Fotogrāfijā Selīna Diona izskatās dzīvespriecīga un moža. (Foto: https://www.instagram.com/celinedion/)

Smagi slimā Selīna Diona pirmo reizi pēc ilga laika iziet sabiedrībā

Slavenības
2023. gada 5. novembrī 11:11 2023. gada 5. novembrī 11:11
  Jauns.lv
2022. gada decembrī kanādiešu dziedātāja Selīna Diona paziņoja, ka cieš no retas, neārstējamas neiroloģiskas slimības, kas skar tikai vienu cilvēku no miljonu. Viņai diagnosticēts tā sauktais “stīvā cilvēka sindroms” (SPS), kas izraisa vispārēju muskuļu stīvumu.

Dziedātāja atzinusi, ka slimība ietekmē gan viņas ikdienu – reizēm viņa nevar pārvietoties patstāvīgi, gan arī radošo darbību, jo traucējumi neļauj viņai dziedāt tā, kā viņa pieradusi. Konkrētu medikamentu pret Dionas slimību nav, šobrīd viņa izmanto tikai simptomātisku ārstēšanu.

“Stīvā cilvēka sindroma” dēļ Selīna jau vairāk nekā trīs gadus nebija redzēta izejam sabiedrībā. Viņa regulāri veic ierakstus “Instagram”, tomēr ar jaunām fotogrāfijām nedalās, tā vietā dziedātāja parasti publisko attēlus un video no sava bagātīgā un agrāk uzņemtā arhīva.

Taču nesen, par lielu prieku faniem, Selīna Diona parādījusi, kā izskatās tagad: viņa publiskojusi fotogrāfijas kopā ar dēliem, kas uzņemtas Lasvegasā, kad visi devušies vērot hokeja maču. Pēc spēles Selīna, 22 gadus vecais Renē-Šarls un 13 gadus vecie dvīņi Edijs un Nelsons satikās ar sportistiem personīgi.

Attēlos dziedātāja izskatās ļoti dzīvespriecīga. Viņa sirsnīgi smaida kamerai un patiesi priecājas par iespēju apmeklēt pasākumu kopā ar saviem dārgajiem zēniem.

Kas ir “stīvā cilvēka sindroms”?

Saskaņā ar Nacionālā neiroloģisko traucējumu un insulta institūta datiem stīvās personas sindromam ir raksturīgs muskuļu stīvums un spazmas, paaugstināta jutība pret tādiem stimuliem kā skaņa un gaisma, kā arī emocionāls distress, kas muskuļu spazmas var pastiprināt.

“Tas bieži vien ir saistīts ar muskuļu spazmām, kas var būt diezgan smagas. Tās var izraisīt kritienus, stipras sāpes un invaliditāti,” norādījis dr. Emīls Moukheibers no Džona Hopkinsa Medicīnas institūta. “Smagu spazmu izraisīti kritieni ir ļoti bieži sastopami. Šīs spazmas var izraisīt izbīlis, spēcīgas emocijas, auksti laikapstākļi.”

Selīna Diona savā videoierakstā pērn atklāja, ka spazmas ietekmē “katru viņas ikdienas dzīves aspektu”, “dažkārt radot grūtības, kad es staigāju, un neļaujot man izmantot balss saites, lai dziedātu tā, kā es esmu pieradusi”.

Pirmais SPS gadījums tika reģistrēts pagājušā gadsimta 50. gados, un vēsturiski slimība tika dēvēta par “stīvā cilvēka sindromu”. Kopš tā laika ir konstatēts, ka tas skar divreiz vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Tā kā slimība ir reti sastopama un tās simptomi ir neskaidri, vidēji paiet aptuveni septiņi gadi, līdz cilvēkam ar šo sindromu tiek uzstādīta diagnoze.

Stīvā cilvēka sindroms pašlaik tiek mazināts ar antivielu injekciju, prettrauksmes līdzekļu un muskuļu relaksantu kombināciju. Laika gaitā slimība var kļūt novājinoša, ja to neārstē.

Citi šobrīd lasa

Princis Viljams atklāj Džordža, Šarlotes un Luisa lielo noslēpumu
Latvijā samazinās putnu populācija, dažas sugas izzūd pavisam 2
FOTO: iedzīvotāji jautrā noskaņojumā un ar smaidu sejā sakopj savu zemi. Latvijā norisinās Lielā talka
Pievienot komentāru