Ekosistēmu pakalpojumi – kas tas ir?

Viena Vide Visiem
2023. gada 6. janvārī 16:05 2023. gada 6. janvārī 16:05
  Reklāmas projekts
Gaujmalā, Daugavas lokos, Abavas senlejā, Vidzemes pakalnos, Zemgales ielejā un daudzviet citur Latvijā atrodas krāšņās un bagātīgās dabiskās pļavas. Tās ir dzīvotnes, kurās ir sastopama grandioza augu, kukaiņu, putnu un citu dzīvo būtņu sugu daudzveidība. Diemžēl patlaban dabiskās pļavas atrodas uz izzušanas robežas – to palicis vien 0,7% no Latvijas teritorijas. Dabiskās pļavas ir ne vien skaistas, bet arī dāsnas. To devumam ir fundamentāla loma cilvēku un citu radību eksistences un labklājības nodrošināšanā. Tāpēc dabisko pļavu izzušana skar visus – arī mūs.

Visus labumus, kurus daba dāvā cilvēkiem, sauc par ekosistēmu pakalpojumiem. Dažus no dabiskās pļavas ekosistēmu pakalpojumiem, piemēram, ārstniecības augus, pazīstam, ievācam paši un izmantojam bieži. Taču dabiskās pļavas devums ir daudz lielāks, un tam ir neatsverama nozīme dabas līdzsvara uzturēšanā un cilvēku dzīvē. Dabiskā pļava uzlabo ūdens kvalitāti, veido augsni, regulē kaitēkļu izplatību un novērš plūdus. Latvijas Dabas fonds un projekts GrassLIFE animācijas filmu sērijā stāsta par nozīmīgākajiem dabiskās pļavas ekosistēmas pakalpojumiem un aicina izprast dabiskās pļavas nenoliedzami klātesošo un neatsveramo lomu dzīvības tīklā. Skaties sēriju par dabiskās pļavas un ekosistēmu pakalpojumu terminiem!

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Dabas fonds.

Citi šobrīd lasa

"Alga saņemta - pienācis laiks pārbaudījumam," sociālajos tīklos spriež, kā Latvijā izdzīvot ar 700 eiro 7
Militāro mācību laikā ceļu satiksmes negadījumā gājis bojā karavīrs 1
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Pievienot komentāru