Eirovīzijā noskaidroti pirmie pusfināla veiksminieki un mājupbraucēji: kuri izpildītāji būs dzirdami finālā?

TV
8. maijā 01:29 2024. gada 8. maijā 01:29
 
Izklaides
nodaļa
| Jauns.lv
Otrdien aizvadītajā pirmajā Eirovīzijas pusfinālā Malmē noskaidrojušies pirmie veiksminieki, kuru priekšnesumu vēl baudīsim finālā — cīņu par galveno balvu turpinās mūsu kaimiņvalsts Lietuvas, kā arī Ukrainas, Kipras, Serbijas, Īrijas, Horvātijas, Slovēnijas, Somijas, Portugāles un Luksemburgas izpildītāji, vēsta portāls "lsm.lv".

No 15 dalībvalstīm, kas uzstājās Eirovīzijas pirmajā pusfinālā 7. maijā, šīs desmit pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam pieciniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai, lai cīnītos par uzvaru Eirovīzijas finālā 11. maijā. 

Eirovīzijas konkurss ir beidzies Polijai, Islandei, Moldovai, Azerbaidžānai un Austrālijai.

Otrais pusfināls gaidāms 9. maijā. Tajā ar devīto kārtas numuru uz Eirovīzijas skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons. Uzstāsies arī Maltas, Albānijas, Grieķijas, Šveices, Čehijas, Austrijas, Dānijas, Armēnijas, Sanmarīno, Gruzijas, Beļģijas, Igaunijas, Izraēlas, Norvēģijas un Nīderlandes pārstāvji. 

Saistītās ziņas

Dons aizvadījis pirmo Eirovīzijas mēģinājumu. Paskat, kāds tērps viņam mugurā! 4
Eirovīzijas aizkulises. Kā Dons gatavojas savam lielajam uznācienam?
FOTO: Dons dodas iekarot Eirovīziju; ko par mūziķi saka ārzemēs? 2

Skatītāji aicināti sagatavoties aktīvai līdzi jušanai un balsošanai. Šogad pirmo reizi Latvijā par otrā pusfināla dalībniekiem un par finālistiem varēs balsot, ne tikai zvanot un sūtot īsziņas, bet arī Eirovīzijas dziesmu konkursa lietotnē (Eurovision Song Contest app) un vietnē.

Fināls notiks 11. maijā. 

Malmē Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau trešo reizi – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notiek Zviedrijā. 1975., 2000 un 2016. gadā Eirovīzija aizvadīta galvaspilsētā Stokholmā, bet 1985. – Gēteburgā.

"Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. "Eirovīzijas gaisma" kalpos par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa tēmu.

Visas trīs konkursa tiešraides no Malmes arēnas vadīs Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede, vēsta "lsm.lv".

Pērn Liverpūlē notikušajā 67.starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā triumfēja Zviedrijas pārstāve Loreen ar dziesmu "Tatoo". Jāpiebilst, ka šāds panākums Eirovīzijā viņai nav nekas jauns — 2012. gadā viņa svinēja uzvaru ar "Euphoria".

Latvijas žūrija maksimālo punktu skaitu (12) deva Igaunijas pārstāvei Alikai, savukārt skatītājiem vislabāk pie sirds gāja somu priekšnesums.

Latvijas pārstāvji "Sudden Lights" finālā neiekļuva, taču abās pārējās Baltijas valstis finālā tika pārstāvētas. Lietuvu pārstāvēja Monika Linkīte ar dziesmu "Stay", ko radījuši latviešu mūziķi Krists Indrišonoks un Jānis Jačmenkins, bet Igauniju pārstāvja Alika Milova ar dziesmu "Bridges". Abas kaimiņvalstis guva cienījamu rezultātu — Igaunija ierindojās 8., bet Lietuva 11. vietā.

Eirovīzijas dziesmu konkurss norisinās kopš 1956. gada.

Latvija tajā triumfēja 2002. gadā ar Marijas Naumovas dziesmu "I Wanna". Kādēļ gan neatcerēties minūtes līdz mūsu valsts vislielākās slavas mirklim šajā prestižajā konkursā?

Citi šobrīd lasa

Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru