Ukraiņu dziedātāja Svitlana Loboda. (Foto: Mārtiņš Ziders)

Latvijā dzīvojošā ukraiņu dziedātāja Loboda plāno sūdzēt tiesā Viļņas koncertzāli

Slavenības
2022. gada 5. decembrī 20:30 2022. gada 5. decembrī 20:30
  Jauns.lv / LETA
Krievijā populārā ukraiņu dziedātāja Svitlana Loboda, kura pašlaik dzīvo Latvijā, paziņojusi, ka Lietuvas iecere iekļaut viņu valstij nevēlamo personu sarakstā, ir būtiski iedragājusi viņas reputāciju un viņa plāno vērsties tiesā pret Viļņas koncertzāli "Compensa" par atteikumu ļaut viņai uzstāties.

"Situācija nodarīja mums būtisku kaitējumu, jo mēs plānojām četrus koncertus Lietuvā: Šauļos, Panevežā, Klaipēdā un Viļņā," Loboda pirmdien teica preses konferencē Lietuvas galvaspilsētā.

"Organizatori apturēja biļešu tirdzniecību, kad dzirdēja jaunumus. "Compensa" nelikumīgi atteicās organizēt mūsu koncertu un tikai informēja, ka mūsu koncerts nav vēlams," viņa paskaidroja.

Loboda informēja, ka viņas juristi gatavo sūdzību pret koncertzāli par koncerta līguma atcelšanu.

Dziedātājas koncerts Lietuvas galvaspilsētā ir pārcelts uz "Pramogu arena", bet pārējie plānotie koncerti Lietuvā ir atcelti.

Ukrainā dzimusī mūziķe uzsvēra, ka daudz melu ir publiski izplatīti par viņu. Loboda uzsvēra, ka nekad nedz privātu, nedz profesionālu iemeslu dēļ nav apmeklējusi Ukrainas Krimas pussalu pēc tam, kad 2014.gadā to anektēja Krievija, kā arī nav uzstājusies 9.maija svinībās, ar kurām Krievija atzīmē Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā.

Šo iemesli dēļ Lietuvas Ārlietu ministrija novembra beigās apsvēra iespēju dziedātāju iekļaut valstī nevēlamo personu sarakstā. Vēlāk ministrija atzina, ka tādai rīcībai nav juridiska pamatojuma.

"Es nekad neesmu uzstājusies Krievijas valdības koncertos, tie ir meli," Loboda pirmdien paziņoja žurnālistiem. "Par koncertiem Krimā un 9.maijā mana pozīcija bija principiāla. Es vienmēr sevi esmu pozicionējusi kā ukraiņu mākslinieci," viņa piebilda.
Martā Loboda tikusi izslēgta no Ukrainā nevēlamo personu saraksta.

Uz žurnālistu jautājumu, kam pieder Krima, sākotnēji Loboda sacīja, ka teritorija pieder Krimas iedzīvotājiem, tomēr vēlāk pasakdroja, ka pussala - tāpat kā Donecka un Luhanska - ir daļa no Ukrainas.

Loboda koncertturnejas laikā oktobra beigās uzstājās Tallinā, ir devusies uz ASV, Moldovu un citām valstīm, bet informācija viņas profilā sociālajā tīklā "Instagram" liecina, ka viņai plānotas uzstāšanās ne tikai Lietuvā, bet arī Armēnijā, Čehijā, Izraēlā, Kiprā, Uzbekistānā un Vācijā. Izziņojot turneju, viņa uzsvēra, ka daļa ieņēmumu tiks ziedoti viņas dzimtās Irpiņas atjaunošanai.

Žurnālistiem Viļņā viņa stāstīja, ka visos koncertos stāsta skatītājiem par Ukrainā pašlaik notiekošo un kurš par to vainojams, kā arī sociālajos medijos pauž nešaubīgu pozīciju.

"Visos savos labdarības koncertos es saku atbalstītājiem, ka esmu pret karu, un aicinu viņus būt manā pusē, Ukrainas pusē," paziņoja dziedātāja.

Loboda par kļūdu atzina savu lēmumu karjeru koncentrēt uz Krieviju.

"Jā, tagad, kad esmu šeit ar jums, es, protams, apzinos, ka tā bija kļūda, tomēr es sekoju savam bērnības sapnim. Es gribēju būt pazīstama māksliniece. Es nedomāju par politiku. Es biju sieviete, kas tiecas uz savu mērķi un kas bez sponsoriem ir sasniegusi to, kas esmu pašlaik," viņa klāstīja.

Kā stāstīja Loboda, daudzi ukraiņi ir strādājuši Krievijā un sadarbojušies ar Krieviju kopš 2014.gada līdz pat šā gada 24.februārim, turklāt Ukrainas likumi to neaizliedza.

Viņa piebilda, ka ir saņēmusi daudzus piedāvājumus atgriezties Krievijā un atbalstīt tās režīmu. "Es, protams, nepiekritu," apliecināja dziedātāja.

"Viņiem tā ir liela traģēdija, liels zaudējums, jo katrs pazīstams cilvēks, kas pamet valsti, ir liels zaudējums, un par to ir daudz propagandas," viņa teica.

Pirms koncerta Tallinā viņa Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR teica, ka, 24.februārī sākoties karam, nekavējoties izņēmusi bērnus no skolas Maskavā un atstājusi ilgi veidotu dzīvi un karjeru ar stabiliem ienākumiem. Viņa apmetusies Latvijā.

Loboda pauda apņēmību sniegt pēc iespējas vairāk koncertu, lai iegūtu līdzekļus, kurus varētu novirzīt palīdzībai Ukrainai.
Dziedātāja dzimusi 1982.gadā Irpiņā, viņa 2009.gadā pārstāvēja Ukrainu Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru