Pēc (Foto: Publicitātes foto)

Pirms un pēc: kā pārvērst un mājīgi iekārtot pagaidu mājokli

Noderīgi ikdienā
30. aprīlī 12:20 2024. gada 30. aprīlī 12:20
  Jauns.lv
Mājām vajadzētu būt drošai vietai, kur ikviens var justies laimīgs un būt mierā, tomēr daudziem, kas cieš no vardarbības ģimenē, tā nebūt nav. Tieši šādās situācijās ļoti svarīga loma ir krīzes centram – tas ir drošs patvērums un atbalsta centrs, kas palīdz tiem, kam tas ir nepieciešams. IKEA iniciatīvas “Pamani vardarbību” ietvaros ir pabeigts krīzes centra “Burtnieks” telpu otrais remonta posms.

“Atzīt, ka ģimenē ir vardarbība, Latvijas sabiedrībā joprojām ir tabu un tiek uzskatīta par privātu ģimenes lietu, kas bieži vien netiek atklāta pat tuvākajiem draugiem. Krīzes centru pārvērtību rezultātā radītā viesmīlīgā un atbalstošā vide ir viens no veidiem, kā ikvienu iedrošināt pieņemt lēmumu par pārmaiņām, jo viņiem ir pieejama droša vieta, kurp doties,” uzsver krīzes centra “Burtnieks” vadītāja Ieva Antonsone. Viņa norāda, ka ikvienam līdzcilvēkam ir svarīga loma, lai  cīnītos pret vardarbību ģimenē: “Mēs kā sabiedrība varam panākt pārmaiņas, turot acis vaļā un reaģējot uz jebkāda veida vardarbības izpausmēm. Mēs visi kopā varam veicināt un uzlabot drošību.”

Pirms (Foto: Publicitātes foto)

Krīzes centrā “Burtnieks” ģimenes var uz laiku rast drošu patvērumu un saņemt dažādu sociālo atbalstu, kā arī sociālo rehabilitāciju krīzes situācijās. Divu gadu laikā vairāk nekā 250 m2 plašās telpas ir kļuvušas mājīgākas. Šogad galvenā uzmanība tika pievērsta lielajai koplietošanas virtuvei un trim ģimenes istabām, kurās tagad vienlaicīgi var uzturēties 16 cilvēki.

Pēc (Foto: Publicitātes foto)

“Mēs vēlamies radīt labāku ikdienas dzīvi mājās, bet tikpat svarīga ir šādas vides radīšana arī pagaidu mājvietā. Īstenojot pārvērtības krīzes centrā, centāmies radīt mierpilnu un ērtu māju sajūtu. Mēs ticam, ka atbalstoša vide palīdz atveseļoties no vardarbības ģimenē cietušajiem, un ceram, ka tā palīdzēs padarīt dienas gaišākas. Šīs ir mūsu otrās krīzes centra pārvērtības Latvijā. Pirmās bija krīzes centrā “Mīlgrāvis”, ko divu gadu laikā padarījām mājīgāku tiem, kam tas ir nepieciešams,” saka IKEA vadītājs Latvijā Pēteris Grīnbergs.

Papildus dzīves apstākļu uzlabošanai pārvērtību process pats par sevi veicina kustību pret vardarbību ģimenē, atbalstot brīvprātīgā darba kultūru. Tam pievienojās vairāk nekā 40 brīvprātīgie no dažādām IKEA Latvija nodaļām, lai saviem spēkiem samontētu simtiem produktu un pašu rokām īstenotu pārvērtības, vienlaikus gūstot dziļāku izpratni par vardarbību ģimenē, krīzes centru darbu un līdzcilvēku iesaistes nozīmi.

Funkcionāli risinājumi dažādām vajadzībām

IKEA Latvija interjera dizaineres Paula Virziņa un Inga Puķīte, kuras kopā ar brīvprātīgo komandu plānoja un īstenoja visu pārvērtību procesu, dalījās atziņās par izvēlētajiem risinājumiem. 

Pirms (Foto: Publicitātes foto)

“Visvairāk vēlējāmies radīt mājīgu un ērtu māju sajūtu. Šim nolūkam izvēlējāmies krāsas, kas nomierina un rada viegluma sajūtu, un integrējām tās ar skandināvu dizaina funkcionalitāti,” stāsta interjera dizainere Paula Virziņa.

Plānojot telpas dizainu, viņas domāja par to funkcionalitāti, ergonomiku un ērtībām. “Mēs izvēlējāmies noturīgus un praktiskus risinājumus, kurus ir viegli pielāgot atbilstoši vajadzībām. Izvietojām arī dalītus skapjus, pagarināmas gultas, lai kopdzīves telpa būtu piemērota arvien mainīgajām vajadzībām un krīzes centra klientu skaitam,” skaidro interjera dizainere Inga Puķīte.

Pēc (Foto: Publicitātes foto)

Kur saņemt atbalstu

No grūtībām izķepuroties ir vieglāk, ja neesi viens. Ja meklē palīdzību vai nepieciešams atbalsts, vērsies šeit: atbalsta tālrunis vardarbībā cietušajiem: 116 006 (katru dienu plkst. 12.00–22.00); diennakts krīzes tālrunis emocionālajam un psiholoģiskajam atbalstam: 116 123, 67222922 un 27722292; valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība: vairāk informācijas pa tālruni 80001801. Lai uzzinātu vairāk par atbalsta iespējām, ienāc www.cietusajiem.lv. 

Citi šobrīd lasa

Uz bēdīgi slavenā "Vagner" īpašnieka Prigožina kapa uzlej betonu 3
Diena, ko gribēsies aizmirst. Vācieši pieber pilnus vārtus Latvijas izlasei 3
Karaļa Čārlza oficiālais portrets liek ne vienam vien saraukt uzacis
Tēmas: IKEA, Latvija
Pievienot komentāru