Ciemos pie Laimas

Slavenības
2009. gada 19. aprīlī 15:54 2009. gada 19. aprīlī 15:54
 
Laimai Vaikulei šopavasar palika 55 gadi. Kamēr pati slavenākā Latvijas dziedātāja Maskavā svinēja jubileju, Kas Jauns viesojās dīvas rezidencē Jūrmalā un sameklēja arī māju, kurā dziedātāja pavadīja bērnību

Laimas Vaikules apartamenti Jūrmalā ar Latvijas labāko arhitektu līdzdalību tapuši piecus gadus

Laimai Vaikulei īpaši netīk runāt par tēmām, kuras tieši neattiecas uz viņas radošo darbību. Tāpēc arī jubileju dziedātāja svinēja slēgtā lokā — bez fotogrāfiem un saviesīgās dzīves hronistiem. Taču viņas Jūrmalas īpašums šoreiz netika slēpts — to laipni izrādīja Laimas dzīvesdraugs Andrejs.

Laima Vaikule ir ne tikai slavenākā Latvijas dziedātāja, bet arī dāma, kas vienmēr pārsteidz publiku ar izsmalcinātību un gaumīgo stilu
Japānas elpa

Māju Bulduru prospektā Laima Vaikule iekārtoja veselus piecus gadus, ēkas arhitektūrā un interjerā ieliekot savu individualitāti un bezgalīgo mīlestību pret Japānu. Lakonisms un detaļu nepārsātinātība, no budistu klostera Kioto atvesti zvaniņi koku zaros, zelta zivtiņas strautiņā pie mājas — tas viss rada plašuma un viegluma iespaidu.

„Šo stilu grūti raksturot, taču sev pašam esmu to formulējis vienā vārdā — Laima. Viņa bija tā, kas izlēma, kā šeit viss izskatīsies. Manuprāt, mājā pilnībā izpaužas viņas dzīves kredo — kārtība un disciplīna. Ja Laima ko dara, tad izdara to līdz galam. Varbūt kāds paveiktu labāk, taču Laima visu dara, cik vien labi iespējams. Un tādu pašu attieksmi prasa arī no pārējiem,” dziedātāju un viņas iekārtoto māju raksturo Vaikules dzīvesbiedrs Andrejs.

Dziedātājas mīluļi Laura (no kreisās) un Džindžers jau ir cienījamā vecumā
Skumjā tēma

Saimnieces prombūtnē pieskatīt īpašumu Andrejam palīdz arī divi amerikāņu buldogi Džindžers un Laura. Suņi gan slikti pārcieš Laimas biežo prombūtni un bieži skumst. Taču tā ir tikai pusbēda.

„Skumja tēma, taču, godīgi sakot, abi suņi nu jau ir dzīves nogalē. Džindžers vienkārši ir vecs, bet Laura jau kopš bērnības bijusi slimīga. Divu gadu vecumā viņu piemeklēja epilepsija, un kopš tā laika mēs Lauru nemitīgi ārstējam, vedam uz dažādām operācijām,” stāsta Andrejs.

Jūra pie kājām

Laima Vaikule vienmēr sapņojusi dzīvot pašā jūras krastā. Kaut arī dziedātājas īpašums Bulduros atrodas vien 50 metru no jūras, plašo apvārsni un jūras viļņus pa guļamistabas logiem saskatīt tomēr nav iespējams. Taču šis jautājums drīz tikšot atrisināts.

„Esam iegādājušies zemi lieliskā vietā Klapkalnciemā. Tā vairs nav prestižā Jūrmala, bet gan īsts neskartas dabas stūrītis — kilometriem mežonīgas pludmales, priežu mežs un jūra pie kājām. Māja atradīsies pašā krastā uz nelielas kraujas. Jau ir gatavs mājas makets, ko gan vēl vajag apstiprināt. Un tad jau sāksies celtniecība,” neslēpj Vaikules dzīvesbiedrs.

Vaikules mājā viss pakārtots viņas dzīves kredo — kārtība un disciplīna. Laimas viesistaba izskatās kā laikmetīgās mākslas muzeja ekspozīcija
Grāmatvedība dīvas istabā

Bērnību tik elegantos apartamentos Laima Vaikule gan nepavadīja. Slavenā dziedātāja dzīves pirmos gadus aizvadīja Drustos — nelielā miestiņā Cēsu rajonā. Ciematā ar 1100 iedzīvotājiem ir viena baznīca un viena centrālā iela ar pārdesmit mājām. Un tieši šīs galvenās ielas sākumā atrodas divstāvu ēka ar plāksnīti Drustu novada pašvaldība. Pirms 50 gadiem šajā ķieģeļu mājā dzīvoja mazā Laima.

„Jau tajos laikos šā nama pirmajā stāvā atradās ciema padome, bet ēkas otrajā stāvā bija divi dzīvokļi, un vienā no tiem mitinājās Laimas ģimene,” stāsta Drustu pašvaldības priekšsēdētāja Maija Plūme. Tagad pašvaldība aizņēmusi visu ēku — Vaikules bijušajā virtuvē iekārtojies projektu vadītājs, bet dziedātājas istabu aizņēmusi grāmatvedība.

No Laimas bērnības istabas logiem joprojām redzams vietējais kultūras nams, kurā zvaigzne tā arī līdz šim vēl nav dziedājusi. „Ceru, ka viņa joprojām uzstāsies! Jubilejā Laimai novēlu neaizmirst Drustus. Lai dziedātāja atbrauc ciemos, un tā viņai būs vislabākā dāvana, jo mūsu Drustu aura dos viņai jaunus spēkus tālākajai radošajai darbībai,” novēl Maija Plūme.

Sergejs Čaika, Juris Vaidakovs, Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Citi šobrīd lasa

Latvijā vāc parakstus pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
VIDEO: šovu zvaigzne Magone gatavojas randiņam ar Misteru X un prāto par jaunu apakšveļu
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Pievienot komentāru