Igaunija - Dārgumi ar Betaniju Hjūzu (Foto: Publicitātes foto)

Betanija Hjūza ir atpakaļ, izzinot slēptus dārgumus Bulgārijā, Igaunijā un Turcijā…

TV
19. aprīlī 13:00 2024. gada 19. aprīlī 13:00
  Reklāmas projekts
Godalgotā vēsturniece, autore, raidījumu vadītāja un profesore Betanija Hjūza atgriežas Viasat History ar jaunu sezonu savam raidījumam „Dārgumi ar Betaniju Hjūzu“. Raidījuma pirmizrāde 19. aprīlī, pulksten 22 - trešā sezona piedāvās neredzētu piekļuvi jauniem atklājumiem, un Betanija skatītājus aizvedīs neaizmirstamā sešu sēriju piedzīvojumā cauri cilvēces un civilizācijas vēsturei.

Betanija apmeklēs vienu no pasaulē labāk saglabātajiem romiešu amfiteātriem Bulgārijā, jaunatklātu artefaktu Turcijā un viesosies skaistajos Igaunijas mežus, meklējot sasniegumus inženierzinātnēs, kultūrā un reliģijā, kas raksturoja cilvēku vēlmi cauri kaislei, apņēmībai un sadarbībai tiekties uz augšu.

Trešā sezona būs būtiska, jo Betanija ceļos cauri centrālajai Turcijai, apmeklējot klintīs iecirstas apmetnes un 10 tūkstošus gadu senus tempļus un apmešanās vietas. Tāpat Betanija parādīs jaunu atklājumu – apbrīnojamu 11400 gadus senu akmens plāksni, kurā atrodama iekalta kaila cilvēka cīņa ar uzbrūkošiem kaķiem un bulli. To pavisam nesen atklāja kādā ciema pagrabā, un tas līdz šim nekad nav filmēts demonstrēšanai ekrānos.

Turcija - Dārgumi ar Betaniju Hjūzu (Foto: Publicitātes foto)

Vēlāk Betanija apmeklēs Omānas sultanātu, vietu, kas pilna ar pārsteigumiem un kontrastiem. Azerbaidžānā viņa atgriezīsies pēc jauniem Zīda ceļa piedzīvojumiem, bet uz Albāniju dosies atklāt Adrijas jūras piekrastes noslēpumus. Ceļojot uz ziemeļiem, Betanija nonāks Igaunijā, kur viņa viesosies “Vikingu salā” Sāremā, kur mežos atklās svētu apbedījumu vietu ar pierādījumiem par cilvēku upurēšanu. Kopā ar arheoloģi Mariku Magi Betanija iegūs īpašu iespēju apskatīt 3. gadsimta rotaslietas. Savukārt Igaunijas galvaspilsētā Tallinā Betanija iepazīsies ar stāstu par milzu viduslaiku kuģa vraku, kas uziets pērnajā vasarā. Rietumu pusē viņa izzinās Kihnu salas vēsturi, ko uzskata par pēdējo Eiropas matriarhātu. Mare Matas, kas savu dzīvi veltījusi Kihnu kultūras saglabāšanai, Betaniju iepazīstinās ar viņu folkloru un paražām, kā arī ļaus iepazīt salas sievietes un viņu unikālās tradīcijas.

Betanijas episkie ceļojumi noslēgsies Bulgārijā, kur viņa atklās kulturālu mozaīku, kas vēsta par unikālu vēsturi. Varnā pie Melnās jūras viņa izzinās 6000 gadu senu zelta dārglietu, atklājot, kā dzīvoja ļaudis, kas veidoja vienu no Eiropas pirmajām kultūrām. Ar unikālu piekļuvi Betanija dosies uz UNESCO pasaules mantojuma vietu, kurā īpašā klimatā tiek uzglabāts 2300 gadu sens sarkofāgs ar neskartām un krāšņām freskām. Kosti ciemā skatītājiem būs iespēja izbaudīt uguns rituālu, un būt aculieciniekiem kā pomaku komūna krāso savu sievu sejas. Betanija būs pārsteigta, cik daudzas no šīm paražām joprojām ir Bulgārijas ikdiena. Pazudušajā grieķu apmetnē Heraclea Sintica viņa atradis pavedienus par pilsētas svētnīcām, veikaliem, rātsnama, bazilikas un senās dievietes Nemesis svētnīcu. Betanija pabeigs savu ceļojumu pie Buzludžas pieminekļa - komunistu relikvijas, kas atspoguļo spriedzi starp sāpēm, ko rada pagātnes atcerēšanās, un briesmām aizmirst par pagātnes mācībām.

Bulgārija - Dārgumi ar Betaniju Hjūzu (Foto: Publicitātes foto)

Jaunā sezona raidījumam “Dārgumi ar Betaniju Hjūzu” noteikti ir jāredz kā eklektisks ceļošanas piedzīvojums. Raidījuma pirmizrāde ekskluzīvi kanālā Viasat History no 19. aprīļa piektdienās, pulksten 22.

 Reklāmas raksts sadarbībā ar Viasat History.

Citi šobrīd lasa

Lielākajai daļai cilvēku neizdosies pensionēties 65 gadu vecumā. Kāpēc tas kļūst nereāli? 7
Lauris Reiniks nosauc seksa eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Rinkēvičs nosaucis prioritārās valsts jomas, kurām nedrīkst "apgriezt budžetu"
Tēmas: Sāremā, UNESCO
Pievienot komentāru