Lingam mājās aug konkurents

Slavenības
2009. gada 17. aprīlī 16:07 2009. gada 17. aprīlī 16:07
 
Linga vienmēr ir kustībā – koncertē, strādā par dīdžeju un domā par latviešu mūzikas attīstību. To viņš ikdienā dara jau 20 no saviem 40 gadiem. Bet kāds viņš ir savās mājās kā tētis un vīrs? Dodamies ciemos pie Gvido Lingas!

Gvido savu darba nedēļu iekārto tā, lai vismaz divas dienas varētu pieskatīt Danu (2) un Svenu (7), kamēr Evija tiek galā ar saviem darba pienākumiem Mārupes vidusskolas bibliotēkā.

Tēta un mammas vēl nav mājās, tāpēc septiņus gadus vecais Lingu dēls Svens, uzvilcis Spaidermena kostīmu, laiski zviln televizora priekšā, ar pulti spaidīdams multeņu kanālus. Pat cepuri uzlicis, lai izskatītos pēc iespējas līdzīgāks savam iemīļotajam multenes varonim. Bet divgadīgais Dans sēž bēbīšu krēslā, īgni vērojot visus no malas. Brīdī, kad piebrauc vecāki, mammas māsa Rūta viņu izceļ no krēsla, lai zēns var nodemonstrēt īpašo tēta gaidīšanas bļāvienu. Mamma tiekot sagaidīta mierīgi, bet tētis – tā, ka mati no sajūsmas ceļas stāvus, paskaidro Rūta.

«Bijām Tukumā – skatījāmies pēc aparatūras Slokas vidusskolas diskotēkai,» par neilgo kavēšanos taisnojas Linga, dēliem sniegdams vārīta krēma smalkmaizītes. Uz mirkli ir miers – kamēr abi brāļi ēd, vecāki var mierīgi noģērbties un atvilkt elpu. Pēc mirkļa jau mazais Dans gatavs iekārtoties tēta klēpī. «Kā vienmēr,» smej Gvido sieva Evija, piebilzdama, ka jaunākais dēls biežāk izvēlas tēta, nevis mammas klēpi.

Šis ir ceturtais gads, kopš Lingu ģimene dzīvo pašu celtā privātmājā Mārupē. Ar brāļa Igora starpniecību iegādājušies zemes gabalu un pēc kāda laika atskārtuši, ka tas noderētu ne tikai Jāņu svinēšanai. «Iesākumā gan neviens neticēja, ka tiksim līdz savai mājai, jo neesmu īpaši saimniecisks. Bet to uzrāvām gada laikā,» priecājas Linga. Nu viņi dzīvo netālu no lidostas, kuras apkārtnes pļavās var justies kā īstos laukos, vienlaikus nezaudējot apjausmu par lielpilsētas tuvumu. Piemēram, kad Gvido no rīta uzkāpj uz sava divriteņa, pēc pārdesmit minūtēm viņš jau ir pie Latvijas Radio Doma laukumā.

Tiesa, māja uzliek pienākumus, kādu nav bijis agrāk, piemēram, rūpes par zālāju, ar ko iemanījusies tikt galā arī Gvido sieva Evija, baidīdamās, ka vīra aizņemtības dēļ viņi dažkārt varētu ieaugt garā zālē. «Gvido vispār ir mierīgs mājas cilvēks. Ja nav slinkuma, izdara visus mājas darbus. Kad būvējām māju, nezinu, cik reižu dienā viņš brauca skatīties, ko dara celtnieki. Galvenos lēmumus ģimenē pieņem viņš, es vīru tikai virzu,» precizē Evija.

