Matīsa kapi. (Foto: LETA)

Tuvinieks devies mūžībā. Kādi pabalsti un darba devēja atbalsts pienākas palicējiem? 

Likums un taisnība
2023. gada 16. maijā 06:53 2023. gada 16. maijā 06:53
  Jauns.lv
“Lai dotos uz vecmāmiņas bērēm, darbā jāņem bezalgas atvaļinājums,” LTV raidījumam “4. studija” stāsta kāda skatītāja. Ko nosaka likumdošana, kādi pabalsti pienākas, un ko gaidīt no darba devēja šādos skumjos brīžos, skaidro raidījumā. 

Situācijas, kad mūs pamet kāds tuvinieks, rads vai draugs, ikvienu “izsit no sliedēm”. Īsā laikā nākas organizēt bēru ceremoniju, tāpēc arī radies jautājums, vai šādā situācijā ir iespējams saņemt apmaksātas brīvdienas. 

Valsts Nodarbinātības dienesta klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa skaidro: “Darba likums paredz, ja darbiniekam ir miris tuvinieks, vai nu laulātais, vecāks, bērns vai cits tuvs tuvinieks, ir tiesības uz divām apmaksātām darba dienām, saistībā ar bēru organizēšanas procesu. Cits tuvs ģimenes loceklis var būt jebkura persona, ar kuru ir šī ciešā saikne, katra situācija tiek vērtēta individuāli.”.

Skumjajos brīžos nav pat jābūt tuvai radniecīgai saitei, lai sarīkotu bēres, bet kā ar pabalstiem? 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Egita Garā skaidro, ka apbedīšanas pabalsts ir atkarīgs no aizgājēja radinieka statusa. “Vecuma pensijas saņēmējiem tas ir divu pensiju apmērā, strādājošajiem – divu vidējo algu apmērā.”.

Turklāt iesniegumu par bēru pabalstu var iesniegt gan klātienē, gan attālināti – internetā.

Par bēru pabalstu jāvaicā arī vietējā pašvaldībā, tikai jārēķinās ar to, ka katrā pašvaldībā pabalsta summas atšķirsies. Ir arī pašvaldības, kurās šādi pabalsti netiek nodrošināti. 

Piemēram, Rīgā tas ir 430 eiro apmērā, un pabalstu saņemot tas, kurš reāli veic darbības [organizē bēru procesu], kuram uz rokas ir visi oriģināldokumenti. 

Citi šobrīd lasa

"Turamies kopā arī grūtos brīžos!" - Ģirta un Leonardas Ķesteru īpašās attiecības
FOTO: Tas noteikti jāredz! Artūrs Irbe ugunī, modīgākā ballīte Rīgā, mājsaimnieces aiziet brīvsolī
Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
Pievienot komentāru