītāja apliecība, transportlīdzekļa tehniskā pase un izdrukāta OCTA (obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas) auto apdrošināšanas polise. Tāpat ieteicams brīvprātīgi apdrošināt automašīnu (KASKO) un visiem pasažieriem veikt ceļojuma apdrošināšanu. Ietaupītie daži desmiti eiro, neiegādājoties apdrošināšanas polises, krīzes situācijā var radīt lielus zaudējumus.

Neaizmirstiet arī pieteikties un paņemt līdzi bezmaksas Eiropas apdrošināšanas karti EVAK (izsniedz Nacionālais veselības dienests), kas ļaus saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību Eiropas valstīs ar tādiem pašiem nosacījumiem kā vietējiem iedzīvotājiem.

Obligātais komplekts

Pārbaudiet automašīnas tehnisko stāvokli. Parūpējieties par nepieciešamo komplektu – aptieciņu, ugunsdzēšamo aparātu, avārijas trīsstūri, atstarojošo vesti.

Neaizmirstiet, ka Eiropā ir daudz maksas ceļu. Protams, pateicoties eiro zonai, valūtas maiņa nebūs vajadzīga, taču ir valstis ar savām valūtām, piemēram, Polija, Ungārija, Šveice, Zviedrija, Dānija utt. Bankas kartes tiek pieņemtas gandrīz visur, taču labāk ir paņemt līdzi arī nedaudz skaidras naudas un dažas monētas, lai samaksātu par maksas ceļiem vai veiktu pirkumus tirdzniecības automātos.

Jāatceras par internetu

Svarīga ierīce ceļojot ir viedtālrunis, pārbaudiet interneta datu apjomu. Eiropas Savienības Regula 2022/612 atcēla viesabonēšanas maksu Eiropas Ekonomikas zonā, kurā līdzās ES valstīm ietilpst arī Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Tāpēc tālrunis darbosies bez papildu maksas. Tomēr, ja apmeklējat Šveici, Monako vai Andoru, jums būs jāmaksā par saziņu un internetu pēc paaugstinātas likmes. Ņemot vērā robežkontroles trūkumu, šķērsojot šo valstu robežas, tam jāpievērš uzmanība.

Neaizmirstiet par automašīnas lādētāju. Rūpējieties arī par labu navigāciju, kuras kartes vislabāk lejupielādēt iepriekš, lai neriskētu gadījumā, ja nav pieejams interneta savienojums. Iesaka jurists Aleksejs Jeļisejevs

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Helikopters, kurā atradies Irānas prezidents Raisī, veicis piespiedu nosēšanos 1
Pievienot komentāru