Dēls – tēta konkurents

He, he – Linga, kā izrādās, ir Otrā pasaules kara lietu fans, tāpēc nav brīnums, ka tikko no sievastēva vārdadienas dāvanā viņš saņēmis vācu armijas ķiveri. Vēl Linga sapņo par vācu automātu un kājnieku lielgabalu, kāds novietots Rīgas kinostudijas pagalmā. Bail iedomāties, kas notiks 16. jūnijā, kad Gvido kļūs par četrdesmitgadnieku…

Varbūt vērīgākie grupas «Linga» klausītāji jau ir pamanījuši, ka kopā ar Gvido koncertu laikā uz skatuves lavās arī viņa vecākais dēls Svens? Piemēram, nesen notikušajā «Cīņas klubā». «Svens nostājas blakus Gvido un «dod līdzi» uz savas plastmasas ģitāras, kamēr pirkstiņi ir pamatīgi noberzti. Tā viņš spēj noturēt visu koncertu. Starp citu, viņš pat bija nikns, ka arī Gvido dziedāja «Cīņas klubā», jo bija iedomājies, ka dziedās viens,» smej Evija. Gvido piebilst, ka dēls ar savu balsi brīžiem pat pārspēj viņējo. Gvido: «Svens mājās ļoti daudz dzied – pats uzliek disku un mācās dziesmas. Juris Rubīns – mūsu grupas bundzinieks – viņam uztaisīja savas bungas, tādas pārvilktas ar plēvi. Tagad viņš spēlē arī tās. Patlaban Svens iecienījis Džordža Maikla repertuāru.»

Lai apgūtās dziesmas neturētu tikai pie sevis, Svens bieži rīko koncertus – pats zīmē un tirgo biļetes un pats arī uzstājas. Kopš noskatījies jauno latviešu filmu «Mazie laupītāji», viņš ir pārliecināts, ka arī savās mājās uz Lieldienām taisīs izrādi. Par ko tā būs, tas pagaidām esot noslēpums. Bet noslēpums vairs nav, ka Svens piedalīsies kādā būvmateriālu un saimniecības preču veikala reklāmā, kas drīzumā būs redzama TV – viņš būs zēns, kurš spārda futbola bumbu.

Vai muzikalitātes gēns ticis arī Danam? «Spriežot pēc tā, kādā tonalitātē viņš spēj atdarināt durvju čīkstēšanu un «Panorāmas» sākuma motīvu, tad – jā, arī Danam ir muzikālā dzirde,» ir pārliecināts tētis.

Mājas domātas ne tikai tam, lai varētu no sirds izdziedāties, bet arī kopā pamācīties vīriešu darbiņus. «Kad man bija seši gadi, es zaudēju savu tēvu. Atceros, kā ar cirvi dauzīju ķieģeļus, īsti nesaprazdams, ko darīt ar vienu un ko ar otru lietu. Kad paaugos, sapratu, ka kaut kas nav lāga, jo nemācēju salabot pat velosipēdu. Tāpēc es zinu, cik nozīmīgi ir ierādīt puikām, kā darāmi vīriešu darbi. Piemēram, kad ar elektrisko skrūvgriezi mājā stiprinu skrūves un Svens nāk man palīgā, es neatsaku padarboties kopā. Zinu, ka darbs ies trīs reizes ilgāk, toties būšu bērnam devis iespēju kaut ko iemācīties,» skaidro Gvido.

Zeķbikses glabā mamma

Nemaz nerunājot par to, ka vecākais dēls koncertos ir gatavs ņemt virsroku, arī intervija iebraukusi sliedēs, kas grozās tikai un vienīgi ap viņu. «Varbūt parunājam mazliet par koncertu…» bilst Gvido, vērsdams uzmanību uz grupas afišu pie virtuves sienas. Jā, Svens, ieraudzīdams afišu, pat apvainojies, ka tajā nav redzams viņš...

«Būs viss mūsu populārākais repertuārs, sākot ar «Pilsētu», «Krodziņu» un beidzot ar «Gan»,» klāsta grupas līderis. Viņš sola arī mazāk dzirdētas dziesmas, piemēram, «Paģiras».

