Publicitātes foto / Freepik

Komunikācijas veidi: kā suņi izmanto ķermeņa valodu, lai sarunātos ar saimniekiem

Mūsu mīluļi
19. aprīlī 10:10 2024. gada 19. aprīlī 10:10
  Reklāmas projekts
Suns patiesi ir cilvēka labākais draugs – šo sen zināmo patiesību apstiprinās ikviens suņu mīļotājs. Un, lai gan suns neprot ar mums sarunāties cilvēku valodā, taču sava suņa emocijas, vēlmes un vajadzības ikviens gādīgs saimnieks spēs nolasīt, atpazīstot dzīvnieka uzvedības pazīmes vai spējot pareizi tulkot suņa ķermeņa valodu.

Taču tie, kuriem suņu ķermeņa valoda ir sveša, nereti var pavisam maldīgi tulkot dzīvnieka uzvedību. Kā suņi ar mums komunicē, izmantojot ķermeņa valodu, stāsta Dino Zoo Pasaule kinoloģe Tatjana Bodricka.

Poza, sejas izteiksme un ķermeņa valoda

Lai veidotu ciešāku saikni ar savu suni vai labāk izprastu svešu suņu noskaņojumu, ir svarīgi pievērst uzmanību ne tikai pamanāmākajiem ķermeņa valodas signāliem – riešanai, rūkšanai vai smilkstēšanai, bet arī pozai, sejas izteiksmei un citiem ķermeņa signāliem. Tos nepareizi tulkojot, saimnieks var nepamanīt, kurā brīdī dzīvnieks ir nobijies, jūtas apdraudēts, noguris vai izjūt fizisku diskomfortu, kas var rezultēties ne tikai, saimnieka prāt, nevēlamās uzvedības pazīmēs, bet pat agresijā.

  •  Aste

Atkarībā no suņu šķirnes, atšķiras gan dzīvnieka astes forma un lielums, gan tas, kā suns to dabiski tur. Tāpēc tulkojot astes signālus, jāņem vērā šķirnes īpatnības, kā arī citus ķermeņa signālus. Tā piemēram, Krievu kurti, vipeti un Īru vilku suņi asti tur starp kājām, tāpēc šajā gadījumā plaši izplatītais šāda ķermeņa signāls – suns ir nobijies, ne vienmēr būs korekts.

Citi izplatītākie astes signāli ir augstu pacelta aste un ātra, izteiksmīga astes luncināšana, kas var liecināt par to, ka suns ir priecīgs un draudzīgi noskaņots, zemu nolaista aste var liecināt par bailēm vai nedrošību. Savukārt, ja dzīvnieks asti luncina lēni un arī pārējais ķermenis ir saspringts – dzīvnieks var būt piesardzīgs, satraukts un pat agresīvi noskaņots.

  •  Ausis

Arī ausu vērošana palīdz tulkot suņa ķermeņa valodu, taču tāpat kā aste, arī ausu novietojums, forma un veids ir atkarīgs no suņa šķirnes. Tāpēc suņiem ar dabiski nokarenām vai pavisam nelielām ausīm, piemēram, pomerāņiem, Maltas zīda sunīšiem, bīgliem, Karaļa Čārlza spanieliem vai sanbernāriem, ausu signālus tulkot būs grūtāk, kā suņiem, kuriem ausis dabiski ir smailas un saspicētas, piemēram, dobermanim, basendžam vai Vācu aitu sunim.

Izplatītākie ausu signāli ir uz augšu vērstas, saspicētas ausis, kas var liecināt par to, ka suns ir uzmanīgs, modrs un par kaut ko ieinteresēts. Nedaudz uz atpakaļu vērstas ausis un aizrautīga astes luncināšana var vēstīt, ka suns ir draudzīgi noskaņots un labprāt parotaļāsies. Savukārt izteikti pieglaustas, uz aizmuguri vai sāniem vērstas ausis un saspringts augums visticamāk liecina, ka suns ir nobijies. Ja ausis ir atglaustas, dzīvnieks rej vai rūc, jāuzmanās, jo dzīvnieks var būt agresīvi noskaņots un gatavoties uzbrukumam.

Foto: Publicitātes foto / Freepik
  •  Skatiens

Plaši atvērts, možs acu skatiens visbiežāk nozīmē, ka suns ir uzmanīgs un ieinteresēts. Cieši piemiegtas acis un smilkstēšana var liecināt par to, ka suns izjūt sāpes vai diskomfortu. Ar lejupvērstu skatienu dzīvnieks signalizē, par cieņas, pakļāvības un respekta izrādīšanu. Lai gan suns, kas dzīvo ciešā kontaktā ar saimniekiem un citiem ģimenes locekļiem to vairs neuztvers kā izaicinājumu, dabiskie suņa instinkti ciešu acu kontaktu tulko, kā agresijas izpausmi. Tāpēc ar svešiem suņiem ciešu un uzmācīgu acu kontaktu veidot nav ieteicams.

  •  Mute un sejas izteiksme

Atbrīvota mute un izbāzta mēle vēsta – suns ir laimīgs, atslābis un atpūties, savukārt atņirgti zobu, apvienojumā ar atglaustām ausīm, saceltu spalvu un rūkšanu ir viens no signāliem, kas liecināt par to, ka suns ir agresīvi noskaņots, jūtas apdraudēts vai pat gatavojas uzbrukumam. Dažkārt suns mēdz rādīt zobus un nolaist acu skatienu arī tad, ja jūtās vainīgs un tiek bārts par kādiem nedarbiem. Žāvāšanās liecina, ka suns ir miegains, atslābis un miermīlīgs, savukārt paceltas uzacis var liecināt par to, ka suns ir pārsteigts vai satraukts.

Dzīvnieka ķermeņa valodas un sejas izteiksmju interpretēšana ir smalka iemaņa, kas veidojas gadu gaitā, un pat pieredzējuši suņu saimnieki dažkārt var nepamanīt dzīvnieka garastāvokļa un uzvedības izmaiņas. Tā piemēram, no dabas izteikti miermīlīgi un draudzīgi suņi, piemēram, labradori, mopši vai bīgli agresijas, uztraukuma un nemiera signālus izpaudīs retāk, nekā suņi, kuriem piemīt izteikts sargsuņa instinkts. Tāpēc suņu skola ir pirmā vieta, kur doties apgūt suņu uzvedības un ķermeņa valodas atpazīšanas iemaņas. 

Foto: Publicitātes foto / Freepik

Viss, kas tev jāzina par savu mājdzīvnieku – Dinozoopasaule.lv

Ja meklē profesionāļu padomus un ieteikumus par mājdzīvnieku kopšanu un aprūpi, ienāc dinozoopasaule.lv. Šeit atradīsi ne vien aktuālo informāciju par Dino Zoo suņu skolas un kaķu un suņu frizētavas pakalpojumiem, bet arī to, kādi ir iecienītākie suņu vārdi, kādas pazīmes liecina par to, ka suns ir sasirdzis, kāpēc savam sunim iegādāties suņu GPS, un citus aizraujošus rakstus. Savukārt zoo preces mājdzīvnieka aprūpei par vienmēr izdevīgām cenām iegādājies dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā.

Citi šobrīd lasa

Brīvības svētku ceļvedis 4. maijā visai Latvijai
Kas patiesībā traucē skolēniem sasniegt labākus rezultātus matemātikā? Skolotājas viedoklis
Rīgas lidostā ieviestos voučerus pasažieri izmanto kūtri