Shutterstock

Cik stundu pēc iztecināšanas bērzu sulas ir visvērtīgākās?

Garšīgi
28. martā 11:30 2024. gada 28. martā 11:30
 
Padomu
nodaļa
| Jauns.lv
Šobrīd pilnā sparā turpinās bērzu sulas tecēšanas laiks, tāpēc to var un vajag iekļaut savā ikdienas ēdienkartē, baudot gan vienkārši svaigā veidā, gan arī iekļaujot ēdienos un gardos kokteiļos.

Bērzu sulas kokteiļi lieliski iederēsies arī svētku galdā, tāpēc Barbora.lv komanda ir apkopojusi interesantākās receptes, ko iesaka pamēģināt arī citiem.

Daži fakti par bērzu sulu

Vai zināji, ka visvērtīgākā tā ir pirmās 4 stundas pēc iztecināšanas no koka? Šis saldais dzēriens satur mūsu organismam noderīgas vielas – ogļhidrātus un organiskās skābes, kā arī B un C vitamīnus un minerālvielas – kāliju, kalciju, magniju, fosforu, cinku, mangānu, dzelzi un nātriju.
Jāatceras gan arī, ka bērzu sula satur vidēji 5 gramus cukura litrā.

Ja pašiem ir izveidots urbums un sulas pieejamas lielos apjomos, tās droši var izmantot ēdiena gatavošanā, daudzviet aizstājot ūdeni un piešķirot ēdienam bagātīgāku garšu un vitamīnus. Piemēram, kartupeļus/griķus/makaronus un citus produktus droši var vārīt bērzu sulās. Tieši tāpat arī jebkuru silto mērci var gatavot, pievienojot bērzu sulas. Un kāpēc lai neizbaudītu arī tēju vai kafiju no vārītas bērzu sulas? Cukuru nemaz nevajadzēs pievienot.

Droši eksperimentējiet ar šo sulu! Pievienojiet tai ogas, garšaugus, sīrupus utt. Bet, iespējams, jums pietiek pacietības pagatavot bērzu sulas sīrupu? To pagatavo, katlā ar biezu apakšu ilgstoši vārot sulu, līdz tā iegūst sīrupam līdzīgu konsistenci. Šo gardumu pēc tam var izmantot dažādām marinādēm, desertiem, kokteiļiem utt.

Vēl viens triks – pagatavojiet no bērzu sulas ledus kubiņus, ko baudīt pie dzērieniem siltās vasaras dienās.

Dažas kokteiļu receptes!

Bērzu sulas mohito

Lai pagatavotu šādu dzērienu, uz puslitru sulas būs nepieciešami 2 laimi, 3 ēdamkarotes brūnā cukura, daži piparmētru zariņi un ledus pasniegšanai.

Pagatavošana ir pavisam vienkārša – laimu sagriež šķēlītēs, piparmētru zariņus, ja nepieciešams, sagriež sīkāk, to visu liek piestā (var izmantot arī vienkārši dakšu) un saspaida, līdz garšas savstarpēji sajaucas un atdalās sula. Pievieno cukuru un visu savieno.

Ja gribas estētiskāku rezultātu, pēc bērzu sulas pievienošanas maisījumu var izkāst caur marli vai sietu, lai tajā nebūtu biezumu. Pasniedz glāzēs ar ledu un bauda.

Dzēriens ar saldētām ogām

Droši vien daudziem vēl ledusskapī saglabājušās kādas saldētas ogas vai augļi. Ja nav, tos var iegādāties arī BARBORA.LV sortimentā pie saldētajiem produktiem. Tā ir iespēja sagaršot vasaru, pagatavojot gardu un aromātisku dzērienu.

Pagatavošanai vajadzēs 1 litru bērzu sulas, 100-150 gramus saldētu ogu pēc izvēles, kā arī 100 gramus smiltsērkšķu un 5 ēdamkarotes brūnā cukura.

Ogas nedaudz atlaidina, tām pievieno cukuru un sasmaida piestā vai ar dakšu. Pievieno nedaudz bērzu sulas un izkāš caur marli. Pievieno koncentrātam pārējo sulas daļu. Glāzēs liek saldētus smiltsērkšķus un pārlej ar dzērienu. Var dekorēt ar piparmētrām, veselām, saldētām ogām.

Zaļais kokteilis ar nātrēm

Šāds dzēriens ir īsta vitamīnu bumba! Tā pagatavošanai vajadzēs vienu ābolu, vienu apelsīnu, sauju nātru un 200 mililitri bērzu sulas.

Ābolu nomizo, tam izņem serdi un sagriež mazākos gabaliņos, no apelsīna izspiež sulu. Ābola gabaliņus, apelsīnu sulu un nātres liek blenderī un kuļ, līdz iegūst viendabīgu smūtiju. Ja dzēriens šķiet pārāk biezs, tam var pievienot vairāk sulas un vēlreiz pakult. 

Šo kokteili svarīgi dzert uzreiz pēc pagatavošanas, jo tas ātri atsulosies. Var pasniegt, dekorējot ar lapiņām un augļu gabaliņiem vai ogām.

Saistītās ziņas

"Jaunības koka" jeb bērza spēks: kā gudri izmantot tā pumpurus un lapiņas
Kaites, ar kurām sirgstot jāierobežo bērzu sulu dzeršana 1
Vai sarūgusi bērzu sula satur alkoholu?

Citi šobrīd lasa

"Es jūtos kā karaliene!" - Katrīne Vasiļevska blondīne ir tikai sirdī
Princis Viljams atklāj Džordža, Šarlotes un Luisa lielo noslēpumu
Arī šogad viss beidzies skumji. Durbes jūras ērgļu ligzdā nav palikusi neviena Mildas ola 3
Pievienot komentāru