Jautāts, vai grupas 20 gadus paredzēts atcerēties arī vizuāli, tas ir – meklēt skapī saspraužamo adatu bikses, kniežu jakas un saplēstas zeķbikses, Gvido atzīst, ka grupas vizuālajām pārvērtībām koncerta apmeklētāji vairāk varēs sekot līdzi uz lielā ekrāna skatuves aizmugurē, kurā uzplaiksnīs ne viens vien dziesmas videoklips. Starp citu, klipus DVD formātā varēs iegādāties koncerta laikā.

«Uzvalkus gan laikam šoreiz nešūsim. Gribam justies ērti un pieņemami,» smej Gvido, atcerēdamies, kā pasākumā «Rīgai – 800» uzstājušies tērpu mākslinieces Elitas Patmalnieces darinātajos ancukos – melnos uzvalkos, dekorētos ar spoguļveida apļiem. «Koncerta laikā spoguļveida uzlīmes uz mūsu ķermeņiem uzsila un sāka krist nost… Elita nelaimīga stāvēja aizkulisēs un mēģināja glābt situāciju, spīdīgos rimbuļus līmējot atpakaļ,» uzjautrinās Linga.

Lai arī pašam tagad ir liela māja, izaicinošos tērpus viņš joprojām glabā savas māmiņas skapī Imantā. Dažam labam padomju laikā darinātam tērpam pat sākuši sairt porolona polsteri, tāpēc Gvido domā, ka tos labāk būtu nekustināt. «Tikai, lūdzu, neraksti «mamma», jo es tādu cilvēku nepazīstu. Vienmēr esmu saucis tikai vienā vārdā – māmiņa, un tā arī prasu rakstīt,» precizē lielais dēls.

Fans izķers kurmjus

Lai arī brāļiem ir piecu gadu starpība, viņi pa māju pārvietojas divatā un visu labprāt dara kopā.
Gvido piebilst, ka koncerts būs tā vieta, kurā varēs iegādāties arī īpašus niekus ar grupas «Linga» simboliku, piemēram, pudeļu attaisāmos un plakātus.  Un, protams, grupas jauno albumu, kurā gaidāmas arī vecās, labās dziesmas, bet mūsdienu manierē.

Dzirdēts, ka gatavoties koncertam Gvido izlīdz arī viņa fanes – jaunas meitenes, kuras palīdz sarīkot fotosesijas un uzturēt «Lingas» lapu portālā draugiem.lv. Ko par to saka Evija? «Neko! Manai sievai ar viņām ir ļoti draudzīgas attiecības – kamēr es dziedu, viņas koncertā kopā dejo,» bažas kliedē mūziķis.

Jāpiebilst, ka grupai «Linga» ir dažādu paaudžu fani un līdz ar to – arī fanu grupas. Kamēr jaunās meitenes tiek galā ar mūsdienu tehnoloģijām, pirmās fanu grupas līderis sola jau šovasar Gvido atbrīvot no kurmjiem. «Kādu dienu sazvanījos ar vienu no mūsu grupas pirmajiem faniem un uzzināju, ka viņš nodarbojas ar vides labiekārtošanu. Painteresējos, kā iespējams tikt galā ar kurmjiem, kas mūs šeit Mārupē nomoka, un viņš solīja man palīdzēt – žogs visā perimetrā jāierok pusotru metru dziļumā, un tad arī kurmji nenāks,» zina stāstīt dziedātājs.

Grupai «Linga» ir raksturīgi uzplaiksnīt ar kādu dziesmu, bet tad uz kādu laiku nozust, lai atkal parādītos ar jaunu hitu. Vai arī pēc šā koncerta paredzēts ziemas miegs? «Negribētos piekrist, ka mēs pazūdam. Jā, varbūt publicitātes konkrētos periodos ir mazāk nekā citām grupām, kas tāpat radoši klusē, taču koncertos uzstājamies regulāri. Arī šovasar, ja būs interese, ar jubilejas koncertu varētu apbraukāt Latviju,» – tā Gvido.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru