Ģitāriste Meldra iekaro Vemblija stadiona skatuvi. VIDEO

Slavenības
2011. gada 16. jūlijā 06:36 2011. gada 16. jūlijā 06:36
 
Jau vairākus gadus mūziku Londonā studē pazīstamā latviešu mūziķa Džonija Salamandera meita dziedātāja Meldra Gūža (24), kas nesen pat uzstājusies leģendārajā Vemblija stadionā.
Meldra uz Vemblija stadiona skatuves īsi pirms uzstāšanās. Aiz viņas — skatītāju tūkstoši. Vemblija stadions atrodas Londonā, un tajā ir 90 000 skatītāju sēdvietu.

Daudzi Latvijas mūziķi, runājot par saviem pārdrošākajiem sapņiem, piemin vēlmi kādreiz mūžā uzstāties Vemblija stadionā Londonā desmitiem tūkstošu skatītāju priekšā. Tas ir izdevies jaunajai mūziķei Meldrai, kura pēc skolas beigšanas izvēlējās pamest Latviju un studēt mūziku Anglijā. Sarunā ar „Kas Jauns” dziedātāja stāsta par savu dzīvi Londonā un to, kas latvietim nepieciešams, lai gūtu panākumus ārvalstīs.

Mācībām ārzemēs gatavojas mērķtiecīgi

To, ka brauks mācīties uz Angliju, Meldra zinājusi jau tad, kad vidusskola vēl nebija pabeigta, tāpēc meitene mācībās bijusi jo īpaši centīga. Meitas nodomus atbalstījuši arī vecāki, paši iesaistoties angļu skolas meklējumos. „To, ka braukšu prom, zināju jau pēc 9. klases beigām, līdz ar to uzcītīgi mācījos vidusskolā, lai man būtu ļoti labi gala rezultāti. Skolu man palīdzēja atrast mana jaukā māmiņa, un tad ar abiem vecākiem aizlidojām uz Londonu, lai izpētītu vairākas mācību iestādes. Valsts šķita piemērota, jo nav pārāk tālu no mājām, kā arī Lielbritānijas piedāvātie mācību kredīti ir daudz draudzīgāki nekā Latvijas banku naudas izspiešanas tehnika,” savu izvēli doties uz Angliju skaidro Meldra.

Šobrīd jaunā mūziķe jau ieguvusi bakalaura grādu un uzcītīgi turpina pilnveidot savas profesionālās iemaņas gan ģitārspēlē, gan dziedāšanā, gan aranžēšanā un producēšanā, tomēr Meldrai ir doma par studijām maģistrantūrā. „Pabeidzu bakalauru un vēlāk vēlētos studēt maģistrus kompozīcijā un aranžēšanā. Gribētu iegūt arī maģistra grādu biznesa vadībā. Iespējams, to darīšu citā valstī, jāskatās, kā viss ievirzīsies,” prāto mūziķe.

Meldra joprojām dzīvo Anglijā, kur aktīvi strādā un muzicē. „Pašlaik aktīvi turpinu mācīties pati savā nodabā mājās, pasniedzu stundas citiem jauniem un ne tik jauniem censoņiem, piestrādāju Alex Shane pasākumu organizēšanas aģentūrā un spēlēju dažādos muzikālajos sastāvos. Ļoti gribu pabeigt savu albumu un to arī izdot. Protams, man pašlaik sajūta ir tāda, ka dienā stundu ir par maz,” atzīst Meldra.   

Meldra ar tēti Jāni un mammu Daci savā izlaidumā Anglijā pagājušā gada jūlijā, iegūstot bakalaura grādu.

Uz Vemblija stadiona skatuves

Lielu pārsteigumu Meldra draugiem un paziņām sagādāja, internetā publicējot bildes, kurās viņa redzama uz skatuves milzīgajā Vemblija stadionā, kurā ir 90 000 sēdvietu! Vieni apsveica ar panākumiem, bet citi neticīgi sprieda, ka bildes nav īstas. Tomēr mazliet vēlāk Meldra prezentēja arī video, kur viņa Vemblija stadionā spēlē ģitāru pasaulē pazīstamā dziedātāja Sī Lova Grīna pavadošajā sastāvā.

Meitene par savu nokļūšanu uz lielās skatuves stāsta: „Strādāju ar vairākām sesijas mūzikas aģentūrām, un viena no tām man teica, lai paturu brīvu konkrēto datumu. Tikai pāris dienu pirms šīs uzstāšanās uzzināju, kas, kur un kā. Nekad jau nevar zināt, vai pasākums patiešām notiks, var gadīties, ka viss atceļas. Piemēram, reiz man bija jāspēlē arī populārajam amerikāņu hiphopa izpildītājam Nelly mūzikas balvas pasniegšanā Londonā, taču viņš pēdējā brīdī nomainīja dziesmu uz ļoti rupju gabalu, kuram sieviešu kārtas ģitāriste itin nemaz nepiestāv. Un šis gadījums nav pirmais, tā vienkārši notiek,” skaidro Meldra.

Kā vienu no interesantākajiem pasākumiem ģitāriste min uzstāšanos divos biznesa magnāta Ričarda Brensona kompānijas Virgin pasākumos. Tika atklāta Brensona autokrosa mašīnu firma, un Meldras darbs bija ar ģitāras spēli attēlot sacīkšu auto skaņas. Šis iespaidīgais piecu ģitāru izpildījums prezentācijas sākumā sajūsmināja daudzus apmeklētājus un izpelnījās arī atzinīgus vārdus no paša Brensona, ar kuru jaunā mūziķe pat pārmija dažus teikumus.

Pieprasījums tikai pēc čaklajiem

Par dzimtenē valdošo uzskatu, ka mūziķiem no mazās Latvijas pasaulē izsisties ir grūti, Meldrai ir savs viedoklis. „Katrs pats ir savas laimes kalējs. Pavisam godīgi sakot, neviens nekur nevienam nav vajadzīgs — ne latvieši, ne igauņi, ne itāļi, ne spāņi, ne angļi, un tā varētu turpināt. Tā ir tikai iedoma, ka kāds stāv pie vārtiem, uz kuriem rakstīts „mūzikas bizness”, un laipni aicina iekšā. Dzīve it visur ir tieši tāda pati kā mājās. Vienkārši kaut kur aizbraucot un klīstot pa ielām, nekas daudz patiešām netiks sasniegts. Vajag atmosties un kļūt pašpietiekamiem labā nozīmē — ja tu proti pats sev sastādīt kompāniju un rast vietu, arī citiem nebūs grūti tavā sabiedrībā. Tas, vai kaut kas izdodas vai ne, nav tautības jautājums, bet gan vēlme kaut ko darīt un arī prast tikt galā ar atteikumiem. Ja labi proti savu darbu un proti arī sevi piedāvāt, tu būsi vajadzīgs,” saka Meldra.

„Manuprāt, mums vajadzētu atmest domāšanu un pasaules uztveri deminutīvā — ka mēs esam maziņi, nevarīgi, bailīgi un tā tālāk. Fakts ir tāds, ka Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ir izcila izglītības sistēma, it īpaši vidusskolās, jo līmenis tur nosaka, cik universitātēs būs iespējams iestāties. Mūsu pluss ir arī tas, ka daudzi latvieši runā ne vien divās, bet pat trijās un četrās valodās, bet ir Eiropas brāļi, kas knapi tiek galā savā valodā. Latvieši patiešām ir strādīgāki. Ja vien mēs spētu pacelt acis uz augšu un sevi arī novērtēt, panākumi noteikti būtu,” latviešu pozitīvās īpašības uzskaita Meldra.

Nākotnes plāni nav saistīti ar Latviju

Meldra nezina, cik ilgu laiku vēl pavadīs Anglijā. „Godīgi sakot, es nevaru paredzēt, kur un kā mana mūzikas karjera virzīsies, jo mūzikā nekas nav stabils — tas viss ir kā nestabils ķīmisks savienojums,” smejas meitene. „Dzīve šeit rit līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, tomēr ir atšķirības. Piemēram, šeit nevaru izturēt sniegu, jo tā dēļ ir lielas problēmas. Cilvēkiem nav ienācis prātā, ka ziemas riepas varētu būt noderīgas. Piemēram, reiz braucu ar auto 24 stundas trīs stundu brauciena vietā, kad bija jāuzstājas Liverpūles BBC radio pasākumā. Kad bijām nokļuvuši Liverpūlē, sāka snigt. Izbraucām nākamajā dienā astoņos no rīta, bet mājās nokļuvām nākamajā rītā pulksten septiņos,” atmiņās dalās mūziķe.

Runājot par savu veiksmi mūzikas biznesā, Meldrai patīk teiciens „jo vairāk strādā, jo laimīgāks (veiksmīgāks) kļūsti”. „Es neticu loterijām un pēkšņai veiksmei. Kvalitātes sasniegšanas vadmotīvs ir darbs. Protams, mans galvenais mērķis ir uzlabot sevi un rakstīt arvien labāku mūziku. Man vēl daudz jāmācās un daudz jāsaprot gan par mūziku, gan par cilvēka garīgo pasauli. Patiešām — jo vairāk mācos, jo vairāk saprotu, cik maz zinu,” secina Meldra Gūža.

Meldra Sī Lova Grīna pavadošajā sastāvā uz Vemblija stadiona skatuves «Capital Summertime Ball 2011» festivālā

Meldra Sī Lova Grīna pavadošajā sastāvā uz Vemblija stadiona skatuves «Capital Summertime Ball 2011» festivālā

Marta Kukarane/Foto: no Meldras Gūžas privātā arhīva  


Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Putins atzīst, ka viņa ģimenē jau mācās ķīniešu valodu
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Pievienot komentāru