Daktere Rozentāle dalās ar labu ziņu tiem, kas vakcinējušies pret ērču encefalītu! Plus padomi, kā atgriezties no meža bez ērcēm

Noderīgi ikdienā
5. aprīlī 06:21 2024. gada 5. aprīlī 06:21
 
Veselības
nodaļa
| Jauns.lv
Lieldienu garās un netipiski siltās brīvdienas daudziem Latvijas iedzīvotājiem likušas atskārst – ērces ir modušās. Kamēr vieni sociālajos tīklos meklēja palīdzību, lai atsvaidzinātu zināšanas, kā tad īsti izņemt piesūkušos ērci, citi dalījās ar rekordiem, proti, kāda sociālā tīkla "X"  lietotāja raksta: "Divās dienās no abiem suņiem nolasīju 50 ērces!" Tikmēr Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle uzsver, ka ir viena ļoti laba ziņa tiem, kas vakcinējušies vai sākuši vakcinācijas kursu pret ērču encefalītu.

Slimību profilakes un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka. Ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3-5°C grādus. 

Statistikas dati rāda, ka 2024. gada pirmajos trīs mēnešos nav reģistrēts neviens ērču encefalīta gadījums, bet Laima slimības gadījumu skaits sasniedz jau 39. Vislielākais Laima slimības gadījumu skaits reģistrēts februārī - 15 gadījumi. 

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāla portālam Jauns.lv stāsta, ka Lieldienu brīvdienās Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā noņemtas 10 ērces, bet kopā visā Austrumu slimnīcā - 17. Ārste atzīst, ka lielākā daļa cilvēku, izlasot informāciju, kā pareizi jānoņem ērce, to tomēr izvēlas darīt paši. Kopumā Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudītas vien piecas ērces, no kurām divas ir bijušas inficētas ar Laima Boreliozi jeb Laima slimību, un neviena ar ērču encefalītu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle. (Foto: Evija Trifanova/LETA)

"Jāsaprot, ka piecas pārbaudītas ērces ir ļoti maz. Piemēram, 2025. gadā sezonā tika pārbaudītas 4188 ērces un no tām ar ērču encefalīta vīrusu bija inficētas 213 ērces. Pārbaudīto ērču skaits ļoti būtiski samazinājās ar Covid pandēmiju. 2021. gadā tika pārbaudītas 324 ērces un inficētība bija 2,5 procenti. Pagājušā gadā tika pārbaudītas 136 ērces un inficēta bija tikai 1 ērce (ar ērču encefalīta vīrusu)," stāsta Dr. Rozentāle. 

Daktere uzsver, ka dabā viss notiek cikliski, ir gadi vai pat gadu desmiti, kad ērču inficētība ir zemāka, tai pat laikā norādot, ka Latvijā pieaug ērču inficētība ar Laima Boreliozes baktērijām. 

Faktiski 25% no pagājušajā gadā izmeklētajām ērcēm bija inficētas ar Laima slimības ierosinātāju.

Ir viena ļoti laba ziņa 

Dr. Baiba Rozentāle uzsver, ka Laima slimība ir sekmīgi ārstējama ar antibiotikām, uzsākot ārstēšanas kursu savlaicīgi, ja parādījušies klīniskie simptomi. Bez tam, ārstēšanas kurss parasti nepārsniedzot 10-14 dienas. Savukārt pret ērču encefalītu pieejama vakcinācija. 

"Ir ļoti laba ziņa – klīnisko pētījumu rezultātā ir noskaidrots, ka cilvēkiem revakcinācija, kas jau ir vakcinējušies, jāveic tikai vienu reizi desmit gados. Ir pamata potēšanas kurss, kas ietver 3 vakcīnas. Pirmā revakcinācija ir pēc trim gadiem, bet pēc tam ik desmit gadus un neatkarīgi no vecuma," stāsta Dr. Rozentāle. 

Jautāta, kas jādara cilvēkam, kas uzsācis vakcinēšanās kursu pret ērču encefalītu, bet to nav pabeidzis, daktere atbild, ka nav jāsāk viss kurss no jauna, bet jādodas saņemt trešo vakcīnu (ja divas jau bijušas), pēc trim gadiem jāveic pirmā revakcinācija, un tālāk jau tikai reizi desmit gados. 

Kā atgriezties no meža bez ērcēm? 

  • Apsedz galvu un matus ar cepuri, lakatu vai kapuci
  • Aprocēm un apkaklei jābūt pieguļošām
  • Liec kreklu vai džemperi biksēs
  • Velc gaišu, slidena auduma apģērbu, uz kura ērci ir vieglāk pamanīt un tai būs grūtāk pieķerties
  • Liec bikšu galus zeķēs

Papildus ieteikumi: 

  • Staigājot ik pa laikam apskati sevi, savu apģērbu, īpaši kājas, un notrauc pieķērušās ērces
  • Uz apģērba un apaviem izsmidzini repelentu pret insektiem, t.sk. ērcēm (uz ādas nedaudz! Atgriežoties mājās to nomazgā)
  • Pirms zaru, ziedu un citu dabas materiālu ienešanas mājās, nopuriniet un apskatiet tos
  • Regulāri pārbaudi savus mājdzīvniekus, kā arī izmanto tiem pretērču līdzekļus

Citi šobrīd lasa

Apvienotais saraksts vienojas pret „vienotību”
Kas patiesībā traucē skolēniem sasniegt labākus rezultātus matemātikā? Skolotājas viedoklis
Valsts prezidenta kancelejas vadītājas Reires ienākumi pērn pieauguši trīs reizes
Pievienot komentāru