Dabiskā pļava – ne tikai augi, bet arī māksla un kultūra

Viena Vide Visiem
2023. gada 6. janvārī 16:07 2023. gada 6. janvārī 16:07
  Reklāmas projekts
Dabiskā pļava ir būtiska mūsu kultūrvēstures un identitātes daļa. Tā izsenis ir bijis tēls literatūrā un mākslā. Piemēram, Krišjāņa Barona Dainu skapī atrodamas 283 tautasdziesmas par pļavu un siena pļaušanu, bet par ganībām un lopu kopšanu – vairāk nekā 700. Ar dabiskajām pļavām bagāta ainava sniedz vizuālu baudījumu un ir kultūrvēsturiskās izziņas avots. Tāpat dabiskajai pļavai ir simboliska nozīme tādos rituālos kā Jāņu vainaga pīšana un trejdeviņu Jāņuzāļu lasīšana. Cilvēki dabu bauda pārgājienos un savu telti labprāt ceļ skaistā dabiskajā pļavā.

Ainava, atpūta un tradīcijas – dabiskā pļava nodrošina bagātīgu estētisku, emocionālu un ētisku pieredzi. Tie ir dabiskās pļavas sniegti kultūras ekosistēmu pakalpojumi, kuri uzlabo mūsu fizisko un garīgo veselību, sniedz labsajūtu un piederības sajūtu dabai. Dabiskā pļava nodrošina daudz un dažādus ekosistēmu pakalpojumus, tostarp arī pārtikas ieguvei nozīmīgo apputeksnēšanu un ar mūsu drošību saistīto plūdu regulēšanu. Latvijas Dabas fonds un projekts GrassLIFE ir izveidojis animācijas filmu sēriju par kultūras un citiem dabiskās pļavas ekosistēmu pakalpojumiem. Noskaties un uzzini, kāpēc dabiskās pļavas ir tik vērtīgas un to saglabāšana – eksistenciāli nozīmīga!

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Dabas fonds.

Citi šobrīd lasa

"Publiskajā telpā izskanējusi maldinoša informācija," Rīgas dome kliedē mītus par 72 stundu somas sagatavošanu 1
Ebreju universitātes profesors izsaka prognozi, kāda nākotne gaidāma Izraēlai un Krievijai
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Pievienot komentāru